Παράδοση του τερματικού στη VTT Vasiliko

Αποπερατώθηκε η κατασκευή της πρώτης φάσης του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών και της προβλήτας πρόσδεσης δεξαμενοπλοίων στο Βασιλικό από την εργοληπτική εταιρεία J&P. 

Κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στο χώρο του τερματικού, που πραγματοποιήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της J&P, Ευθύβουλος Ιακωβίδης, παρέδωσε επίσημα τα «κλειδιά» του Tερματικού στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ιδιοκτήτριας εταιρείας VTT Vasiliko Ltd (VTTV), Γιώργο Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "η κατασκευή του Tερματικού, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποτελεί πρωτοποριακό εγχείρημα για τα κυπριακά δεδομένα αφού θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλοκα και απαιτητικά κατασκευαστικά έργα που ολοκληρώθηκαν ποτέ στην Κύπρο και στη γύρω περιοχή, από κυπριακές εταιρείες".

Εργολάβος του έργου ήταν η κοινοπραξία των εταιρειών J&P και J&P (O) – VASILIKO OIL TANK με υπεργολάβους κυρίως κυπριακές εταιρείες. Τα κατασκευαστικά έργα διήρκεσαν 32 μήνες, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Για την ανέγερση του Tερματικού εργοδοτήθηκαν πέραν των 800 ατόμων, ενώ συμπληρώθηκαν συνολικά 3 εκατομμύρια ανθρωποώρες. Συνολικά η πρώτη φάση του έργου κόστισε €300 εκ., ποσό που αποτελεί μία καθαρά ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην κυπριακή αγορά.

«Ευχαριστούμε την J&P και τους υπεργολάβους της, που έφεραν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία και επαγγελματισμό ένα τόσο δύσκολο κατασκευαστικό έργο» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV Vasiliko Ltd, Γιώργος Παπαναστασίου, τονίζοντας: «Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το έργο έδωσε την ευκαιρία σε κυπριακές εταιρείες να εξειδικευτούν περαιτέρω σε τέτοιου είδους εργασίες και να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία που μπορούν τώρα να εφαρμόσουν και σε άλλες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο, που παρόμοιο του δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, και αναμένουμε ότι θα μετατρέψει σύντομα την Κύπρο σε κόμβο εμπορίας πετρελαιοειδών».

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής της J&P, Ευθύβουλος Ιακωβίδης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε τη VTTV για την άψογη συνεργασία και για την ευκαιρία που μας έδωσε να εκτελέσουμε ένα τέτοιο έργο, μοναδικό για την Κύπρο, που απαιτούσε υψηλού επιπέδου εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Η J&P, με την εμπειρία της σε παρόμοια πολύπλοκα έργα στο εξωτερικό, παραδίδει σήμερα ένα έργο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και τεχνολογίας».

Με την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής φάσης του έργου, ξεκινά ο έλεγχος των συστημάτων με χρήση πετρελαιοειδών και μετά η λειτουργική φάση με την άφιξη των πρώτων πλοίων που αναμένονται στις επόμενες βδομάδες. 

Το έργο περιλαμβάνει 28 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 544 χιλιάδων κυβικών μέτρων και προβλήτα δεξαμενόπλοιων που έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί πέραν των 500 πλοίων τον χρόνο. Η δεύτερη φάση του τερματικού, που είναι υπό μελέτη, θα περιλαμβάνει 13 επιπρόσθετες δεξαμενές που θα αυξήσουν τη συνολική χωρητικότητα του Tερματικού στα 849 χιλιάδες κυβικά μέτρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες