Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Γιατί επιλέγουν την Κύπρο οι Ρώσοι

Λίγος ήλιος, ασφάλεια και θάλασσα είναι αρκετά για τους Ρώσους που επιλέγουν το νησί μας για να αγοράσουν ακίνητα. Αυτό έδειξε σχετική έρευνα του κέντρου υπεράκτιων επενδύσεων σε ακίνητα Tranio που απευθύνεται σε Ρώσους αγοραστές. Στη μελέτη συμμετείχαν 432 ερωτηθέντες (μεσίτες και property agencies) από 39 χώρες- μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Χάρτης Ρώσων αγοραστών- Πέφτει η ζήτηση για την Κύπρο

Τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι έχουν διατηρήσει το ενδιαφέρον τους στις βασικές χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα και η ζήτηση για ακίνητα αυξάνεται στις περισσότερες από αυτές. Στη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Τουρκία, οι Ρώσοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου των αγοραστών. 

Ορισμένες αλλαγές και μετατοπίσεις παρατηρήθηκαν στη δυναμική συγκεκριμένων αγορών.  Για παράδειγμα, η ζήτηση για ακίνητα έχει αυξηθεί σημαντικά στη Λετονία μετά από σχετικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2010, για χορήγηση αδειών παραμονής στους αγοραστές ακινήτων. Το 2013, οι εμπειρογνώμονες της Tranio.Ru είχαν παρατηρήσει επίσης μια συγκεκριμένη αύξηση του ενδιαφέροντος σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη και την Ουγγαρία. 

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, μετά την κρίση του 2011 στην Αίγυπτο, οι ρωσόφωνοι πελάτες ουσιαστικά έχασαν το ενδιαφέρον  τους για την αγορά ακινήτων στη χώρα αυτή. 

Η ζήτηση για ακίνητα σε Κύπρο και  Κροατία έχει επίσης μειωθεί σημαντικά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης για ακίνητα στο Μαυροβούνιο, αν και η χώρα είναι και πάλι ψηλά στην προσέλκυση Ρώσων αγοραστών. Μια παρόμοια τάση έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα. Αναφορικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, οι Ρώσοι δεν έχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, οι αριθμοί τους είναι σημαντικοί στις αγορές πολυτελών ακινήτων στη Γαλλική Ριβιέρα και στο Λονδίνο.

Προτιμούν τα resorts

Η αγορά ακινήτου τύπου resort είναι διαδεδομένη στις περισσότερες από τις χώρες που μελετήθηκαν (27 από τις 39). Στην Κύπρο, Ελλάδα, Ταϊλάνδη, Πορτογαλία και Κροατία, όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το θέρετρο είναι η πρώτη επιλογή τους. Το 30% των Ρώσων επιλέγει να παραμείνει σε μεγάλες πόλεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι προτιμούν το κέντρο της πόλης για αγορά ακινήτου (ιδιαίτερα το Λονδίνο).  

Σε ορισμένες χώρες, περίπου οι μισοί ερωτηθέντες προτιμούν πόλεις και οι άλλοι μισοί αγροτικές περιοχές. Στις ΗΠΑ, οι Ρώσοι προτιμούν παραθαλάσσια ακίνητα (κυρίως στο Μαϊάμι και τη γύρω περιοχή), ενώ στη Γερμανία, παρά την προφανή προτεραιότητα της διαμονής στο κέντρο της πόλης, η  ιδιοκτησία θέρετρου καταλαμβάνει επίσης σημαντικό μερίδιο. Κυρίως το ενδιαφέρον στρέφεται στα ιαματικά λουτρά του Μπάντεν-Μπάντεν.

Οι Ρώσοι επενδύουν στην Κύπρο, Πορτογαλία και Κροατία σε ακίνητα αξίας 250.000- 500.000 ευρώ.

Κόστος των ακινήτων 

 Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, η Κύπρος και η Πορτογαλία είναι οι δύο χώρες όπου οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις είναι πάνω -κάτω οι ίδιες (ένα τετραγωνικό μέτρο στοιχίζει 1.500 ευρώ). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην Κύπρο τα ακίνητα που βρίσκονται μακριά από τις μεγαλουπόλεις (κυρίως σε μικρές πόλεις και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα) είναι πιο ακριβά - € 1.600 ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 1.000 ευρώ στην Πορτογαλία. Και οι δύο χώρες προσφέρουν  την golden visa, δηλαδή την  άδεια παραμονής στη χώρα αναλόγως της επένδυσης σε ακίνητο.

Η business development manager στην Pafilia Moscow Julia Svidritskaya, επισημαίνει ότι στην Κύπρο τα ακίνητα που πωλούνται  περισσότερο είναι τα νεόκτιστα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων.

Επιλογή ακινήτου

Στις  25 από τις 39 χώρες, οι Ρώσοι επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητο σε τοποθεσία όπου θα πηγαίνουν διακοπές. Στην Κύπρο και την Κροατία έχει επισημανθεί από το 100% των ερωτηθέντων, στο Μαυροβούνιο από το 90,9%, στη Βουλγαρία από το 90,5%, και στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία και Ταϊλάνδη από  το 90%. 

Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος για την επιλογή τοποθεσίας για αγορά ακινήτου είναι οι επενδύσεις. Στη Γερμανία, αυτή η απάντηση αναφέρθηκε από το 88,9% των μεσιτών, στην Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο από το 66,7%, στις ΗΠΑ από το 58% και στη Λετονία από το 56%.

Παράλληλα, το  33,6% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι προτεραιότητά  των Ρώσων για αγορά ακινήτου είναι η απόκτηση άδειας παραμονής. 

Ένας μικρός αριθμός  ερωτηθέντων απάντησε ότι οι Ρώσοι επιλέγουν ακίνητα με βάση άλλες προτεραιότητες όπως: η αγορά ακινήτων για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (10,8%), για επαγγελματικά ταξίδια (10,1%), για λόγους prestige (4,5%) και για ιατρική φροντίδα (1,2%).

Ο παράγοντας ήλιος κυριαρχεί στις απαντήσεις μεσιτών από 15 χώρες

Αναζητούν ήλιο κι ασφάλεια!

Η Tranio ρώτησε τους μεσίτες ποια είναι τα κίνητρα  των Ρώσων πελατών τους ώστε να αγοράσουν ακίνητα σε ορισμένες χώρες. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (71,9%), δήλωσε ότι ο κύριος λόγος περιστρέφεται γύρω από το ευνοϊκό κλίμα και τις καιρικές συνθήκες μιας χώρας. Ειδικότερα στην  Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία και Ισπανία αυτός ο παράγοντας έχει επισημανθεί πάνω από το 90% των ερωτηθέντων.

Επίσης η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Κύπρου από τους Ρώσους.  

Κοντά σε συμπατριώτες τους!

Πολλοί Ρώσοι αγοραστές προτιμούν να ζουν πιο κοντά στους συμπατριώτες τους, ιδίως στην Κύπρο (44,4% των ερωτηθέντων), στο Ισραήλ (33,3%), στις ΗΠΑ (29,4%) και στην Ταϊλάνδη (28,6 %). 
Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες χώρες υπάρχουν Ρώσοι που αποφύγουν τους συμπατριώτες τους. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Γερμανία (44,4% των ερωτηθέντων), η Ιταλία (28,6 %) και η Ισπανία (24,6%).

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024