Βαβέλ με το νομοσχέδιο για τον φόρο στα ακίνητα

Τους προβληματισμούς τους ανέπτυξαν σε δηλώσεις τους οι Βουλευτές σε σχέση με τα νομοσχέδια που αφορούν τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι «ενώ επιχειρήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει επικαιροποίηση των αξιών που η τελευταία εκτίμηση έγινε το 1980, η η εικόνα που εισπράττει κανείς είναι ότι δεν έγινε με τον πιο ορθολογιστικό και αξιόπιστο τρόπο». Έτσι, πρόσθεσε, «που πραγματικά ο πολίτης αύριο να πάρει μια εκτιμημένη αξία στα χέρια του για τις περιουσίες του και μια φορολογία και να μπορεί να την συγκρίνει με την προηγούμενη». Ενώ προβλέπεται ο πολίτης να έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση διόρθωσης λάθους, σε περίπτωση λάθους ή παραλείψεων στα χαρακτηριστικά του ακινήτου, έθεσε το ερώτημα «πώς θα γνωρίζει ο πολίτης αυτά τα χαρακτηριστικά πως προσμέτρησαν στην εκτίμηση της δικής του περιουσίας»;

Προέβηκε σε σύγκριση της φορολογίας σε σχέση με πέρσι, λέγοντας ότι οι ακίνητες περιουσίας άνω των 5,10 και 30 εκ. ευρώ επιβαρύνθηκαν πέρσι με 56 εκ. φορολογία ενώ φέτος αυτή θα είναι 32 εκατομμύρια, 24 εκατομμύρια λιγότερα. Οι μεσαίες κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Λαμάρη, οι οποίες επιβαρύνθηκαν πέρσι με 17 εκ. θα επιβαρυνθούν με 28 εκ. και η χαμηλή κατηγορία, δηλαδή με ακίνητα γύρω στα 400.000 εκ. ενώ επιβαρύνθηκε πέρσι με 32 εκ. θα επιβαρυνθεί φέτος με 54 εκ.

«Είναι φανερό ότι μετακυλίονται πάρα πολλά δεκάδες εκατομμύρια φορολογίας από τα 135 που επιδιώκεται να εισπραχθούν από εκείνους που κατέχουν αριθμό ακίνητης ιδιοκτησίας και μεγάλης αξίας σε εκείνους που είναι στις μεσαίες και τις χαμηλές κατηγορίες», είπε. Τον προβληματισμό του κατέθεσε ο κ. Λαμάρης και για το αφορολόγητο των 200.000 το οποίο δεν ισχύει για όσους είναι ιδιοκτήτες άνω αυτής της αξίας. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο, ούτε ορθολογιστικό, οπότε είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει, ανέφερε.

Από πέρσι ήταν δέσμευση της Κυβέρνησης να επανέλθει έτσι ώστε η φορολογία να καταστεί δικαιότερη, υπενθύμισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος. Η εισήγηση που μας έρχεται, ανέφερε, προνοεί την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή σε αντίθεση με πέρσι, όπου ο κάθε ιδιοκτήτης θα πληρώσει 1/1000 πάνω στην αξία της περιουσίας του, με αξίες 1/1/2013. Πρόσθεσε ότι θα εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες που το σύνολο της περιουσίας τους δεν θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ο δημοσιονομικός στόχος του κράτους, συμπλήρωσε, είναι να εισπραχθούν τα ίδια χρήματα, δηλαδή να ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ καθώς αυτό το ποσό υπολογίζεται στα έσοδα του κράτους σε σχέση με το μνημόνιο. 

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση, της οποίας έτυχε η Επιτροπή έχουν προστεθεί φέτος 299 χιλιάδες νέα ακίνητα στο σύστημα, έτσι ώστε θα μειωθεί το ποσό που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες γιατί διευρύνεται  η φορολογική βάση. Από την άλλη, ανέφερε, θα εξαιρεθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε σχέση με το τι έγινε πέρσι.
Είναι γεγονός, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ότι «απλοποιείται το σύστημα όμως προκύπτουν και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, καθώς δεν θα πληρώσουν τις ίδιες φορολογίες κάποιοι που έχουν περιουσίες μεγάλης αξίας, αλλά ενδεχομένως να πληρώσουν περισσότερα οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατέχουν ακίνητα μεταξύ μισού και ενάμισι εκ. ευρώ».

Έθεσε το ερώτημα «κατά πόσο είναι δίκαιο ένας φορολογούμενος ο οποίος κατέχει ακίνητο αξίας λιγότερων των 200 χιλιάδων δεν θα πληρώνει καμία φορολογία ενώ κάποιος άλλος φορολογούμενος που έχει ακίνητα αξίας 210.000 θα πληρώνει θα πληρώνει κανονικότατα ολόκληρη τη φορολογία». Εξέφρασε τη θέση ότι θα ήταν δικαιότερο να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο και το ίδιο όριο να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι πέρα από την αξιέπαινη πραγματικά προσπάθεια του Κτηματολογίου, «εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επικαιροποίηση αυτών των αξιών». Ερωτήματα, πρόσθεσε, «που αφορούν το κατά πόσον μέσα από αυτή την επικαιροποίηση οδηγηθήκαμε σε μια πιο δίκαιη και πιο αντικειμενική εκτίμηση των αξιών της ακίνητης ιδιοκτησίας». Πάνω σ` αυτό το θέμα, είπε ο κ. Νικολαΐδης «αναμένουμε κάποιες εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο».

Στην εισηγητική έκθεση ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι το νέο νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, είπε, εκφράζοντας την ίδια ώρα τη θέση ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης με την αποκοπή του 1/1000 για αξίες ακινήτων πέραν των 200.000 δεν οδηγεί σε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Αντίθετα, πρόσθεσε, «ευνοούνται οι μεγαλο-ιδιοκτήτες και αδικούνται οι μικρο-ιδιοκτήτες γιατί χωρίς ν` αλλάξει ιδιοκτησία, ο μεν μικρο-ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ακίνητης περιουσίας, καμιά φορά που να υπερβαίνει το 10%, ο δε μεγαλο-ιδιοκτήτης θα τύχει μιας μείωσης στο φόρο που θα πληρώνει που μπορεί να υπερβαίνει και το 30%. Εξέφρασε τη θέση ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει την όλη φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου.  Η νομοθεσία αυτή, είπε, θα πρέπει να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες αλλά και να οδηγεί στο όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία να συνεισφέρουν αυτό που μπορούν να συνεισφέρουν.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «είναι ολοφάνερο πλέον ότι η νέα πρόταση της Κυβέρνησης για το φόρο των ακινήτων είναι εντελώς άδικη και ετεροβαρής». Πρόσθεσε, ότι «αυτοί που θα κληθούν να `πληρώσουν την νύφη` αν εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία θα είναι οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες γης ενώ οι μεγαλο-ιδιοκτήτες θα ευνοηθούν τα μάλα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας