Σε επίπεδα 2006 οι τιμές κατοικιών

Σε επίπεδα τέταρτου τριμήνου του 2006 υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ). Ειδικότερα, μείωση 9,7% κατέγραψε οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2014, σε ετήσια βάση, (έναντι ετήσιας μείωσης 8,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2013), η οποία αντανακλά σωρευτικές μειώσεις τεσσάρων τριμήνων μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2013. Οι τιμές οικιών μειώθηκαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση και οι τιμές διαμερισμάτων κατά 10,0%.

 

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της ΚΤ υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε επίπεδα που βρισκόταν το τέταρτο τρίμηνο του 2006, στις 78,8 μονάδες. Ο Δείκτης βρισκόταν στις 69,8 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2006 όταν και ξεκίνησε η ανοδική του πορεία για να φθάσει σε ιστορικό υψηλό επίπεδο στο πρώτο τρίμηνο του 2008, στις 107,3 μονάδες.

Όσον αφορά τους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής των τιμών, σύμφωνα με την ΚΤ, οι δείκτες όλων των επαρχιών, πλην των διαμερισμάτων στην Πάφο, παρουσίασαν μειώσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής των τιμών κατοικιών, αφού όλες οι επαρχίες παρουσιάζουν αρνητικές μεταβολές.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκαν στις τιμές οικιών στην επαρχία Αμμοχώστου (18,5%) και στις τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας (12,4%). Οι μικρότερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές διαμερισμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου (6,4%) και στις τιμές οικιών της επαρχίας Λεμεσού (8,0%).  Οι τιμές διαμερισμάτων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, και Πάφου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 9,3%, 11,3% και 6,9%, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές οικιών στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου παρουσίασαν ετήσιες μειώσεις 8,5%, 8,6% και 9,1%, αντίστοιχα.

Σε τριμηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2014 ρυθμό μείωσης παρόμοιο με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 (2,7% σε σύγκριση με 2,6%). Οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών παρουσίασαν την ίδια τριμηνιαία μείωση 2,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με μειώσεις 3,0% και 2,2%, αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Ανά επαρχία, η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές διαμερισμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε στην επαρχία Λεμεσού (3,7%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Αμμοχώστου (2,6%). Στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, οι τιμές διαμερισμάτων ήταν χαμηλότερες κατά 2,8% και 3,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.  Αντίθετα, στην επαρχία Πάφου οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,2%. Πρόκειται για την πρώτη θετική τριμηνιαία μεταβολή που σημειώθηκε στα διαμερίσματα στην επαρχία Πάφου από το 2010.

Στις τιμές οικιών η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου (3,7%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Λεμεσού (2,2%). Στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι τιμές οικιών ήταν χαμηλότερες κατά 2,5%, 2,5% και 3,1%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, επικαλούμενη στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η ΚΤ αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων (Κύπριοι και αλλοδαποί) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατέγραψε μείωση 6,4% σε παγκύπριο επίπεδο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.  Μείωση σημειώθηκε στα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές Κύπριους, κατά 10,8%, ενώ ετήσια αύξηση 6,8% καταγράφηκε στα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς. Ανά επαρχία, η Λεμεσός, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος παρουσίασαν ετήσιες αυξήσεις στο συνολικό αριθμό των πωλήσεων (19,0%, 10,2% και 20,0%), ενώ η Λευκωσία και η Πάφος ετήσιες μειώσεις (2,2% και 33,6%). Αξιοσημείωτη, σύμφωνα με την ΚΤ, είναι η διαφορά στον αριθμό πωλητήριων εγγράφων μεταξύ Κύπριων και αλλοδαπών αγοραστών στην επαρχία Αμμοχώστου, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ενώ ο αριθμός πωλητήριων εγγράφων με αγοραστές Κύπριους στην Αμμόχωστο μειώθηκε από 40 σε 17, ο αριθμός εγγράφων με αλλοδαπούς αγοραστές αυξήθηκε από 10 σε 43.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας