Επενδυτές: Ακίνητα σε περιοχές υπό ανάκαμψη

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση με τίτλο «Αναδυόμενες Τάσεις στην Αγορά Ακινήτων® - Ευρώπη 2014», που δημοσιεύουν από κοινού το Urban Land Institute (ULΙ) και η PwC, oι επενδυτές διαβλέπουν ευκαιρίες για αγορά ακινήτων στην Ιρλανδία και την Ισπανία.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο ανταγωνισμός για ακίνητα σε ελκυστικές τοποθεσίες στις σημαντικότερες αγορές ακινήτων της Ευρώπης ωθεί τους επενδυτές σε αγορές που έχουν εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, όπως είναι η Ιρλανδία και η Ισπανία, σε περιφερειακές πόλεις καθώς και στη δευτερογενή αγορά ακινήτων, προς αναζήτηση ανάλογων αποδόσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μειωμένη προσφορά ακινήτων θα έχει, το 2014,  μέτριο ή σημαντικό αντίκτυπο στις εργασίες τους. Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού, το 59% θεωρεί ότι τα ακίνητα που βρίσκονται σε ελκυστικές τοποθεσίες στις βασικότερες αγορές της Ευρώπης είναι σήμερα υπερτιμημένα.

Η έκθεση τονίζει ότι οι επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο πρόθυμοι να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα με αντάλλαγμα τις ανάλογες αποδόσεις. Ανάμεσα στις πόλεις που επωφελούνται περισσότερο από την τάση αυτή συγκαταλέγεται και το Δουβλίνο, σημειώνοντας κατακόρυφη άνοδο στη φετινή κατάταξη των επενδύσεων ανά πόλη, από την εικοστή μόλις θέση που κατείχε στην περσινή έκθεση στη δεύτερη. Η αγορά ακινήτων του Δουβλίνου η όποια ήταν παντελώς αδιάφορη για τους επενδυτές πριν από δύο μόλις χρόνια, αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον περιζήτητες αγορές της Ευρώπης. Η εν λόγω αγορά ελκύει ντόπιους και διεθνείς επενδυτές χάρη στα επίπεδα των τιμών και τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ιρλανδίας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 51% των ερωτηθέντων διαβλέπει σήμερα στην Ιρλανδία καλές ευκαιρίες για αγορά ακινήτων.

Το κόστος του διεθνούς κεφαλαίου οδηγεί τους επενδυτές και σε άλλες αγορές που βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης, όπως είναι η Ισπανία. Σύμφωνα με την έκθεση, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ανοίγονται καλές ευκαιρίες για αγορές στην Ισπανία, μετά και την εξαγορά του εμπορικού κέντρου Parque Principado στο Οβιέδο από την Intu και το Καναδικό Συμβούλιο Επενδύσεων Συνταξιοδοτικών Σχεδίων, ύψους €162 εκ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικότερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η εξασφάλιση δανεισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ θεωρούν ριψοκίνδυνες τις επενδύσεις στην αγορά αυτή πριν υπάρξουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ανάπτυξης.

Ο ανταγωνισμός για απόκτηση ακινήτων υψηλής ποιότητας έχει οδηγήσει και σε παράλληλη αύξηση των επενδυτών που αποφεύγουν πλέον τις ελκυστικές τοποθεσίες σε σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι το Λονδίνο, το Μόναχο και το Παρίσι, και στρέφονται προς την αγορά ακινήτων σε δευτερεύουσες πόλεις που τους προσφέρουν σταθερό εισόδημα. Για παράδειγμα, οι επενδυτές σε γραφειακά συγκροτήματα στο Μόναχο μπορούν να εξασφαλίσουν αποδόσεις της τάξης του 4% περίπου ενώ, για εκείνους όμως που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε μικρότερες γερμανικές πόλεις όπως είναι η Στουτγάρδη, οι αντίστοιχες αποδόσεις φθάνουν μέχρι και 6,5%. Οι επενδυτές αναζητούν επίσης δευτερεύοντα ακίνητα σε σημαντικές αγορές, που προσφέρουν σήμερα μια ικανοποιητική ροή εσόδων ή τα οποία, με συνετή διαχείριση, θα ήταν δυνατό να μετατραπούν σε ακίνητα υψηλής ποιότητας.

Ενδιαφέρον επακόλουθο της «Μάχης των Ακινήτων» είναι ότι οι επενδυτές στρέφονται σήμερα όλο και περισσότερο προς την ανάπτυξη, ως έναν τρόπο να συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας. Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αναπτύξεις αποτελούν μια ενδιαφέρουσα μέθοδο απόκτησης ακινήτων σε ελκυστικές τοποθεσίες.

«Η αναζωογόνηση των επενδύσεων στην Ιρλανδία και ο βαθμός ανάκαμψης της ισπανικής αγοράς ακινήτων είναι δύο από τα βασικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το 2014», σχολίασε ο Joe Montgomery, Ανώτερος Εκτελεστικός Σύμβουλος του ULI Europe. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Δουβλίνο αυξάνεται τους τελευταίους δώδεκα μήνες καθώς σημαντικά διεθνή κεφάλαια διεκδικούν τα καλύτερα ακίνητα. Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται προς την Ισπανία όπου, σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις, οι θεσμικοί επενδυτές ακολούθησαν τους ευκαιριακούς επενδυτές που εισήλθαν στην αγορά πέρσι όταν εγκαινίασε τις εργασίες της η Sareb. Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα σε ποιο βαθμό μπορεί να ανακάμψει η αγορά, καθώς οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τη ζήτηση μίσθωσης και την αύξηση των ενοικιαζόμενων χώρων εμφανίζονται περιορισμένες.»

Ο Simon Hardwick, Συνέταιρος σε θέματα ακινήτων του Νομικού Τμήματος της PwC, δήλωσε σχετικά: «Πιστεύουμε ότι το 2014 θα υπάρξει μάχη στην αγορά των ακινήτων.». Η διοχέτευση διεθνών κεφαλαίων στην Ευρώπη θα συνεχιστεί, σε μια προσπάθεια απόκτησης ελκυστικών ακινήτων σε βασικές τοποθεσίες. Ο έντονος ανταγωνισμός γύρω από την περιορισμένη προσφορά κατάλληλων ακινήτων θα εξακολουθήσει χωρίς αμφιβολία να επηρεάζει τις τιμές, ιδιαίτερα σε κομβικές πόλεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι το Λονδίνο. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες ευκαιρίες και να αποδεχθούν μεγαλύτερο ρίσκο. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ανανεωμένο ενδιαφέρον για ανάπτυξη, καθώς και στην προοπτική που έχουν οι «δευτερεύουσες» τοποθεσίες και ακίνητα. Ωστόσο, εκφράζουμε τους ενδοιασμούς μας κατά πόσον το θετικό αυτό αίσθημα θα οδηγήσει σε μια παρορμητική στροφή προς τις πιο ριψοκίνδυνες αγορές. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εξακολουθεί να εστιάζεται κυρίως στις βιώσιμες αποδόσεις από ποιοτικά ακίνητα σε καλές τοποθεσίες.»

Η έκθεση αναδεικνύει την ύπαρξη σημαντικών διαθέσιμων κεφαλαίων στις αγορές ακινήτων της Ευρώπης το 2014, καθώς το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι φέτος θα αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις. Παρά το ότι κάποια από τα ίδια κεφάλαια θα είναι τοπικής προέλευσης, αναμένεται να συνεχιστεί η ροή σημαντικών επενδύσεων από κρατικά επενδυτικά ταμεία, κυρίως με έδρα την Ασία. Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το 2014 θα αυξηθούν τα κεφάλαια από την περιοχή Ασίας Ειρηνικού ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αμερικανική ήπειρο ανέρχεται στο 67%.

Οι προοπτικές που αφορούν τη διαθεσιμότητα δανεισμού για ακίνητα επίσης καταγράφουν βελτίωση. Το 51% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση του διαθέσιμου δανεισμού για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις τη φετινή χρονιά, ενώ μείωση προβλέπει μόλις το 15%. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες δεν αναμένουν δραματική ανάκαμψη στα επίπεδα προ της ύφεσης ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι σημαντικές γεωγραφικές διαφορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει τις καλύτερες προοπτικές, με το 90% να αναμένει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δανεισμού, ενώ πιο συγκρατημένες είναι οι προοπτικές για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου καθώς και για το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Οι πέντε κορυφαίες αγορές επενδύσεων ακινήτων το 2014 προβλέπεται να είναι το Μόναχο, το Δουβλίνο, το Αμβούργο, το Βερολίνο και το Λονδίνο.
 

Δειτε Επισης

Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους