Μείωση 32.8% στον Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές

Μείωση 32,9% σημείωσε ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές το τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι του τρίτου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές υπολογίζεται προκαταρκτικά ότι ανήλθε το τρίτο τρίμηνο στις 45,6 μονάδες (με βάση 2010=100,0).

Κατά τύπο έργου, σημειώθηκε πτώση της τάξης του 31,0% στα κτίρια και 37,1% στα έργα πολιτικού μηχανικού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Εξάλλου, μείωση 2,6% σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.  

Ο Δείκτης υπολογίζεται προκαταρκτικά στις 100,7 μονάδες (με βάση 2010=100,0), σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,7% έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2013.

Κατά τύπο έργου, σημειώθηκε πτώση της τάξης του 2,3% στα κτίρια και 3,2% στα έργα πολιτικού μηχανικού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, από αυτή τη δημοσίευση, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού και ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές παρουσιάζεται με το 2010 ως νέο έτος βάσης (αντί του 2005).

Σημειώνει ότι "η αλλαγή έτους βάσης ανά πέντε χρόνια αποτελεί συνήθη πρακτική που στόχο έχει να αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι μεταβολές που επέρχονται στη διάρθρωση του κατασκευαστικού τομέα κατά την πενταετή αυτή περίοδο".

Αναφέρει επίσης ότι η διαδικασία αυτή συνεπάγεται αναθεώρηση των συντελεστών στάθμισης που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του δείκτη (που αντιπροσωπεύουν τη σημασία των επί μέρους τύπων έργου) και αλλαγές στο δείγμα επιχειρήσεων του δείκτη.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards