Ρουσιάς: Εγγυοδοτικός οργανισμός για εργολάβους

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη είχε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) στον οποίο ανέλυσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικοδομικός κλάδος συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσσιάς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την συνάντηση είπε ότι ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω διαβεβαίωσε την Ομοσπονδία ότι προχωρά προς εφαρμογή ο εγγυοδοτικός μηχανισμός ώστε να μπορούν Κύπριοι εργολάβοι να δραστηριοποιηθούν διεθνώς, ενώ ήδη δύο τράπεζες του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον μηχανισμό.
«Συζητήσαμε με τον κ. Υφυπουργό για τον μηχανισμό, ο οποίος θα εγγυάται εταιρείες ούτως ώστε να προσφοροδοτούν ή και να παίρνουν έργα στο εξωτερικό και ελπίζουμε ως το τέλος του μήνα ότι θα είναι έτοιμος», είπε ο κ. Ρουσσιάς.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση λέχθηκε τόσο από τον κ. Πετρίδη όσο και από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών ότι «ήδη μίλησαν με τράπεζες, και δύο τράπεζες του εξωτερικού μπαίνουν στο μηχανισμό αυτό και είναι ευχάριστη είδηση για τους εργολάβους που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό».
Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ είπε ότι άμεσα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση έργων του δημοσίου για τα οποία υπάρχει ήδη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, ώστε να βοηθηθεί ο οικοδομικός κλάδος, ο οποίος υπέστη βαρύ πλήγμα από την οικονομική κρίση.

Όπως είπε ο κ. Ρουσσιάς, «έχουμε χρηματοδότηση και εάν είναι δυνατόν πρέπει από αύριο να αρχίσουν τα έργα αυτά, ώστε ο δημόσιος τομέας να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πάσχει».
Ανέφερε πως η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα «όπως την ανέγερση σχολείων και δρόμων εκεί όπου χρειάζεται» με παράλληλη επένδυση και στην πράσινη ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ είπε ότι στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούται από την ΕΕ ώστε να μετατρέψει το 3% των κυβερνητικών κτιρίων σε ενεργειακά, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με το να γίνουν θερμομονώσεις στο κέλυφος των κτιρίων και αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με λαμπτήρες φθορίου, που είναι πιο οικονομικές στην κατανάλωση ρεύματος.
Πρόσθεσε ότι η Δημοκρατία προβαίνοντας σε αυτές τις ενέργειες θα εξοικονομήσει 20% από το συνολικό κόστος που δαπανά για ηλεκτροδότηση κυβερνητικών κτιρίων, ενώ παράλληλα θα εργοδοτηθούν και αρκετοί άνεργοι από τον οικοδομικό τομέα.

Φλέγον θέμα για την ΟΣΕΟΚ αποτελεί και το θέμα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας κάτι που απασχολεί και ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας του εξωτερικού και δη της Μεγάλης Βρετανίας, με την οποία οι συζητήσεις για το ζήτημα αυτό διεξάγονται σε ανώτατο επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ είπε ότι η άμεση έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας θα βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία «για επανάκτηση της αξιοπιστίας της» και πρόσθεσε ότι εάν η καθυστέρηση, που παρατηρείται στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας είναι ζήτημα γραφειοκρατίας στο δημόσιο, «η Κυβέρνηση να δώσει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν πολλοί τοπογράφοι, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί άνεργοι».

Ανέφερε, επίσης, ότι με την άμεση έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας θα βοηθηθεί και η οικονομία με την καταβολή των μεταβιβαστικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό συρρίκνωσης στην οικοδομική βιομηχανία το 2013, ο κ. Ρουσσιάς είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΟΣΕΟΚ ανέρχεται για τους ιδιώτες στο 52%, ενώ για έργα που αφορούν τον δημόσιο τομέα η συρρίκνωση ξεπέρασε το 85%.

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα