Ελέγκτρια: Ευκαιρίες για φθηνότερα ενοίκια

31.6εκ. ευρώ κατέβαλε για ενοίκια το δημόσιο μέσα στο 2012 εκ των οποίων τα 7.5εκ. ευρώ αφορούσαν ενοικίαση πρεσβειών και πρεσβευτικών κατοικιών στο εξωτερικό.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας η οποία τονίζει πως η πιο ενδεδειγμένη και κατάλληλη επιλογή για στέγαση είναι η απόκτηση ιδιόκτητων κτιρίων, ειδικά λαμβανομένου υπόψη ότι η ανάγκη είναι μόνιμη, αλλά και ως επένδυση αποδεικνύεται μακροχρόνια ως οικονομικά συμφέρουσα για τη Δημοκρατία.

«Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των αναγκών για απόκτηση ιδιόκτητων κτιρίων και στη συνέχεια να καταρτιστεί πρόγραμμα και σχεδιασμός, τόσο με βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους, πάντοτε στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους και αξιοποιώντας τις επιλογές που προσφέρονται με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα».
Υπό τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και της αυξημένης προσφοράς κτιρίων προς ενοικίαση, σημειώνεται, το κράτος θα μπορούσε να περιλάβει στους βραχυπρόθεσμούς στόχους του την εξεύρεση και ενοικίαση κτιρίων με χαμηλότερα ενοίκια.

Πέραν του 30% των δημόσιων υπηρεσιών στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτίρια με επακόλουθο την καταβολή από το Δημόσιο ενός σημαντικού ποσού για ενοίκια.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την περίοδο 2007-2012 καταβλήθηκαν για ενοικιαζόμενα από κρατικές υπηρεσίες κτίρια, ενοίκια της τάξης των €156,6 εκ.  Σημειώνεται ότι από το ποσό των €31,6 εκ. που καταβλήθηκαν για ενοίκια μέσα στο 2012, ποσό ύψους €7,5 εκ. αφορά στην ενοικίαση Πρεσβειών και πρεσβευτικών κατοικιών στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερ. 14.12.2011, αποφάσισε όπως εγκρίνει τη σύσταση Επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, των Επιτροπών Καθορισμού Ενοικίου και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, για την εξέταση και επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμβολαίων ενοικίασης κτιρίων, με στόχο τη μείωση του κόστους ενοικίασης.  Η Επιτροπή άρχισε τις εργασίες της και μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί μειώσεις σε αρκετά ενοικιαζόμενα κτίρια.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή έχει ετοιμάσει προσχέδιο Πρότασης για διαφοροποίηση του τρόπου ενοικίασης των κυβερνητικών κτιρίων, με στόχο την αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης