powered by

Ψάχνει συνεργασία με ιδιώτες η κυβέρνηση

Tην προώθηση αναπτυξιακών έργων με τη μορφή της μακρόχρονης ενοικίασης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την «προώθηση αναπτυξιακών έργων με τη μορφή της μακρόχρονης ενοικίασης. Πρόκειται για νομοσχέδιο που προωθήθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και προσπαθεί αναπτυξιακά έργα να προωθηθούν μέσω αυτής της λογική. Δηλαδή, ο επενδυτής ουσιαστικά δεν κατασκευάζει το έργο κατά απαίτηση της αναθέτουσας Αρχής ούτε και εξυπηρετεί οποιαδήποτε ανάγκη της Αρχής, αλλά αναπτύσσει το χώρο με βάση το σχεδιασμό που ο ίδιος ο επενδυτής καθορίζει σεβόμενος πολεοδομικούς όρους που καθορίζονται από τη νομοθεσία.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών στο πλαίσιο των πιο πάνω Συμβάσεων προωθεί την αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου που περιλαμβάνει το Συνεδριακό Κέντρο, το ξενοδοχείο Φιλοξενία και το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο και την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση των παλαιών τερματικών των δύο αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου για περίοδο μέχρι 99 έτη. Επίσης, προωθείται προκήρυξη για ανάλογο διαγωνισμό, για το γνωστό χώρο του πρώην στρατοπέδου απέναντι από ξενοδοχείο Χίλτον.

Είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης που εντάσσεται στη φιλοσοφία της ότι παράλληλα με την πιστή και πειθαρχημένη εφαρμογή μνημονίου – που είναι η καλύτερη έξοδος από το μνημόνιο -  να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη».

Ερωτηθείς είπε ότι «επικαιροποιούνται μελέτες που έχουν γίνει από παλιά, διότι αλλάζουν τα δεδομένα, και έχει επιδειχθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και θα εξεταστεί».
Σε άλλη περίπτωση είπε ότι «για την κάθε περίπτωση θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με συγκεκριμένους όρους».

Πρόσθεσε ότι η όλη απόφαση βασίζεται σε λογική «που εντάσσεται στη λογική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού χώρου με στόχο την ανάπτυξη και η Κυβέρνηση προωθεί την ιδέα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, διότι έχει αποδειχθεί στην πράξη σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό βοηθά στην ανάπτυξη».

Πάντως, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει πρόνοια η οποία αναφέρεται σε δέσμευση της κυβέρνησης να μην προκηρύξει άλλους διαγωνισμούς ή να υπογράψει άλλες συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα πριν την εφαρμογή νομικό πλαισίου για τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. (Public private partnerships).

Δειτε Επισης

Απαντά για Aqua Residences το Τμ. Περιβάλλοντος-Θετική γνωμοδότηση υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις
Περισσότερα από 80 έργα κόστους άνω του €1 δις για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας-Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη
Γ. Μισιρλής: Σημαντική η θεσμική κατοχύρωση του επιχειρηματία ανάπτυξης γης για προστασία των αγοραστών
Νέος συνέταιρος στην PwC Κύπρου ο Γιώργος Κωνσταντινίδης-Το who is who και πότε εντάσσεται στον Συνεταιρισμό
Εκτοξεύθηκαν οι πολεοδομικές αιτήσεις στον ΕΟΑ Λάρνακας το τελευταίο δίμηνο-Οι λόγοι της αύξησης
Aqua Residences: Οικιστικοί πύργοι €40 εκατ. στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων Λάρνακας
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Αν. Ορθοδόξου: Οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και η ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών απασχόλησης
Lordos Hotels: Στα σκαριά η ανακαίνιση του Golden Bay-Οι επενδύσεις που έγιναν στα ξενοδοχεία του ομίλου