Ψάχνει συνεργασία με ιδιώτες η κυβέρνηση

Tην προώθηση αναπτυξιακών έργων με τη μορφή της μακρόχρονης ενοικίασης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την «προώθηση αναπτυξιακών έργων με τη μορφή της μακρόχρονης ενοικίασης. Πρόκειται για νομοσχέδιο που προωθήθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και προσπαθεί αναπτυξιακά έργα να προωθηθούν μέσω αυτής της λογική. Δηλαδή, ο επενδυτής ουσιαστικά δεν κατασκευάζει το έργο κατά απαίτηση της αναθέτουσας Αρχής ούτε και εξυπηρετεί οποιαδήποτε ανάγκη της Αρχής, αλλά αναπτύσσει το χώρο με βάση το σχεδιασμό που ο ίδιος ο επενδυτής καθορίζει σεβόμενος πολεοδομικούς όρους που καθορίζονται από τη νομοθεσία.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών στο πλαίσιο των πιο πάνω Συμβάσεων προωθεί την αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου που περιλαμβάνει το Συνεδριακό Κέντρο, το ξενοδοχείο Φιλοξενία και το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο και την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση των παλαιών τερματικών των δύο αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου για περίοδο μέχρι 99 έτη. Επίσης, προωθείται προκήρυξη για ανάλογο διαγωνισμό, για το γνωστό χώρο του πρώην στρατοπέδου απέναντι από ξενοδοχείο Χίλτον.

Είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης που εντάσσεται στη φιλοσοφία της ότι παράλληλα με την πιστή και πειθαρχημένη εφαρμογή μνημονίου – που είναι η καλύτερη έξοδος από το μνημόνιο -  να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη».

Ερωτηθείς είπε ότι «επικαιροποιούνται μελέτες που έχουν γίνει από παλιά, διότι αλλάζουν τα δεδομένα, και έχει επιδειχθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και θα εξεταστεί».
Σε άλλη περίπτωση είπε ότι «για την κάθε περίπτωση θα προκηρυχθεί διαγωνισμός με συγκεκριμένους όρους».

Πρόσθεσε ότι η όλη απόφαση βασίζεται σε λογική «που εντάσσεται στη λογική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού χώρου με στόχο την ανάπτυξη και η Κυβέρνηση προωθεί την ιδέα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, διότι έχει αποδειχθεί στην πράξη σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό βοηθά στην ανάπτυξη».

Πάντως, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει πρόνοια η οποία αναφέρεται σε δέσμευση της κυβέρνησης να μην προκηρύξει άλλους διαγωνισμούς ή να υπογράψει άλλες συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα πριν την εφαρμογή νομικό πλαισίου για τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. (Public private partnerships).

Δειτε Επισης

Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες