Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Έληξε η απεργία, επαναρχίζουν οι εργασίες στις οικοδομές

Υπογράφηκε το βράδυ της Τρίτης, 12 Φεβρουαρίου, η καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία, δίνοντας ουσιαστικά τέρμα στην απεργία των οικοδόμων των τελευταίων εβδομάδων.

Οι δύο πλευρές, εργολάβοι οικοδομών και συντεχνίες αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, πρόταση η οποία προβλέπει τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στις 30 Ιουνίου του 2014.

Η καταρχήν συμφωνία υπόκειται τώρα στην κρίση των Γενικών Συνελεύσεων των Συντεχνιών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τετάρτης, 13 Φεβρουαρίου, στα οικήματα της ΠΕΟ στη Λευκωσία και Λεμεσό, και στα οικήματα της ΣΕΚ στις υπόλοιπες πόλεις. Αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τις Γενικές Συνελεύσεις, οι οικοδόμοι θα πιάσουν κανονικά δουλειά.

Σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους ευχαρίστησε την ΟΕΒ, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, την ΠΕΟ και την ΣΕΚ για τη συνεργασία που είχαν με το Υπουργείο όλες αυτές τις ημέρες με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

«Ο δικός μας ο ρόλος ως Υπουργείο όλες αυτές τις ημέρες ήταν, αφού ακούσαμε τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των δύο πλευρών, να δώσουμε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο να αφορά και τα ζητήματα του μισθολογικού κόστους στην οικοδομική βιομηχανία αλλά, ταυτόχρονα, να απαντά στην ανάγκη να εφαρμόσουμε κάποιους μηχανισμούς μέσα από την βεβαίωση δήλωσης απασχόλησης που εισάγεται με βάση τη συμφωνία, έτσι που να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού στην οικοδομική βιομηχανία», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πίστη ότι μέσα από την συμφωνία γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς μια κοινή προσπάθεια, η οποία στοχεύει στο να στηρίξει εργαζόμενους και εργοδότες στην οικοδομική βιομηχανία με κοινό στόχο να έρθουν καλύτερες μέρες για αυτή τη βιομηχανία. «Εχει αποδειχθεί ότι μέσα από την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία, αξιοποιώντας το σύστημα εργασιακών σχέσεων, μπορεί και μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να βρίσκουμε εκείνες τις λύσεις που να προχωρούν τις εργασιακές σχέσεις ένα βήμα πιο μπροστά», σημείωσε, και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα εξακολουθήσει να βρίσκεται δίπλα στις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κώστας Ρουσιάς, στις δηλώσεις του είπε πως αυτή η ώρα είναι ώρα περίσκεψης και δουλειάς. «Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», είπε, και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Υπουργό για την όλη της στάση. Παράλληλα, ο κ. Ρουσιάς είπε πως η καταρχήν συμφωνία δικαιώνει και τα δύο μέρη.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε πως μετά από μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που διήρκησε τρεις περίπου εβδομάδες, «έχουμε καταφέρει να έχουμε μια αξιοπρεπή και υπό τις συνθήκες δίκαιη συμφωνία». Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθησή του ότι πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία είναι για το καλό της βιομηχανικής βιομηχανίας. Εμάς η φιλοδοξία μας είναι με την εφαρμογή της να μπει μια τάξη και να κατοχυρωθεί σωστά ο οικοδόμος, ο επαγγελματίας αλλά και ο εργοδότης, μέσα από μια διαδικασία όπου η ίδια η βιομηχανία θα επωφεληθεί αφάνταστα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται σήμερα ο τόπος», είπε. Ευχαρίστησε επίσης, την Υπουργό Εργασίας για τις άοκνες προσπάθειες της ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως αύριο στις 8 το πρωί θα γίνουν οι Γενικές Συνελεύσεις των απεργών, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό στα οικήματα της ΠΕΟ και στις άλλες πόλεις στα οικήματα της ΣΕΚ για να εγκριθεί η συμφωνία έτσι ώστε αμέσως μετά οι εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους και να επαναρχίσει τις εργασίες της η οικοδομική βιομηχανία.

Ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στις δικές του δηλώσεις αφού ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας, τον Διευθυντή του Υπουργείου και τον Επικεφαλής της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι η ορθή λειτουργία του θεσμού που διέπει τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις, μέσα από τη σύνεση και τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

«Η καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι και αν είναι κάποιος νικητής σε αυτή τη διαδικασία είναι η οικοδομική βιομηχανία, η οποία από αύριο συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέσα σε ένα πλαίσιο καλύτερης και πιο εύρυθμης λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων», είπε και σημείωσε πως μέσα από αυτή τη συμφωνία δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες έτσι ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να νιώθουν μεγαλύτερη κατοχύρωση και ταυτόχρονα τίθενται και οι σωστές προϋποθέσεις έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο υποβοηθητικά προς τη σωστή λειτουργία του κλάδου.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Υπουργό Εργασίας, η οποία, όπως είπε, πραγματικά τις τελευταίες ημέρες εργάστηκε άοκνα και με επιμονή και μεθοδικότητα, όπως και στην αρμόδια μεσολαβητική υπηρεσία , στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, στην ΟΣΕΟΚ και στις συντεχνίες που συνέβαλαν στη σημερινή συμφωνία.

«Η σημασία της σημερινής συμφωνίας είναι τεράστια διότι πραγματικά σταματά την αιμορραγία της κυπριακής οικονομίας όλες αυτές τις ημέρες. Μας δίνεται η ευκαιρία πλέον να αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια στο πώς θα βοηθήσουμε και την οικοδομική βιομηχανία αλλά και γενικότερα την κυπριακή οικονομία να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο κ. Πήλικος.

 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024