"Η αγορά ακινήτων χρειάζεται κίνητρα, όχι φορολογίες"

INBusinessNews  26/10/2012 10:08
"Η αγορά ακινήτων χρειάζεται κίνητρα, όχι φορολογίες"

"Η αγορά ακινήτων χρειάζεται κίνητρα, όχι φορολογίες"

INBusinessNews  26/10/2012 10:08

Τα προβλήματα και τις προοπτικές της κυπριακής αγοράς ακινήτων συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της FIABCI-Κύπρου υπό τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Λάκη Τοφαρίδη.

Ο κ. Τοφαρίδης, αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το ρόλο και τη σημασία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI) και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε διάφορα επίπεδα η FIABCI-Κύπρου, ανέπτυξε τις θέσεις της Ομοσπονδίας  για την παρούσα φάση της κυπριακής κτηματαγοράς. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνει η Τρόικα και στις πληροφορίες γύρω από τις αντιπροτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, τόνισε ότι η αγορά ακινήτων χρειάζεται κίνητρα για να ανακάμψει και κυρίως προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης των επενδύσεων, της απλοποίησης των διαδικασιών και της προσέλκυσης ξένων αγοραστών και όχι πρόσθετες φορολογίες.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πρότασης για εκποίηση εντός 18 μηνών ενυπόθηκων περιουσιών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας ότι τυχόν αποδοχή της θα είναι καταστροφική τόσο για τον κλάδο όσο και για χιλιάδες νοικοκυριά. Ο Πρόεδρος της FIABCI-Κύπρου υπέδειξε επίσης την ανάγκη επέκτασης των υφιστάμενων κινήτρων που αφορούν τα μεταβιβαστικά τέλη και το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση φορολογικής αμνηστίας για όσα κεφάλαια Κυπρίων πολιτών επιστραφούν από το εξωτερικό, νοουμένου ότι θα επενδυθούν για την αγορά ακινήτων, την άμεση λήψη μέτρων για διευκόλυνση της διαδικασίας έγκρισης άδειας εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών και την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης και έγκρισης αδειών για μεγάλα έργα και αναπτύξεις.

Ο κ. Ομήρου επέδειξε ενδιαφέρον για τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και υποσχέθηκε ότι ο διάλογος που εγκαινιάστηκε με τη συνάντηση θα έχει συνέχεια. Ανέλαβε επίσης να προωθήσει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το υπόμνημα που θα του αποσταλεί από την Ομοσπονδία.


Ποια είναι η FIABCI
Η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI) προωθεί τη συνεργασία και δικτύωση επαγγελματιών του κλάδου απ’ όλο τον κόσμο, χωρίς να εμπλέκεται σε πολιτικές διεργασίες. Διαθέτει τοπικά τμήματα σε 48 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας από το 1984. Τα τακτικά μέλη της (ιδιώτες και εταιρείες) υπερβαίνουν τις 3,500, ενώ μέλη της είναι επίσης ακαδημαϊκά ιδρύματα και εθνικοί σύνδεσμοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν γύρω στα δύο εκατομμύρια επαγγελματίες, καθιστώντας την FIABCI τον πλέον αντιπροσωπευτικό οργανισμό της κτηματικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Η FIABCI αντιπροσωπεύεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως σύμβουλος στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC). Η FIABCI Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση θέτοντας ως στόχο την άριστη κατάρτιση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας