Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Στο €1.65 δισ. οι πράξεις στην Κτηματαγορά το τρίτο τρίμηνο

Περαιτέρω ενίσχυση κατέγραψε ο τομέας των ακινήτων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας όπως έτυχαν επεξεργασίας και παρουσιάζονται στο τριμηνιαίο «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, παγκύπρια καταγράφηκαν συνολικά 5.566 πράξεις αξίας €1.65 δισ. σε σύγκριση με €1.2 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και €1.3 δισ. το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παρά τη διατήρηση συνθηκών έντονου πληθωρισμού, ο τομέας αύξησε περαιτέρω τη δυναμική του κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η εικόνα ανά επαρχία

Στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 1.442 πράξεις, συνολικής αξίας €363 εκατ. Μεγαλύτερος όγκος πράξεων αφορούσε σε χωράφια (485) και σε οικόπεδα (430). Στην επαρχία Λεμεσού, τόσο οι συνολικές πωλήσεις (1.781) όσο και η αξία τους (€762 εκατ.) ξεπέρασαν κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια (879).

Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο έφτασαν τις 876 και η συνολική τους αξία τα €276 εκατ. Κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν τέσσερις μεγάλες πράξεις για Γη στη Αγία Μαρίνα με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα €65 εκατ. Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1.147 και η συνολική τους αξία στα €188 εκατ. Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου υλοποιήθηκαν 320 πράξεις συνολικής αξίας €63 εκατ. με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για διαμερίσματα (114).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε πως o τομέας συνεχίζει να κινείται δυναμικά σε όλη την Κύπρο. «Εκτιμούμε πως σε κάποια στιγμή ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους κατασκευής και η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων θα επηρεάσουν, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση από εταιρείες του εξωτερικού κυρίως για μεγάλα προνομιακά τεμάχια κατά κύριο λόγο σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο”.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών εξασφάλισε πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε όλους τους αδειούχους κτηματομεσίτες στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας του για αύξηση της διαφάνειας και της πληροφόρησης τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού. Το Συμβούλιο παρουσιάζει τα δεδομένα του τομέα όπως προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία, ανά τρίμηνο, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την πορεία της Κτηματαγοράς στην Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται