Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Υπογραφές για ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου Τάφρου

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και o Διευθυντής της εταιρείας CYFIELD CONSTRUCTION-CYFIELD DEVELOPMENT J.V Γιώργος Χρυσοχόος υπέγραψαν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 τα συμβόλαια για την κατασκευή του Έργου «Ανάπλαση Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου – Φάση Α2.3».

Το έργο αποτελεί τμήμα του συνολικότερου έργου «Ανάπλασης Εξωτερικού Περιμετρικού Τόξου Τάφρου», (Φάσεις Α2.1, Α2.2, Α2.3)  που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στο Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας. 

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της περιοχής, με αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών, ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και την επιχειρηματικότητα. Ο δημόσιος χώρος σχεδιάστηκε  βάση των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας, στο πλαίσιο της βελτίωσης της κινητικότητας στην αστική περιοχή της Λευκωσίας.  Η περιοχή πλαισιώνει τα ενετικά τείχη και η ανάπλαση της έχει  στόχο την σύνδεση της παλιάς πόλης με τη σύγχρονη, την ανάδειξη του  Μνημείου ως του σημαντικότερου αξιοθέατου της πόλης και την μετατροπή του σε ρόλο «Μόλου-seafront» ή σε πράσινο περίπατο  για την πόλη της Λευκωσίας.

Το έργο της Φάσης Α2.3 περιλαμβάνει την ανάπλαση του βορείου πεζοδρόμιου της Λεωφ. Στασίνου, από τον κόμβο της με την οδό Κάνιγγος (ή γέφυρα Δώρου Λοΐζου) έως και την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β’ (άνοιγμα Κολοκάση). Στο δυτικό τμήμα του έργου η ανάπλαση εκτείνεται στα πρανή της τάφρου και σε τμήμα της Τάφρου κάτω από τον προμαχώνα Constanza.

Η ανάπλαση στο επίπεδο της τάφρου περιλαμβάνει διαδρομή περιπάτου πεζών, δημιουργία ποδηλατοδρόμου (σε συνέχεια του ποδηλατοδρόμου που διατρέχει την Τάφρο), αναβάθμιση/συντήρηση του υφιστάμενου πέτρινου οχετού ομβρίων και ανελκυστήρα πρόσβασης προς το επίπεδο του δρόμου.

Στο επίπεδο του δρόμου, το βόρειο πεζοδρόμιο εκτείνεται αρχικά ως ξύλινη διαδρομή (deck) πάνω σε ελαφριά κατασκευή με πασσαλώσεις που λειτουργεί ως «μπαλκόνι» προς τα πρανή της τάφρου και συνεχίζει στα όρια του «κήπου Αγίου Αντωνίου» με εναλλασσόμενες διαμορφώσεις ξύλινης διαδρομής τύπου deck ή χυτών δαπέδων. Κατά μήκος όλης της διαδρομής  δημιουργούνται σημεία στάσης και θέασης του Μνημείου των ενετικών τειχών και προσπέλασης προς το επίπεδο της τάφρου με 3 κλίμακες ελαφριάς κατασκευής.

O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κάνει χρήση υδάτινων στοιχείων,  καθιστικών και διαμορφώσεων λεκανών πρασίνου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει πλήρη τοπιοτέχνηση του χώρου με εξυγίανση του υφιστάμενου πρασίνου και αύξηση της ψηλής και χαμηλής βλάστησης, φωτισμό νέας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, αναβάθμιση και ένταξη των υφιστάμενων προτομών και μνημείων που περιλαμβάνονται στα όρια της περιοχής, σταθμό  ενοικίασης ποδηλάτων του Δήμου Λευκωσίας, χώρο parking ποδηλάτων και αναβάθμιση των υποδομών  των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Καλύπτει έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 9,500μ2.

Το ποσό του συμβολαίου ανέρχεται στα €3.255.569,87 πλέον Φ.Π.Α. και περιλαμβάνει την πενταετή συντήρηση του.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 16 μήνες.

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε και Εθνικούς Πόρους στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου  2014-2020.

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε €140 εκατ. προς το Κράτος το α' τρίμηνο-Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα