Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Περισσότερες άδειες, μικρότερες και με λιγότερη αξία οικοδομές

Αύξηση κατά 3,6% σημείωσε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 ο αριθμός των αδειών οικοδομής, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ μείωση παρουσίασαν τόσο η αξία των αδειών αυτών όσο και το συνολικό εμβαδόν.

Κατά επαρχία μεγάλη αύξηση σημείωσε, σε ετήσια βάση, ο αριθμός των αδειών οικοδομής στην Αμμόχωστο, ενώ μείωση παρουσίασε στη Λεμεσό και στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο πεντάμηνο του 2022  εκδόθηκαν 3.272 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 3.157 την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 6,8% και το συνολικό εμβαδόν κατά 9,4%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 9,4%.

Κατά επαρχία, στη Λευκωσία το πρώτο πεντάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 1.181 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 1.131 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στην Λεμεσό εκδόθηκαν 945 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 958 πέρσι.

Στην Αμμόχωστο εκδόθηκαν 170 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 114 το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση κατά 49%, στην Λάρνακα μειώθηκαν στις 480, σε σχέση με 516 πέρσι και στην Πάφο εκδόθηκαν 496, σε σύγκριση με 438 το πεντάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 13,2%.

Εξάλλου, τον Μάιο του 2022, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 761.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €248,0 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 224,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 893 οικιστικές μονάδες.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης