Παίρνει μπρος το έργο που θα δημιουργήσει 4000 θέσεις εργασίας

Την έναρξη της υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας σηματοδοτεί η αδειοδότησή του από την Πολεοδομική Αρχή, με την ανάδοχο εταιρεία ΚΙΤΙΟΝ Ocean Holdings Ltd, έπειτα από την εξασφάλιση τόσο της πολεοδομικής άδειας του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού όσο της σύμφωνου γνώμης του Τμήματος Περιβάλλοντος, να βάζει μπρος για την μετουσίωσή του σε πράξη. 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €1,2 δισ. και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της ΚΙΤΙΟΝ Ocean Holdings, μέσα από την υλοποίηση και λειτουργία του αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 4,000 θέσεις εργασίας, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο έργο από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τη μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον που κατέθεσε η Kition Ocean Holding, το έργο θα μετατρέψει τη Λάρνακα σε μια ζωντανή πόλη με τα μοναδικά πλεονεκτήματα της φιλοξενίας του μεγαλύτερου διεθνούς αεροδρομίου της χώρας, και ενός σύγχρονου λιμένα για πλοία κρουαζιέρας και σκαφών αναψυχής, ενώ θα διατηρηθεί μέρος των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμένα.

Τι θα περιλαμβάνει

Ο κύριος στόχος της ανάπτυξης του λιμανιού είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού εμπορευματικού και επιβατικού λιμενικού σταθμού με νέα αίθουσα επιβατών, κτίρια διοίκησης και στέγασης των κυβερνητικών υπηρεσιών, καθώς και νέες προκυμαίες.

Παράλληλα, ο κύριος στόχος της ανάπλασης της μαρίνας, είναι η εκ νέου ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής, προκειμένου να επιτευχθεί ελάχιστη χωρητικότητα 600 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μεγέθους έως 115 μέτρα την ανάπτυξη Yacht club και διαφόρων καταστημάτων παροχής υπηρεσιών.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει ανάπτυξη γης με οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, γραφειακούς χώρους, ξενοδοχεία, παραθαλάσσιες επαύλεις, εκπαιδευτικές μονάδες καθώς και ιδιωτικό νησί.

Κατά την αρχική περίοδο ανάπτυξης, θα κατασκευαστούν δρόμοι, δίκτυα ποδηλατόδρομων, πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης και ανοικτοί χώροι πρασίνου, ώστε να συνδεθεί η περιοχή ανάπτυξης με την πόλη, και σταδιακά θα αναπτύσσονται και τα άλλα κτίρια και υποδομές που, σύντομα, θα μετατρέψουν τη Λάρνακα σε ένα ελκυστικό προορισμό τουρισμού και επενδύσεων.

Master plan-Σε τέσσερις φάσεις η υλοποίηση

Η υλοποίηση του master plan, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τέσσερις διακριτές φάσεις και σε βάθος εικοσαετίας.

 

  • Φάση Ι (Αρχική Περίοδος Ανάπτυξης):

Κατά την αρχική περίοδο ανάπτυξης, τα νέα κτήρια τα οποία θα κατασκευαστούν είναι:

Περιοχή Real Estate: Παραλιακό ξενοδοχείο.

Περιοχή Μαρίνας: Yacht Club, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες χρήσεις για τη σωστή λειτουργία της Μαρίνας. Επίσης, θα περιλαμβάνει μηχανολογικές ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, σταθμός ανεφοδιασμού για σκάφη αναψυχής στον υπήνεμο κυματοθραύστη, κατασκευή νηοδόχου και υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας για εξυπηρέτηση των νέων θέσεων ελλιμενισμού.

Περιοχή Λιμένα: Κτήριο γραφείων λιμένα, στη βόρεια περιοχή του Λιμένα, με πρόσβαση από τη λεωφόρο Φοινικούδων. Στο κτήριο αυτό θα φιλοξενηθούν γραφεία του λιμενικού φορέα, της ΑΛΚ, της εταιρείας Kition, των τελωνείων, καθώς και άλλων τοπικών υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, γραφεία Αστυνομίας, κτήριο Υπουργείου Γεωργίας και τερματικό σταθμό κρουαζιέρας. Παράλληλα, το κτήριο αυτό θα έχει εμβαδόν περίπου 1000 m2 στη Φάση 1 και θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Επιπλέον θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης/αναμονής. Ακόμη, κατασκευαστεί νέο Κτήριο εισόδου λιμένα και θα γίνει επέκταση της Αποβάθρας 4, περίπου 80m προς τα ανατολικά.

  • Φάση ΙΙ

Τα έργα που προγραμματίζονται στη Φάση ΙΙ, θα περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των προβλεπόμενων κτηρίων, την ολοκλήρωση του δημόσιου χώρου, καθώς και αρκετές παρεμβάσεις στους χώρους της Μαρίνας και του Λιμένα.

Περιοχή Real Estate: Πρόκειται να κατασκευαστούν κτήρια χαμηλού ύψους, τέσσερις πολυκατοικίες μεσαίου ύψους και πολυώροφο κτήριο στη δυτική πλευρά της νέας λεωφόρου καθώς και υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιοχή Μαρίνας: Αφορά την κατασκευή του υπόστεγου συντήρησης και επισκευής σκαφών αναψυχής στο βόρειο τμήμα καθώς και την προηγούμενη εγκατάσταση για την επισκευή yacht που θα κατεδαφιστεί σε αυτή τη φάση.

Περιοχή Λιμένα: Σε αυτή τη φάση θα κατασκευαστεί  το κτήριο Γεφυροπλάστιγγας και θα γίνει η εγκατάσταση παροχής Η/Ε σε πλοία (Cold Ironing). Επίσης, θα κατασκευαστεί και αντλιοστάσιο γραφεία και η νότια πύλη του Λιμένα.

  • Φάση ΙΙΙ

Κατά τη Φάση ΙΙΙ, τα νέα κτήρια που θα κατασκευαστούν είναι:

Περιοχή Real Estate: Το τελευταίο μεσαίου ύψους συγκρότημα κατοικιών, πολυτελές ξενοδοχείο και δύο πολυώροφα γραμμικά κτήρια στην αποβάθρα του Λιμένα. Ακόμα, θα ολοκληρωθεί ο προσήνεμος κυματοθραύστης της Μαρίνας, προσφέροντας νέα έκταση γης για την κατασκευή περίπου των μισών ανεξάρτητων κατοικιών.

Έργα υποδομής: Στην περιοχή του Λιμένα κατά τη Φάση ΙΙΙ θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των κρηπιδωμάτων και των αποβάθρων.

  • Φάση ΙV

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται η ανάπτυξη. Θα πραγματοποιηθεί κατεδάφιση του προσήνεμου κυματοθραύστη, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σκαφών στο ιδιωτικό νησί.Τα νέα κτήρια που θα κατασκευαστούν είναι:

Περιοχή Real Estate: Οι υπόλοιπες κατοικίες επί του προσήνεμου μώλου και ένα ιδιωτικό νησί στη νοτιοανατολική γωνία του νέου κυματοθραύστη, που θα φιλοξενεί μια αποκλειστική κατοικία, προσβάσιμη με σκάφος ή αυτοκίνητο (μέσω μιας στηριζόμενης γέφυρας) από την προσήνεμη πλευρά του κυματοθραύστη.

Επίσης θα κατασκευαστεί το τελευταίο πολυώροφο κτήριο στα δυτικά της λεωφόρου.

Περιοχή Λιμένα: Αφορά το κτήριο του σταθμού κρουαζιέρας. Θα κατασκευαστούν επίσης οι υπόλοιποι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης / αναμονής για το κτήριο της κρουαζιέρας. Επίσης, θα κατασκευαστούν τρία ανοιχτά υπόστεγα.

Έργα υποδομής: Στην περιοχή της Μαρίνας, κατά την τελική φάση κατασκευής, θα κατασκευαστεί το Ιδιωτικό Νησί έκτασης 2.400 m2 , στον προσήνεμο κυματοθραύστη της Μαρίνας.


 

 


 

 


 

    


 

 


 

 


 

 

 

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Λουκιανός Μιχαήλ: Η επένδυση της CyView σε πράσινες πρακτικές και οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανησυχία Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα-Ζητά ενημέρωση από Βαφεάδη
Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος
Κ. Ιωάννου: Σύντομα διυπουργική σύσκεψη για Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών-«Παράδειγμα προς μίμηση ο Καλοπαναγιώτης»
Σε τροχιά υλοποίησης γραμμικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον ποταμό Γιαλιά(pics)