Πώς θα γίνουν τα υποστατικά στην Πιαλέ Πασιά μετά το λίφτινγκ

  28/06/2022 11:04
Πώς θα γίνουν τα υποστατικά στην Πιαλέ Πασιά μετά το λίφτινγκ

Πώς θα γίνουν τα υποστατικά στην Πιαλέ Πασιά μετά το λίφτινγκ

  28/06/2022 11:04

Οι κάτοχοι των υποστατικών της λεωφόρου Πιαλέ Πασιά στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας, ενημερώθηκαν για το ολικό λίφτινγκ που θα γίνει στις προσόψεις, ενόψει της προκήρυξης των προσφορών από τον Δήμο.

Συγκεκριμένα οι επιστολές που στάλθηκαν στους κατόχους των τουρκοκυπριακών ακινήτων στη λεωφόρο Πιαλέ Πασιά, από τον Κλάδο Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, τους καλούν να δώσουν τη συγκατάθεσης τους για τα έργα που θα γίνουν προκειμένου να μην προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα ή άλλα ζητήματα όταν αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «επίκειται η έναρξη του έργου εξωραϊσμού και βελτίωσης των προσόψεων στη λεωφόρο Πιαλέ Πασιά και ακολούθως ο κάθε χρήστης, ενημερώνεται για τις αναβαθμίσεις που θα γίνουν στο κτίριο το οποίο κατέχει μέσω μίσθωσης, από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Ακόμα οι κάτοχοι των περιουσιών παρέλαβαν εκθέσεις υφιστάμενης κατάστασης φθορών και επεμβάσεων, όπου αναφέρονται όλα τα στοιχεία των οικοδομών στα οποία θα γίνουν αλλαγές, μεταξύ των οποίων η επένδυση των τοίχων, τα κουφώματα, οι διαφημιστικές τέντες, οι πινακίδες, τα γραμματοκιβώτια και διάφορες κακοτεχνίες στα κτίρια».

Σημειώνεται ότι οι επιστολές συνοδεύονται από ενημερωτικό υλικό συμπεριλαμβανομένου φωτογραφικού υλικού με ακριβή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και λεπτομερή ανάλυση των εργασιών που θα γίνουν.

Ακόμα οι κάτοχοι των συγκεκριμένων υποστατικών έλαβαν «και εκθέσεις με τις προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης οι οποίες αποκαλύπτουν ότι θα γίνει μια ριζική αναμόρφωση. 

Οι εργασίες προβλέπουν μεταξύ άλλων αφαίρεση των άχρηστων ηλεκτρολογικών καλωδίων, αφαίρεση όλων των πινακίδων, φωτιστικών, τεντών και γραμματοκιβωτίων, αλλαγές σε επεκτάσεις στις προσόψεις, αφαίρεση επένδυσης στους τοίχους όπου είναι αναγκαία, επιδιόρθωση καρκανιών και ανισοσταθμιών στεγών, αντικατάσταση των ξύλινων κουτιών της ΑΗΚ με νέα από marine plywood, αντικατάσταση πατούδων παραθύρων και κατωφλιών θυρών».

Ακόμα προβλέπεται να γίνει «αντικατάσταση πατημάτων σκαλοπατιών με μωσαϊκό, εφαρμογή νέου αφυγραντικού σοβά στις προσόψεις και στις πλάγιες όψεις, κατάλληλη διευθέτηση και στήριξη όλων των χρήσιμων εξωτερικών καλωδίων και εξαρτημάτων, αντικατάσταση των κουφωμάτων στις προσόψεις με υαλοστάσια χωρίς πλαίσιο, κατασκευή νέων υδροροών, μπογιάτισμα όλων των σοβατισμένων επιφανειών προσόψεων και πλάγιων όψεων, μπογιάτισμα όλων των εμφανών ηλεκτρολογικών σωλήνων και καλωδίων καθώς και των εμφανών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης, αγορά και τοποθέτηση πινακίδων, τεντών, γραμματοκιβωτίων και φωτιστικών».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «από την αλλαγή του χρώματος των προσόψεων στα υποστατικά που θα στοίχιζε περίπου 100 χιλιάδες ευρώ, έχουμε καταλήξει στο ολικό λίφτινγκ των προσόψεων με το κόστος να ανέρχεται στα 1,1 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι έχει εξασφαλιστεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, ενώ με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν ορισμένες τελευταίες εγκρίσεις από τα αρμόδια τμήματα, οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές Ιουλίου».

Πρόσθεσε ότι «τα έργα θα μπορούν να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο, κάτι που θεωρείται θετικό για τους χρήστες των υποστατικών αφού θα μπορέσουν να λειτουργήσουν επαγγελματικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν».

Σημειώνεται ότι η ομάδα ειδικών που έχει ασχοληθεί με την επιλογή των χρωματισμών έχει καταλήξει σε ιδιαίτερα χρώματα όπως το λουλακί το οποίο δίνει ιδιαίτερο στίγμα σε διατηρητέα κτίρια στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Ακόμα έχουν επιλεγεί το μπορντό, το κεραμιδί, το κροκί και χρωματισμοί που παραπέμπουν στη βιομηχανία εξόρυξης και επεξεργασίας του φαιοχώματος (Τέρρα Όμπρα) που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη του Ζήνωνα.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας