Μάριος Λ. Ποντίκης: Σε δυστοκία τα νέα έργα

Μέσα σε αυτό το γεμάτο αβεβαιότητα κλίμα, ο τομέας της οικοδομικής βιομηχανίας και του κλάδου των ακινήτων, όπως και άλλοι σημαντικοί τομείς της οικονομίας, περνούν τη δική τους κρίση, τονίζει ο CEO της εταιρείας ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ Μάριος Λ. Ποντίκης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Ποντίκης αναφέρει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε νέες πληγές στις οικονομίες ανά το παγκόσμιο, με τριγμούς να ταράζουν και πάλι την ευάλωτη, όπως την χαρακτηρίζει, οικονομία του τόπου μας.

Όπως σημειώνει, το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, το οποίο αποτελεί υψηλό ρίσκο για τις εργοληπτικές εταιρείες και τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, αναμένεται να οδηγήσει σε δυστοκία στην έναρξη νέων έργων, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση υπό εξέλιξη έργων, πιθανή έλλειψη συγκεκριμένων υλικών ή μεγάλους χρόνους αναμονής για την παραλαβή τους και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανάγκη πιστωτικής επέκτασης για να ολοκληρωθούν ή να ξεκινήσουν ορισμένα κατασκευαστικά έργα.

Πώς κινείται ο τομέας της ανάπτυξης γης/κατασκευών, στον οποίο δραστηριοποιείστε;

Από την αρχή της πανδημίας έχει αρχίσει να καταγράφεται μια πολύ σημαντική αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Αρνητικό, επίσης, αντίκτυπο προκάλεσε και η αύξηση στο κόστος καυσίμων παγκοσμίως, η οποία συνέβαλε αλυσιδωτά και αυτή σε περαιτέρω αύξηση των οικοδομικών/κατασκευαστικών υλικών.

Όλα τα πιο πάνω αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητα. Το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα υψηλό ρίσκο για τις εργοληπτικές εταιρείες και τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης, αναμένεται να οδηγήσει σε δυστοκία στην έναρξη νέων έργων, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση υπό εξέλιξη έργων, πιθανή έλλειψη συγκεκριμένων υλικών ή μεγάλους χρόνους αναμονής για την παραλαβή τους και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανάγκη πιστωτικής επέκτασης για να ολοκληρωθούν ή να ξεκινήσουν ορισμένα κατασκευαστικά έργα.

Πόσο επηρέασε τα σχέδιά σας η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ο πόλεμος άνοιξε νέες πληγές στις οικονομίες ανά το παγκόσμιο με τριγμούς να ταράζουν και πάλι την ευάλωτη οικονομία του τόπου μας. Αυξήσεις στα υλικά, στα καύσιμα και στα ναύλα καθώς και στους χρόνους παράδοσης υλικών από το εξωτερικό, ήρθαν δυστυχώς να πληγώσουν μια ήδη ταλαιπωρημένη από τον κορωνοϊό οικονομία.

Ως εκ τούτου νέες σοβαρές προκλήσεις εμφανίζονται και πάλι ενώπιον μας και τις οποίες θα πρέπει συλλογικά ως οικονομία, ως φορείς και ως κράτος να αντιμετωπίσουμε.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και σε ποια κατεύθυνση σας οδηγεί σήμερα ο ανταγωνισμός;

Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα πιστεύω ότι είναι η μακροχρόνια ιστορία μας και τα έργα μας. Η καθαρότητα των στόχων που διαχρονικά θέτουμε, σε συνδυασμό με τον σεβασμό προς το προσωπικό, τους συνεργάτες και πελάτες μας, είναι τα βασικά μας πλεονεκτήματα.

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;

Στοχεύουμε στη διατήρηση της πρωτοποριακής μας θέσης στον τομέα μας, αλλά και στη διασπορά των εργασιών μας σε διαφορετικούς τομείς. Ο σχεδιασμός μας είναι δυναμικός και αναθεωρείται τακτικά ανάλογα με τις εξελίξεις του κατασκευαστικού τομέα, του πολιτικοοικονομικού, κοινωνικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος.

Διαχρονικός και αταλάντευτος στόχο μας είναι η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας προς ικανοποίηση των πελατών μας, η διαρκής αναζήτηση νέων προκλήσεων, ώστε να βελτιωνόμαστε στον τομέα τον οποίο υπηρετούμε.

  • Η ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ

Ιστορικά, οι ρίζες μας χρονολογούνται στα 1937, στην Αμμόχωστο, όπου ο αείμνηστος Παναγιώτης Αντ. Τουμαζής ίδρυσε το πρώτο του τεχνικό γραφείο και στην συνέχεια μαζί με τα αδέλφια του, Χαράλαμπο και Γιάννη, ίδρυσαν τις εταιρείες ΠΑΝΤΟΥΜΑΖΗΣ ΛΤΔ και ΑΤΛΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ ΛΤΔ.

Με την Τουρκική Εισβολή, οι εργασίες των δυο αυτών εταιρειών σταμάτησαν. Το 1975 δημιουργήθηκε η AtlasPantou Co Ltd, η οποία τις διαδέχθηκε.

Το 1987, Διευθύνων Σύμβουλος της AtlasPantou Co Ltd αναλαμβάνει ο Τώνης Τουμαζής, γιος του Παναγιώτη, και αρχίζει να δημιουργεί τον όμιλο εταιρειών ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ και αργότερα τον όμιλο ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΩΝ (μητρική της Atlas Pantou Co Ltd), δυο δυναμικών Ομίλων στους οποίους συγκαταλέγονται 12 εταιρείες του κλάδου, με δράση στην Κύπρο και το εξωτερικό. Το 2018, ανέλαβε ως CEO ο Μάριος Λ. Ποντίκης.

Στη μακρόχρονη ιστορία του ο όμιλος, με πέραν των 420 ολοκληρωμένων έργων και με πέραν των 250 μόνιμων υπαλλήλων, άφησε και αφήνει το στίγμα του σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό με έργα σημεία αναφοράς. Στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ συγκαταλέγεται μεγάλη ποικιλία κατασκευαστικών και τεχνικών έργων.

Επιπλέον, η εταιρεία κατέχει άδεια εργολήπτη Κατηγορίας Α’ σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, έχοντας έτσι το δικαίωμα να εκτελεί έργα απεριόριστης αξίας και μεγέθους.

Η εταιρεία ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ήταν υποψήφια στην κατηγορία Ανάπτυξη Γης/ Κατασκευές στα 14α IN Business Awards. 

 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας