Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Petrolina Holdings: Ένα master plan για τη Λάρνακα

Ποιος δεν έχει περάσει, έστω και μια φορά, από τις δεξαμενές καυσίμων στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας -Δεκέλειας. Παρά τη συνεισφορά τους στην οικονομία, εδώ και λίγο καιρό έπαψαν να λειτουργούν και η σταδιακή απεγκατάστασή τους αποκαλύπτει μια τεράστια ακτογραμμή.

Προς αξιοποίησή της, η Petrolina Holdings, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό της εν λόγω περιοχής, έχει συγκροτήσει μια τετραμελή ομάδα, με στόχο να… καταστρώσει ένα master plan. Για το ''Land of Tomorrow for Larnaka'' μίλησαν σε μια κοινή, όπως οι ίδιοι ζήτησαν, συνέντευξή τους στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business, οι συντελεστές της ομάδας-Αντρέας Λευκαρίτης, Γιώργος Άγγονας, Νίκος Γαβριήλ και Παναγιώτης Ηρακλέους.

Διαβάστε ακόμη: 

Ελληνική: Η διασφάλιση βιώσιμης πορείας περνά από τους πλεονασμούς

Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας που μόλις αφίχθη

Τεράστιο παραλιακό μέτωπο 

H Petrolina, ως επιχείρηση της Λάρνακας, θα έχει τη δική της συμβολή και μάλιστα σημαντική στην ανάπτυξη της πόλης. Προχώρησε με την κατεδάφιση των δεξαμενών πετρελαιοειδών και σε μεταφορά των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό τον Ιανουάριο του 2020. Οι εργασίες αποξήλωσης των δεξαμενών υγρών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών άλλης εταιρείας, που αγόρασε πρόσφατα ο όμιλος, προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, ενώ εκείνες του υγραερίου θα μεταφερθούν στο Βασιλικό μόλις ολοκληρωθεί η εκεί εγκατάσταση.  

Έτσι, ο όμιλος μας, ως ένας δυναμικός οργανισμός, που προσαρμόζεται και μεταβάλλεται, σκοπεύει να αξιοποιήσει τα τεμάχια γης που χρησιμοποιούνταν ως τερματικά καυσίμων, με στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου απρόσκοπτου παραλιακού μετώπου, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη εικόνα της περιοχής. 

Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση

Η ανάπτυξη γης στο παραλιακό μέτωπο στον δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας θα αφορά στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Λάρνακας, ίσως και της Κύπρου, η οποία θα δώσει νέες και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος.

Η περιοχή αναμένεται να καταστεί σημείο αναφοράς στον αρχιτεκτονικό χάρτη και να αναβαθμίσει γενικότερα την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Η εικόνα μιας πόλης, όπου η ανάπτυξη άργησε να έρθει, θα αλλάξει άρδην. Σε αυτή την καθυστέρηση βασικό ρόλο έπαιξε η περιορισμένη προσφορά οικιστικών ζωνών. Μέχρι πρόσφατα, σημεία αναφοράς - ορίων ήταν για την πόλη το αεροδρόμιο από τη μια και τα τερματικά καυσίμων από την άλλη. Με την απομάκρυνση τώρα των τερματικών καυσίμων και τη δημιουργία των νέων πολεοδομικών ζωνών, δημιουργείται μια τεράστια περιοχή προς ανάπτυξη.

Όπως το δικό μας σχέδιο έτσι και τα υπόλοιπα μεγάλα αναπτυξιακά έργα είναι καλοδεχούμενα και δίνουν μια τεράστια ώθηση στην οικονομία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Δημιουργείται μια δυναμική, που επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους με πληθώρα θετικών επιδράσεων.    

Και κάπου εδώ έρχεται το εμπόδιο της γραφειοκρατίας. Στις επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες, οποιαδήποτε καθυστέρηση αυξάνει το κόστος και το ρίσκο. Βασικό ρόλο για την επιτυχία των επικείμενων επενδύσεων διαδραματίζει η γρήγορη ανταπόκριση και η ικανότητα ευελιξίας του κρατικού μηχανισμού, στον οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης.

Η περιοχή του μέλλοντος

Ο Όμιλος Petrolina επικεντρώνεται προς το παρόν στο παραλιακό μέτωπο, χωρίς να αποκλείονται κι άλλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ευελπιστούμε πάντως ότι εντός των ορίων της περιοχής θα πραγματοποιηθεί πληθώρα έργων, που θα καταστήσουν τον Δήμο Λάρνακας επίκεντρο μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων. Τα έσοδα από τα έργα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επιπλέον, το έργο αναμένεται να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και στην πλήρη λειτουργία του θα δημιουργήσει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση της περιοχής. Πολλές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και κατά τη φάση της κατασκευής.

Όραμα μας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να αναπτύξουμε την περιοχή του μέλλοντος, όπου θα θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να την επισκέπτονται όλοι.

  • Το προφίλ του έργου «The Land of Tomorrow in Larnaca»

Οι διεργασίες της ομάδας για τη σύναψη των όρων εντολής και την ανάθεση του σχεδιασμού του master plan βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Στόχος είναι ο διορισμός αρχιτεκτονικού γραφείου διεθνούς εμβέλειας με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό τέτοιου είδους αναπτύξεων. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται εντός του 2022.

Η αισθητική των αρχιτεκτονικών στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν, θα καταστήσει την περιοχή της Λάρνακας σημείο αναφοράς στον αρχιτεκτονικό χάρτη και θα αναβαθμίσει γενικότερα την εικόνα της χώρας διεθνώς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πράσινη ανάπτυξη και καινοτομία καθώς και σε προηγμένες τεχνολογικά κατασκευές, με ένα μεγάλο εύρος χρήσεων, όπως οικιστικές και ξενοδοχειακές αναπτύξεις, χώρους διασκέδασης και αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και επιχειρηματικά κέντρα.

Το μέγεθος του έργου ενδέχεται να ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια. Βασικές αρχές του σχεδιασμού του θα είναι η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, με την υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές, όπως και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές, ώστε το Land of Tomorrow να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους.

  • Η ομάδα του master plan

Για τον σχεδιασμό του master plan έχει συσταθεί μια τετραμελής ομάδα από στελέχη του Ομίλου Petrolina, αποτελούμενη από τους Αντρέα Λευκαρίτη, Γιώργο Άγγονα, Νίκο Γαβριήλ και Παναγιώτη Ηρακλέους. Πρόκειται για στελέχη με πολυδιάστατη εμπειρία, ικανά να φέρουν σε πέρας την υλοποίηση του τεράστιου αυτού έργου. 

Στόχος της ομάδας είναι, μέσα από τη στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, κυρίως τον Δήμο Λάρνακας, όπως και με τη βοήθεια εξωτερικών εξειδικευμένων συμβούλων, να συγκροτήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο για τη βέλτιστη δυνατή χρήση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ακινήτων.

Μεταξύ άλλων, η ομάδα αξιολογεί και πιθανές στρατηγικές συνεργασίες με σκοπό την επίτευξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακος.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024