Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: «Εμείς ενιστάμεθα σε αυτήν την πρόταση»

Τόσο ο Σύνδεσμος  Μεγάλων Αναπτύξεων όσο και το ΚΕΒΕ  ενίστανται στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο από τον  Υπουργό Οικονομικών σε σχέση με την διαφοροποίηση του επιβαλλόμενου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τον Ανδρέα Δημητριάδη πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων και αντιπρόεδρο του ΚΕΒΕ.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ  πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών για διαφοροποίηση του επιβαλλόμενου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, στοχεύει στο να τροποποιήσει τις υφιστάμενες πρόνοιες, ώστε να τίθεται ανώτερο όριο δόμησης μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, οποιαδήποτε πρώτη κατοικία ξεπερνά τα διακόσια τετραγωνικά μέτρα, αυτόματα δεν θα μπαίνει μέσα στο χαμηλό συντελεστή. Επίσης, πρόσθεσε, μειώνεται ο συντελεστής για τον οποίο χρεώνεται ΦΠΑ μόνο 5% από τα διακόσια τ.μ. στα 140 τ.μ. 

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, υπάρχουν δύο ουσιαστικές τροποποιήσεις. Η μια αφορά το ανώτατο όριο δόμησης που περιορίζεται στα 200 τ.μ. ,ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε αυτό το όριο και θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε έκτασης. Επίσης μειώνεται συμπλήρωσε,  το σύνολο του συντελεστή δόμησης από 200 στα 140 τ.μ. 

Επομένως, σημείωσε, «αν μια πρώτη κατοικία έχει έκταση 220 τ.μ. αμέσως εξαιρείται από το μειωμένο ΦΠΑ και θα πληρώσει το κανονικό ΦΠΑ που είναι 19%».  Εάν, είπε, «είναι 180 τ.μ. η έκταση της, τότε θα πληρώσει μειωμένο συντελεστή 5% ΦΠΑ πάνω στα 140 τ.μ. και η υπόλοιπη διαφορά ως τα 180 θα είναι κανονικός συντελεστής 19%». 

Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων αλλά και ως ΚΕΒΕ, συνέχισε, «εμείς ενιστάμεθα σε αυτήν την πρόταση γιατί έχουμε ανταγωνιστικές χώρες οι οποίες,  είτε έχουν εξαιρεθεί παντελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να χρεώνουν ΦΠΑ ή έχουν μειωμένο συντελεστή». 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης