Σε τροχιά υλοποίησης αναπτυξιακά έργα που φρέναρε η πανδημία

Σε πορεία υλοποίησης ή και ολοκλήρωσης επανέρχονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο, η παράδοση των οποίων πήρε παράταση, λόγω της πανδημίας.

Αναπόφευκτα, η πανδημία προκάλεσε αναστάτωση στον κατασκευαστικό τομέα, με τον κύκλο εργασιών των επαγγελματιών του κλάδου να καταγράφει μείωση και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης μεγάλων έργων να αλλάζει.

Διαβάστε ακόμα: 

H&M: Πότε ανοίγει τις πόρτες του στη Λεμεσό (photos)

Παίρνουν μπρος οι μηχανές για χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα

ΙΝ Βusiness Awards: Συνεχίζεται με τεράστιο ενδιαφέρον η ψηφοφορία

Emerald Penthouse: Tο σμαραγδένιο ρετιρέ του Del Mar (βίντεο)

Ειδικότερα, όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις βαρύτατες συνέπειες και προκλήσεις που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, όπως η διασφάλιση της επιχειρηματικής τους συνέχειας εν μέσω περιοριστικών μέτρων, η παύση των εργασιών στα εργοτάξια κατά το πρώτο lockdown, η έλλειψη προσωπικού από το εξωτερικό λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, το αυξημένο κόστος βασικών υλικών εισαγωγής, καθώς και τα προβλήματα που ανέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μάλιστα, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων(ΚΕΑΑ) έδωσε τη δυνατότητα παράτασης στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων κατόπιν πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος από τους επηρεαζόμενους αναδόχους.

Τον αντίκτυπο της πανδημίας στον κατασκευαστικό τομέα επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, Στέλιος Γαβριήλ, ο οποίος ανέδειξε ότι, η πανδημία έχει επηρεάσει την κατασκευαστική αγορά, κυρίως ως προς τις αυξήσεις στα κατασκευαστικά κόστη, στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων και στην ανάληψη νέων, καθώς και στη γενικότερη αδυναμία προγραμματισμού.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ, διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης τα οποία δημιουργούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας για τον τομέα των κατασκευών. Ήδη, δημόσια και ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα που επηρεάστηκαν, έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, με τις κατασκευαστικές εργασίες τους να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

  • Τερματικός Σταθμός στο Βασιλικό

Ένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που πήραν παράταση λόγω της πανδημίας είναι ο τερματικός υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το έργο επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο, μετά την καθυστέρηση που καταγράφηκε στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία κατά το πρώτο μισό του 2023.

Ειδικότερα, η κινεζική κρατική εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξη του έργου διαβεβαίωσε πως τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει τα έργα στο Βασιλικό και τον Ιούλιο του 2023 θα είναι σε θέση να παραδώσει το έργο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή ανάπτυξη που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

  • City of Dreams Mediterranean

Ξεπερνώντας τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία στις κατασκευαστικές εργασίες του, το μεγαλύτερο πολυθεματικό θέρετρο στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το δεύτερο μισό του 2022.

Η κοινοπραξία μεταξύ Melco και CNS Group, είναι η μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Κύπρο, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να αναμένεται να φτάσει τα €650εκ. Το έργο αποτελείται από ένα 14όροφο ξενοδοχείο 5 αστέρων με περισσότερα από 500 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους έκτασης περίπου 10,000 τ.μ., αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθριο αμφιθέατρο, adventure park, χώρους εστίασης και καταστήματα ειδών πολυτελείας.

Η λειτουργία του αναμένεται πως θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τον τουριστικό κλάδο, καθιερώνοντας το νησί ως έναν διεθνή προορισμό για πολυτελή ψυχαγωγία και φιλοξενία, καθώς και για υψηλού επιπέδου επιχειρηματικό τουρισμό.

  • Μαρίνα Αγίας Νάπας

Θύμα της πανδημίας και η Μαρίνα Αγίας Νάπας. Ενώ η τελευταία κατασκευαστική φάση της, η οποία αφορά το οικιστικό κομμάτι, ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022, το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, έχει μεταφερθεί πλέον για τέλη 2022 με αρχές 2023.

Σημειώνεται ότι, το κομμάτι των λιμενικών έργων της μαρίνας παραδόθηκε κανονικά στο κράτος βάσει της σύμβασης από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ το εμπορικό κομμάτι, το οποίο λειτούργησε πιλοτικά το καλοκαίρι, αναμένεται να δοθεί επίσημα στο κοινό την άνοιξη του 2022.

  • Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Πανδημία, διαφωνίες με την εργοληπτική εταιρεία, τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό και ζητήματα με τις εισαγωγές υλικών από το εξωτερικό οδήγησαν την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας σε συνεχόμενες παρατάσεις στο αρχικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής της.

Το έργο ξεκίνησε με χρονοδιάγραμμα διάρκειας 18 μηνών, με την παράδοσή του να προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2020. Ωστόσο, μετά και τον τερματισμό της σύμβασης με την εργοληπτική εταιρεία που ανέλαβε την ανέγερσή του, η Δημοτική Αγορά αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.

Το έργο θα δώσει νέα δυναμική στο κέντρο της Λάρνακας, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τόσο την τοπική οικονομία, όσο και το τουριστικό προϊόν της πόλης. Θα αποτελείται από χώρο στάθμευσης, καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών, υπαίθρια αγορά, υποστατικά αναψυχής, εκθεσιακό χώρο, καθιστικά καθώς και χώρο πρασίνου.

  • Νέο Κυπριακό Μουσείο

Η διαδικασία ανέγερσης του νέου Κυπριακού Μουσείου στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας καθυστέρησε πέραν του ενός έτους, με την προκήρυξη προσφορών να λαμβάνει χώρα τον Δεκέμβριο του 2021, αντί στα μέσα του 2020, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Η καθυστέρηση αποδίδεται κυρίως στην πανδημία και σε τεχνικά ζητήματα που ανέκυψαν στην πορεία του σχεδιασμού.

Η περίοδος υποβολής των προσφορών θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί περί τα τέλη του 2022. Έπειτα το έργο θα μπει σε πορεία υλοποίησης, με τις κατασκευαστικές εργασίες τους να ολοκληρώνονται εντός 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα ανεγερθεί σε επιφάνεια 40.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους για περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαιοτήτων, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία και εκτενή τοπιοτέχνιση. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει δημιουργία δημόσιας πλατείας.

Δειτε Επισης

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φρέναρε τις άδειες οικοδομής τον Ιούλιο-Αύξηση στο επτάμηνο
Mαρίνα Λάρνακας: Εγκρίθηκε δαπάνη €1,5 εκατ. για εκβάθυνση και ανακαίνιση
Επαναπροκηρύσσεται το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση νέων/νεαρών ζευγαριών-Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ
Οδικά έργα αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου στον Στρόβολο-Στην Cyfield Asphalt Co η προσφορά
Κινήθηκαν ανοδικά δείκτης παραγωγής και δείκτης τιμών στις κατασκευές
Γιώργος Ιωάννου: Η Korantina Homes, το Cap St George’s Hotel & Resort και τα νέα έργα στο θερέτρο με ορίζοντα το 2030
Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες της Ευρώπης για επενδύσεις σε ακίνητα
Ετήσια άνοδος για εντέκατο συνεχόμενο τρίμηνο στις τιμές κατοικιών
Η εκδοχή του Τμήματος Δασών για τη διακοπή της σύμβασης με Cyfield για τα έργα στον Ακάμα
Ετοιμάζονται τα νέα έγγραφα προσφοροδότησης για δρόμο Πάφου-Πόλης… Στόχος η ολοκλήρωση εντός τριετίας