Πετά η αγορά γραφείων σε όλη την Κύπρο (πίνακες)

Αξιοσημείωτες αυξήσεις σε ετήσια βάση κατέγραψαν την περασμένη τριετία οι αξίες των γραφειακών χώρων σε όλη την Κύπρο.

Η τάση αυτή αντικαθιστά την επιφυλακτικότητα που χαρακτήριζε την αγορά επαγγελματικών χώρων προηγούμενων ετών.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε τους πρώτους 11 μήνες του 2021 σε γραφειακούς χώρους μεγάλου και μικρού μεγέθους.

Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στη Λεμεσό, στην οποία μάλιστα η μέγιστη τιμή πώλησης έφτασε τα €12,416 το τ.μ., ενώ η μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. που καταγράφηκε ανήλθε σε €2,326.

Όπως προκύπτει από την παγκύπρια ανασκόπηση αγοράς γραφείων της Landbank Property Consultants LTD, ειδικά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, οι αξίες των γραφειακών χώρων βρίσκονταν σε συνεχή άνοδο, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση κυρίως για μονάδες κατηγορίας Α.

Η πιο πάνω τάση, φαίνεται να διατηρείται και κατά τη διάρκεια του 2021.

Διαβάστε ακόμα: 

Δρ. Χατζηκυπριανού: Με προοπτικές ανάπτυξης ο πανεπιστημιακός τομέας 

Έρχονται τα… «Theme Parks of Cyprus» 

Η Consulco ανοίγει το γραφείο της στη Λεμεσό


Δείτε πιο κάτω πώς κινήθηκε η αγορά γραφείων ανά το παγκύπριο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021, τις μέσες και τις μέγιστες τιμές πώλησης, καθώς και σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν.


Λευκωσία
Όσον αφορά τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021, το ενδιαφέρον των αγοραστών για γραφειακούς χώρους στην πρωτεύουσα επικεντρώθηκε στον Δήμο Λευκωσίας για μονάδες κυρίως μεγάλου και μικρού μεγέθους, και κατά δεύτερο λόγω για μεσαίου μεγέθους.

Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των γραφειακών χώρων στην κτηματαγορά της Λευκωσίας, κατέγραψε συνολικά 51 πωλήσεις αξίας €7.5 εκατ. περίπου. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση ύψους 39,48% σε αξία και 96,15% σε όγκο.
 

  

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Δήμος Λευκωσίας με συνολικά 37 πωλήσεις ή 72% του συνόλου και ακολουθούν οι Δήμοι Λακατάμιας και Στροβόλου με 16% και 10% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως προς μονάδες μεγάλου μεγέθους (περίπου 160 τ.μ.) με 20 πωλήσεις ή 39% και μικρού μεγέθους (περίπου 60τ.μ.) με 17 πωλήσεις ή 33%. Οι πωλήσεις μονάδων μεσαίου μεγέθους (περίπου 80 τ.μ.) αποτέλεσαν το 20% του συνόλου ενώ το υπόλοιπο 8% (περίπου 40 τ.μ.) αφορούσε πωλήσεις πολύ μικρών γραφειακών χώρων.

Στον Δήμο Έγκωμης καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €2,299. Ακολουθεί ο Δήμος Στροβόλου με €1,723/τ.μ., ο Δήμος Λευκωσίας με €1,421/τ.μ. και ο Δήμος Λακατάμιας με €1,148/τ.μ.

Στον Δήμο Στροβόλου καταγράφηκε η μέγιστη τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €2,532. Ακολουθεί ο Δήμος Έγκωμης με €2,299/τ.μ., ο Δήμος Λευκωσίας με €2,186/τ.μ. και ο Δήμος Λακατάμιας με €1,371/τ.μ.


Λάρνακα
Το ενδιαφέρον των αγοραστών για γραφειακούς χώρους στην Επαρχία Λάρνακας επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον Δήμο Λάρνακας για μονάδες κυρίως μεγάλου μεγέθους, και κατά δεύτερο λόγo για μεσαίου και πολύ μικρού μεγέθους. Βεβαίως, ο μικρός αριθμός των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκε στην περίοδο αυτή δύναται να επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα για την κατηγορία αυτή των ακινήτων.

Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των γραφειακών χώρων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Λάρνακας, κατέγραψε συνολικά 5 πωλήσεις αξίας €0.61 εκατ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται μείωση ύψους 42% σε αξία και 28,6% σε όγκο. Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε αποκλειστικά στον Δήμο Λάρνακας.
 

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως προς μονάδες μεγάλου μεγέθους (περίπου 130 τ.μ.) με 3 πωλήσεις, ή 60%, και για μεσαίου (περίπου 75 τ.μ.) και πολύ μικρού μεγέθους (περίπου 25 τ.μ.) με 20% για κάθε είδος.

Η μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. που καταγράφηκε ανήλθε σε €1,181, η υψηλότερη σε €1.667, και η χαμηλότερη σε €867.


Λεμεσός (η μέγιστη τιμή πώλησης)
Το ενδιαφέρον των αγοραστών για γραφειακούς χώρους στην Επαρχία Λεμεσού επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον Δήμο Λεμεσού για μονάδες κυρίως μικρού και μεγάλου μεγέθους, και κατά δεύτερο λόγo για πολύ μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Η κατηγορία των γραφειακών χώρων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Λεμεσού, κατέγραψε συνολικά 16 πωλήσεις αξίας €9,7 εκατ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση ύψους 354% σε αξία και αύξηση ύψους 14,29% σε όγκο. Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε αποκλειστικά στον Δήμο Λεμεσού.
 

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως προς μονάδες μικρού μεγέθους (περίπου 60 τ.μ.) με 7 πωλήσεις, ή 44%, και μεγάλου μεγέθους (περίπου 230 τ.μ.) με 37%. Η ζήτηση για πολύ μικρού μεγέθους (περίπου 40 τ.μ.) γραφειακούς χώρους ανήλθε στο 13% και για μεσαίου μεγέθους (περίπου 75 τ.μ.) στο 6%.

Η μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. που καταγράφηκε ανήλθε σε €2,326, η μέγιστη σε €12.416, και η χαμηλότερη σε €893.


Πάφος
Το ενδιαφέρον των αγοραστών για γραφειακούς χώρους στην Επαρχία Πάφου επικεντρώθηκε αποκλειστικά στους Δήμους Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς για μονάδες μεγάλου μεγέθους.

Για τους πρώτους 11 μήνες του 2021, η κατηγορία των γραφειακών χώρων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Πάφου, κατέγραψε συνολικά 2 πωλήσεις αξίας €0.31 εκατ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται μείωση ύψους 90,56% σε αξία και 86,67% σε όγκο.
 

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το ενδιαφέρον μοιράστηκε σε δύο μόνο Δήμους, μία πώληση στον Δήμο Πάφου και μία πώληση στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε αποκλειστικά προς μονάδες μεγάλου μεγέθους (περίπου 115 τ.μ.).

Στον Δήμο Πάφου καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €1,352, ενώ η αντίστοιχη αξία για τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς ανήλθε στα €1,315.

Δειτε Επισης

Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»