Έτσι θα γίνει το σύγχρονο Κέντρο ΠΑΣΥΚΑΦ στη Λευκωσία (photos)

InBusinessNews  03/12/2021 15:16
Έτσι θα γίνει το σύγχρονο Κέντρο ΠΑΣΥΚΑΦ στη Λευκωσία (photos)

Έτσι θα γίνει το σύγχρονο Κέντρο ΠΑΣΥΚΑΦ στη Λευκωσία (photos)

InBusinessNews  03/12/2021 15:16

Τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου Κέντρου ΠΑΣΥΚΑΦ στη Λευκωσία, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος.

Το Α' Βραβείο κέρδισαν οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ιωακείμ-Λοϊζάς Ε.Π.Ε, με συνεργάτες τους Δέσποινα Παττίχη, Αλκίνοο Σταθόπουλο και Προκόπη Παττίχη.

Ανάπτυξη €4,5 εκατ.
Το έργο θα κατασκευαστεί στην ενορία Αγίου Δημητρίου του Δήμου Στροβόλου. Το συνολικό μικτό εμβαδόν του έργου ανέρχεται περίπου στα 3.330 τ.μ. 

Ο προϋπολογισμός δαπάνης της ανάπτυξης ανέρχεται στα €4,5 εκατ. + ΦΠΑ.

pasykaf

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του αρχιτεκτονικού γραφείου, την οποία δημοσιεύει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, η λειτουργία της πρότασης βασίζεται στη διάταξη των διαφόρων λειτουργιών γύρω από έναν κεντρικό χώρο που θα αποτελεί την καρδιά του συγκροτήματος, στην οποία θα συγκεντρώνονται καθημερινά οι επισκέπτες σε ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον, για να συναναστραφούν, να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να πιουν ένα καφέ που θα τους προσφέρουν οι εθελοντές, να πουν τον πόνο τους αναμεταξύ τους, να νιώσουν πιο ελεύθερα. Γύρω από τον κεντρικό αυτό πυρήνα επεκτείνονται περιμετρικά οι διάφορες λειτουργίες του Κέντρου.

pasykaf4isogeiokouzina

Τι θα περιλαμβάνει
Το έργο περιλαμβάνει Κέντρο Εκπαίδευσης με τις αίθουσες συναθροίσεων, μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, φυσιοθεραπευτική μονάδα και αίθουσα διαλειμμάτων εκπαίδευσης.

pasykaf2

Η μονάδα της ψυχοκοινωνικής στήριξης τοποθετείται στον όροφο που επικοινωνεί άμεσα με μια ελεύθερη στον χώρο κλίμακα. Στον όροφο τοποθετούνται επίσης τα γραφεία της Διοίκησης καθώς και η διεύθυνση του Κέντρου Εκπαίδευσης. Γύρω από ένα κεντρικό αίθριο, χώρο πρασίνου δημιουργούνται ανοιχτοί χώροι αναμονής με τη δυνατότητα φιλοξενίας για κάποιο καφέ ή άλλο ρόφημα, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης ενημερωτικού υλικού ή βιβλίων από τις ανοιχτές βιβλιοθήκες που υπάρχουν στο χώρο προσφέροντας έτσι μια άνετη και ενδιαφέρουσα αναμονή, αλλά και προϋπόθεση κοινωνικής συναναστροφής.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβλήθηκε στην πρόταση για την άμεση επαφή του εξωτερικού χώρου με τον εσωτερικό, όπου το πράσινο σαν επέκταση του υφιστάμενου ελαιώνα διεισδύει στο εσωτερικό του χώρου μέσω ενός ανοικτού αίθριου, ενός τοπιοτεχνημένου κήπου, ο οποίος μεταφέρει φως και αέρα στο εσωτερικό του κτηρίου και ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες, δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα γαλήνης και ηρεμίας, απαραίτητη για την ψυχοσύνθεση κάθε επισκέπτη και την θεραπεία των ασθενών.

pasykaf3

Οι βασικοί χώροι διαχέονται μεταξύ τους ώστε να γίνονται αντιληπτές οι λειτουργίες των μονάδων από τον πυρήνα και διαχωρίζονται μόνο με γυάλινα πετάσματα, όπου απαιτείται, ώστε ο χώρος να παραμένει κατά το δυνατό ενιαίος.

pasykaf7

Το εσωτερικό αίθριο που διεισδύει στον πυρήνα του κτηρίου σαν ένας τοπιοτεχνημένος ζωντανός πράσινος πνεύμονας συμβάλλει τα μέγιστα στην απαιτούμενη ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης που επιβάλλεται σε τέτοιου είδους κέντρα. Είναι αποδεκτό και γνωστό ότι η επαφή με το πράσινο είναι ο πιο φυσικός τρόπος ψυχικής στήριξης σε άτομα με εμπειρίες καρκίνου και ως εκ τούτου δίδεται ιδιαίτερη προσπάθεια στο παρόν έργο να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με χώρους πρασίνου από τους επισκέπτες του Κέντρου.

pasykaf5skala

Στους ακάλυπτους χώρους των βεραντών του ορόφου δημιουργούνται φυτεμένα δώματα, για να προσφέρουν στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους επισκέπτες της ψυχοκοινωνικής κυρίως στήριξης, ένα πιο ευχάριστο και αγχολυτικό περιβάλλον. Η άμεση οπτική επαφή αλλά και χρήση των χώρων πρασίνου τόσο από τους χώρους αναμονής όσο και από τα γραφεία των ψυχολόγων και των άλλων κοινωνικών λειτουργών προσφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια της ψυχοκοινωνικής στήριξης που προσφέρεται.

pasykaf8

Στον όροφο οι λειτουργίες τοποθετούνται γύρω από το αίθριο, γύρω από το οποίο διαμορφώνονται ανοικτοί χώροι για την άνετη παραμονή κυρίως των επισκεπτών της ψυχοκοινωνικής μονάδας αλλά και των άλλων επισκεπτών της διοίκησης. Μια ανοικτή σκάλα οδηγεί κατευθείαν από τους χώρους υποδοχής κυρίως προς την μονάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης. Άνετα καθιστικά, ενημερωτικές βιβλιοθήκες, πάγκος αυτοεξυπηρέτησης φιλοξενίας, διαμορφώνουν ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Όλα τα γραφεία των ψυχολόγων και άλλοι χώροι ομαδικών συναντήσεων καθώς και οι χώροι αναμονής έχουν άμεση σχέση και επαφή με τα τοπιοτεχνημένα δώματα και τους χώρους πρασίνου, που προσφέρουν ένα ευχάριστο φυσικό περιβάλλον που αναζωογονεί το σώμα και την ψυχή.

pasykaf9

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται στις χρωματικές επιφάνειες των επίπλων και άλλων στοιχείων, ώστε να δημιουργούν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, απαραίτητη και βοηθητική στην ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων που την χρειάζονται. Η χρήση ξύλου στις περιοχές όπου συναθροίζονται οι επισκέπτες δημιουργεί μια σχετική ατμόσφαιρα οικείου και ζεστού περιβάλλοντος.

Οι διαχωριστικοί τοίχοι ανάμεσα στα γραφεία κατασκευάζονται από ελαφρά κινητά τοιχοπετάσματα, ώστε να είναι εύκολα αναστρέψιμα σε μελλοντικές αναδιατάξεις της λειτουργίας του κτηρίου. Τα διαχωριστικά πετάσματα των γραφείων προς τους διαδρόμους (εκτός εκείνων της ψυχοκοινωνικής μονάδας) κατασκευάζονται από γυάλινα πετάσματα ώστε να αφήνουν το φως να φτάνει μέχρι τους διαδρόμους αφενός και αφετέρου για να υπάρχει αμφίδρομη οπτική επαφή μεταξύ λειτουργών και επισκεπτών με αποτέλεσμα να διευρύνεται και η αίσθηση του μεγέθους των χώρων.

pasykaf6skalaypodoxi

Η προσπέλαση προς το κτήριο γίνεται μέσω της εισόδου που βρίσκεται στη βορεινή πλευρά του κτηρίου, ώστε να υπάρχει εύκολη διακίνηση από τον χώρο στάθμευσης, απ’ όπου βασικά θα γίνεται η πρόσβαση στο κτήριο, αλλά και από τη δυτική πλευρά, δηλαδή από τον κύριο δρόμο.

Η στάθμη του Ισογείου είναι καθοριστική, ώστε να επιτρέπει την κανονική προσπέλαση προς την είσοδο, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες από τον κύριο δρόμο, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των κανονισμών και την απαιτούμενη κλίση. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, με στόχο να εξασφαλίζει τον απαιτούμενο σεβασμό και ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν.

Οι κύριες πλευρές του κτηρίου στρέφονται καθαρά προς νότο και δύση, με αποτέλεσμα την υψηλή ηλιοφάνεια και την προσβολή του κτηρίου με μαζική ηλιακή ακτινοβολία τους περισσότερους μήνες του χρόνου, τους θερμούς δηλαδή μήνες που η ακτινοβολία είναι ανεπιθύμητη.

Με σκοπό την αντιμετώπιση της ηλιακής ακτινοβολίας, τοποθετούνται στις όψεις του κτηρίου οριζόντια σκίαστρα συμπαγούς ξυλείας τα οποία αφενός εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να διεισδύσει στο εσωτερικό του κτηρίου και αφετέρου να μας επιτρέπει την εκτεταμένη χρήση υαλοστασίων σε μεγάλες επιφάνειες, που να επιτρέπουν το φως της ημέρας να διαχέεται εντός του κτηρίου, όπως επίσης να επιτρέπουν την οπτική επαφή από το εσωτερικό του κτηρίου προς τους παρακείμενους χώρους πρασίνου της περιοχής.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας