powered by

Φρενάρει η ανέγερση καθεδρικού ναού στην Πάφο

Σε ναυάγιο τα πλάνα της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, τουλάχιστον για την ώρα, αφού το Τμήμα Περιβάλλοντος φρέναρε την διαδικασία που αφορά την ανέγερση Καθεδρικού Ναού, χωρητικότητας 350 ατόμων, στον Δήμο Πάφου.

Το συνολικό εμβαδόν του προτεινόμενου τεμαχίου είναι 14.382 τ.μ. περίπου.

Το εμβαδόν της περιοχής που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου ανέρχεται σε 1.900,19 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Το κυρίως κτήριο του Ναού, 699,30 τ.μ. περίπου,

• την καλυμμένη βεράντα (νάρθηκας), 73,55 τ.μ., περίπου,

• την καλυμμένη βεράντα (κωδωνοστάσιο), 25,59 τ.μ.  περίπου,

• τα αποχωρητήρια, 38,00 τ.μ. , περίπου, καθώς και

• τους εξωτερικούς διαδρόμους (για τις λιτανείες), 1063,75 τ.μ. , περίπου.

Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας
Σύμφωνα με γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, το προτεινόμενο έργο αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής μετατρέποντας ένα τοπιοτεχνημένο χώρο πνεύμονα πρασίνου σε άλλο χώρο δομημένο με προσέλκυση κοινού και σκληρές επιφάνειες σφραγίζοντας μεγάλη έκταση του χώρου πρασίνου (1.900 τ.μ. περίπου).

«Με αυτό τον τρόπο περιβαλλοντικά αλλάζει ουσιωδώς ο χαρακτήρας του χώρου πνεύμονα πρασίνου. Επίσης, δεν έχει υποδειχθεί πλησίον, του προτεινόμενου έργου, επαρκής χώρος στάθμευσης με κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ο υπόλοιπος χώρος ή/και να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στη γειτνιάζουσα περιοχή», αναφέρεται σχετικά.

Οι όροι για να γίνει το έργο
Με βάση τα πιο πάνω, η Περιβαλλοντική Αρχή δεν συστήνει την υλοποίηση του έργου ως έχει, εκτός μόνον υπό τις πιο κάτω προϋποθέσεις, με απώτερο σκοπό την αποφυγή ένταξης μιας μεγάλης σε κλίμακα ανάπτυξης σε μια περιοχή διαφορετικής χρήσης γης, την μείωση των επιπτώσεων στην υφιστάμενη βλάστηση, την προστασία της χρήσης του Δημόσιου Κήπου, καθώς και την αποφυγή της μέγιστης σφράγισης του εδάφους και της όχλησης στο τοπίο, λαμβάνοντας υπόψη τους χώρους και τα γύρω οικοδομήματα με ιστορική και πολιτισμική σημασία:

Προϋποθέσεις:
α) Να μειωθεί η έκταση / εμβαδόν της επιφάνειας που θα καλύπτεται από το κυρίως κτίριο του Ναού, στο μέγιστο τα 400 τ.μ.

β) Να μειωθεί η έκταση / εμβαδόν της επιφάνειας που θα καλύπτεται από τους εξωτερικούς διαδρόμους / προαύλιο περιμετρικά του Ναού, στο μέγιστο τα 160 τ.μ.

γ) Να εφαρμοστούν πλήρως οι όροι / προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Παράρτημα Όρων του Τμήματος Περιβάλλοντος.

δ) Πριν από τη χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας να κατατεθούν, για έλεγχο με τα πιο πάνω στο Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, τα νέα αρχιτεκτονικά σχέδια και ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός του έργου που να ενσωματώνει τα πιο πάνω στοιχεία.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, αν δεν υιοθετηθούν οι πιο πάνω προϋποθέσεις, το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, ξεκαθαρίζει η Περιβαλλοντική Αρχή.

 

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές για την φάση Β3 του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Η περιγραφή του έργου
Πότε θα ολοκληρωθούν οι δύο φάσεις του έργου στη Λεωφόρο Τσερίου... Η πρόοδος των εργασιών
Είκοσι έξι διαμερίσματα και επαύλεις με θέα τη θάλασσα από την Altamira Real Estate
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Σε νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται το λιμάνι Βασιλικού-Εξασφάλισε συγχρηματοδότηση €18,8 εκατ. από Ε.Ε.
Συνεχίστηκε η αύξηση στις τιμές κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2025-Οι μεταβολές σε κατοικίες και διαμερίσματα
Απαντά στο Δήμο Στροβόλου για τα έργα €1 δις το Υπουργείο Εσωτερικών-«Αβάσιμοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί»
Δεν ικανοποίησαν ούτε τη Λακατάμεια οι εξαγγελίες έργων €1 δις στη Λευκωσία-«Απαρέσκεια και απογοήτευση»
Καταστήματα προς πώληση σε όλη την Κύπρο από την Gordian
Απογοήτευση Δήμου Στροβόλου για τις εξαγγελίες έργων €1 δις στη Λευκωσία-«Ο Στρόβολος αγνοήθηκε επιδεικτικά»