WiRE Index: Συνεχίζεται η διακύμανση των τιμών στα ακίνητα

Η WiRE FS, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την χρήση της τεχνολογίας, δημοσίευσε τη νέα έκδοση του Δείκτη Τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, WiRE Index, για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικότερα, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε παγκύπρια βάση αυξήθηκαν κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το δεύτερο, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,1%, των εμπορικών ακινήτων κατά 1,4%, των αποθηκών κατά 1,5% και των γραφειακών χώρων κατά 1,5%. Οι τιμές πώλησης παραθεριστικών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ των παραθεριστικών κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,7%. Σε επίπεδο επαρχιών, ξεχωρίζει η αύξηση στις τιμές αγοράς κατοικιών στη Λευκωσία, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται κατά περίπου 1,1% σε τριμηνιαία βάση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Σε ετήσια, παγκύπρια βάση, οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,7%, των κατοικιών κατά 0,1% και των παραθεριστικών διαμερισμάτων κατά 0,5%, ενώ μειώθηκαν κατά 4,1% οι τιμές των εμπορικών ακινήτων, 3,8% των αποθηκών, 2,0% των γραφειακών χώρων και 4,3% των παραθεριστικών κατοικιών.

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων σε παγκύπρια βάση κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές των διαμερισμάτων, των κατοικιών, των παραθεριστικών διαμερισμάτων και των παραθεριστικών κατοικιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,1%, 1,3%, 0,3% και 1,0%, αντίστοιχα. Οι τιμές ενοικίασης εμπορικών ακινήτων μειώθηκαν κατά 1,1%, των αποθηκών κατά 1,4%, των γραφειακών χώρων κατά 2,5%. Σε επίπεδο επαρχιών, ξεχωρίζει η μείωση στις τιμές ενοικίασης εμπορικών ακινήτων στην επαρχία Πάφου, οι οποίες συνέχισαν να μειώνονται κατά περίπου 5,3% σε τριμηνιαία βάση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Σε ετήσια, παγκύπρια βάση, οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,2%, των κατοικιών κατά 1,2% και των παραθεριστικών διαμερισμάτων κατά 0,3%, ενώ μειώθηκαν κατά 6,9% αυτές των εμπορικών ακινήτων, 2,3% των αποθηκών, και 4,8% των γραφειακών χώρων και παραθεριστικών κατοικιών.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της WiRE FS, Παύλο Λοΐζου, «η ύφεση στην οικονομία είχε σημαντικό αντίκτυπο στα εμπορικά ακίνητα, το λιανικό εμπόριο και τους γραφειακούς χώρους, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βασίζονται στη ζήτηση από το εξωτερικό ή συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία. Αντίθετα, η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα είναι αυξημένη, παρακινούμενη από χαμηλότερα επιτόκια, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και έλλειψη επενδυτικών επιλογών. Ως αποτέλεσμα, ντόπιοι πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα. Ενώ ο όγκος των συναλλαγών έχει ανακάμψει έντονα και οι τιμές για επιλεγμένους τύπους ακινήτων σημειώνουν άνοδο, απέχουμε ακόμη πολύ από το να δούμε επιστροφή στη σταθερότητα, καθώς η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουριστικό τομέα και ο πλήρης αντίκτυπος στον τραπεζικό τομέα δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί».

Θέλοντας να καλύψει ένα κενό στην αγορά και να βοηθήσει τους επαγγελματίες του τομέα αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τις τάσεις των τιμών, η WiRE FS παρουσιάζει σε τριμηνιαία βάση τα αποτελέσματα του Δείκτη WiRE Index. Ο Δείκτης καταγράφει την τριμηνιαία αλλαγή στις τιμές πώλησης και ενοικίασης όλων των τύπων ακινήτων, δηλαδή διαμερισμάτων, οικιών, καταστημάτων, γραφείων, παραθεριστικών διαμερισμάτων και παραθεριστικών οικιών. Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.wire-fs.com/wire-index.

Τριμηνιαία ποσοστιαία διαφοροποίηση τιμών Παγκύπρια (γ’ τρίμηνο 2021)
 

Είδος ακινήτου

Τιμή πώλησης

Τιμή ενοικίασης

Διαμερίσματα

0,9%

1,1%

Σπίτια

-1,1%

1,3%

Εμπορικά

-1,4%

-1,1%

Αποθήκες

-1,5%

-1,4%

Γραφειακοί χώροι

-1,5%

-2,5%

Παραθεριστικά διαμερίσματα

0,3%

0,3%

Παραθεριστικά σπίτια

-1,7%

1,0%

 

Ανάλυση: WiRE FS

 

Ετήσια, ποσοστιαία διαφοροποίηση τιμών Παγκύπρια (γ’ τρίμηνο 2021-γ’ τρίμηνο 2020)
 

Είδος ακινήτου

Τιμή πώλησης

Τιμή ενοικίασης

Διαμερίσματα

0.7%

0.2%

Σπίτια

0.1%

1.2%

Εμπορικά

-4.1%

-6.9%

Αποθήκες

-3.8%

-2.3%

Γραφειακοί χώροι

-2.0%

-4.8%

Παραθεριστικά διαμερίσματα

0.5%

0.3%

Παραθεριστικά σπίτια

-4.3%

-4.8%

Ανάλυση: WiRE FS

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους