Μετά την Σχολή του ΤΕΠΑΚ, αποκτά και φοιτητικές εστίες η Πάφος

Πράσινο φως άναψε η Συνέλευση του ΣΟΔΑΠ για τις φοιτητικές εστίες της Σχολής Τουριστικών σε οικόπεδο του. Πρόκειται για το τεμάχιο στο οποίο βρισκόταν το παλιό παγοποιείο οι εγκαταστάσεις του οποίου κατεδαφίσθηκαν πρόσφατα. Το τεμάχιο αυτό γειτνιάζει με τον χώρο στον οποίο θα λειτουργήσουν η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΤΕΠΑΚ, δίπλα από τον ιερό ναό Παναγίας Παντάνασσας.

Ειδική γενική συνέλευση του ΣΟΔΑΠ  συγκλήθηκε στο Πολέμι στα Γραφεία του ΣΟΔΑΠ προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της εταιρείας και να αποφασίσουν για την αξιοποίηση ενός τεμαχίου στην Πάφο για την δημιουργία φοιτητικών εστιών μετά την σύναψη συμφωνίας του Δήμου Πάφου με το ΤΕΠΑΚ σύμφωνα με τον Έφορο  Συνεργατικών Εταιρειών Κύπρο Πρωτοπαπά. Στην συνέλευση εξουσιοδοτήθηκε η Επιτροπεία του ΣΟΔΑΠ για να διαχειριστεί το θέμα με πλειοψηφία  με 28 ψήφους υπέρ και 14 εναντίον.

Ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στην γενική συνέλευση του ΣΟΔΑΠ συμμετείχε μέρος των μελών όπως είθισται. Στην συνέχεια, είπε, θα ακολουθήσουν σχετικές μελέτες, αφού, όπως εξήγησε, η εγκατάσταση της Σχολής Τουριστικών Σπουδών στην Πάφο από το ΤΕΠΑΚ είναι πολύ σημαντική για την Πάφο και τον κόσμο της.

Ο Δήμαρχος, είπε ο κ. Πρωτοπαπάς, έχει καταφέρει να φέρει τη λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Σπουδών στην Πάφο. Εμείς, συνέχισε, έχουμε ένα τεμάχιο - οικόπεδο πλησίον της Εκκλησίας της Παντάνασσας που χαρακτηρίζεται ιδανικό για την περίπτωση αυτή.

Πρόσθεσε πως η απόφαση του οργανισμού θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και τις μελέτες που θα γίνουν.  

Πεποίθηση μας σημείωσε είναι ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο που αφορά ολόκληρη την κοινωνία αλλά και τον ΣΟΔΑΠ ώστε αυτό να είναι βιώσιμο.  

Εξάλλου ο Ανδρέας Πίρπας πρόεδρος του ΔΣ του ΣΟΔΑΠ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως σήμερα έγινε μια πρώτη ενημέρωση τόσο από τους ίδιους όσο και από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τον Δημοτικό Μηχανικό Νεόφυτο Ζαβρίδη που παρέστησαν σε μια προσπάθεια να εξουσιοδοτήσει η Επιτροπεία την Γενική Συνέλευση ώστε να ληφθούν κάποιες αποφάσεις επί του θέματος για την αξιοποίηση του τεμαχίου. Έχουμε, είπε, το τεμάχιο γης που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του οργανισμού και είμαστε καταρχήν θετικοί στο να παραχωρηθεί για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, με στόχο να δοθεί μια νέα πνοή στην Πάφο.

Τα κυριότερα σημεία της απόφασης είναι ότι ο ΣΟΔΑΠ θα συνάψει δάνειο, κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή του συγκροτήματος των φοιτητικών εστιών το οποίο θα ενοικιάσει μακροχρόνια στο ΤΕΠΑΚ.

Το συνολικό εμβαδό του τεμαχίου ξεπερνά τις 3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και θα μπορούν να φιλοξενούνται γύρω στους 150 φοιτητές. Ο Δήμος θα συνδράμει την όλη προσπάθεια βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει το έργο πριν τον Δεκέμβριο του 2023 αφού την ίδια χρονιά αναμένεται η λειτουργία της σχολής.  

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος συνεχίζει τις συναντήσεις και επαφές, ανέφερε πως για να μπορεί να πάει ένας τόπος μπροστά χρειάζεται πανεπιστήμια.  Ενδεικτικά, είπε πως Παγκύπρια υπάρχουν 52.000 φοιτητές (περίπου 38.000 σε Πανεπιστήμια και 13.000 σε κολέγια) στις πόλεις κυρίως της Λευκωσίας και της Λεμεσού γι αυτό παρουσίασαν αυτή την μεγάλη ανάπτυξη.

Ο κ. Φαίδωνος μιλώντας στους παρευρισκόμενους είπε πως ο Δήμος εξετάζει κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα της ανέγερσης των φοιτητικών εστιών σε ένα διπλανό τεμάχιο γης που είναι ιδιοκτησίας του ΣΟΔΑΠ  ώστε να διευκολυνθούν οικονομικά κάποιοι φοιτητές που θα φοιτήσουν στην Σχολή Τουριστικών Σπουδών στην Πάφο. Κατά αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, θα μπορέσει να υποστηριχτεί η μετακίνηση των φοιτητών, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο ομαλή η λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Σχολών στην Πάφο.

Ο Δήμος εξήγησε ο ίδιος αναλαμβάνει ακόμη, όπως προχωρήσει στην ετοιμασία των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων εργαστηρίων και διεκπεραιώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, ούτως ώστε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να επιλεγεί μέσω δημοσίου διαγωνισμού ο εργολάβος. Στόχος είναι όπως οι εγκαταστάσεις ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Λόγω των ιδιαίτερων και εξειδικευμένων λειτουργικών απαιτήσεων των εγκαταστάσεων, η διαρρύθμιση του κτηρίου που θα προκύψει κατά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων θα πρέπει να είναι προϊόν συνεννόησης και κοινής αποδοχής ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, πρόσθεσε. 

Επεσήμανε επίσης πως η δημιουργία φοιτητικών εστιών αποτελεί όρος για την σύναψη της συμφωνίας με το ΤΕΠΑΚ.

Ανακοίνωσε επίσης πως είναι προ των πυλών η στέγαση στο χώρο των Χαρουπόμυλων της Αμερικανικής Ακαδημίας της Βηρυτού, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Πάφου εξασφάλισε από το κράτος το χώρο που τους το ενοικίασε για 99 χρόνια  και χωρίς δεύτερη σκέψη και ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να το ενοικιάζει για 5.000 ευρώ το χρόνο για να εγκατασταθεί ακόμη ένα Πανεπιστήμιο στην Πάφο.  

 

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ