Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Limassol Greens: Η ζωή σε τέλεια ισορροπία με το περιβάλλον

Διανύουμε την εποχή που ο τομέας των επενδύσεων σε ακίνητα βρίσκεται στην προμετωπίδα της κυπριακής οικονομίας. Πολλές και διαφορετικές οι επιλογές. Ωστόσο, η κάθε επενδυτική πρόταση αναζητά μια ουσιώδη διαφοροποίηση, για να αποκτήσει προβάδισμα και διάκριση σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το Limassol Greens θεωρείται ένα από τα πολυαναμενόμενα έργα της Κύπρου και έχουν ήδη τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες ανέγερσής του. Με την ευκαιρία αυτή, μιλήσαμε με τον κ. Πανίκο Ευριπίδου, CEO της Lanitis Golf Public Co. Ltd, της εταιρείας που ανέλαβε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και διαχείριση του έργου.

Είναι γεγονός ότι το Limassol Greens είναι ένα εκ των πιο εντυπωσιακών έργων της Κύπρου, που καταγράφει αρκετές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις επενδύσεις πολυτελείας. Αυτό που τράβηξε την προσοχή μας είναι το σλόγκαν του, Life in Perfect Balance, που διατυπώνει και μια σοβαρή υπόσχεση. Τι ακριβώς σημαίνει για το έργο το συγκεκριμένο μήνυμα;

Life in perfect balance. Περιφραστικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως η ζωή σε τέλεια ισορροπία με το περιβάλλον. Θα μπορούσα να πω ότι συνδυάζει αρμονικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής, με την ποιότητα του περιβάλλοντος της συγκεκριμένης κοινότητας που θα δημιουργηθεί, παράλληλα με μία πλούσια σειρά δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που θα είναι διαθέσιμες.

Το Limassol Greens αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή καθώς και ευρύτερα για όλη την Κύπρο, μέσω ενός πρωτοποριακού έργου. Είναι το πρώτο πολυθεματικό Golf Resort και μοναδικό στο είδος του λόγω του γεγονότος ότι χωροταξικά βρίσκεται εντός της πόλης και περιβάλλεται από τις σημαντικότερες νέες αναπτύξεις της ευρύτερης Λεμεσού. Ταυτόχρονα, στα νοτιοανατολικά συνορεύει με έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου, την Αλυκή Ακρωτηρίου.

Ολόκληρος ο σχεδιασμός του έργου και ειδικότερα οι χώροι πρασίνου και οι μεγάλες ειδικά τοπιοτεχνιμένες εκτάσεις του υλοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας του σχεδιασμού είναι η αειφορία και η μέγιστη δυνατή ανάδειξη του περιβάλλοντος και του τοπικού οικοσυστήματος, με ιδιαίτερα ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στα οικολογικά πλεονεκτήματα της βιοποικιλότητας της περιοχής.

 

Ένα έργο πολυδιάστατο

Τι περιλαμβάνει στο σύνολό του το έργο;

Το Limassol Greens είναι ένα πολυδιάστατο έργο μεγάλου μεγέθους, έκτασης 1.4 εκατομμυρίων τ.μ., και περιλαμβάνει ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, υπερσύγχρονο clubhouse, 500 επαύλεις και 250 διαμερίσματα, η ανάπτυξη των οποίων έχει σχεδιαστεί και προγραμματιστεί σε διαφορετικές χρονικές φάσεις.

Περιλαμβάνει, παράλληλα, χώρους εμπορικών και ψυχαγωγικών χρήσεων, όπου θα φιλοξενούνται καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, καθώς επίσης, κέντρο ευεξίας με εξωτερική πισίνα, εγκαταστάσεις SPA, γυμναστήριο, εξωτερικοί χώροι για γιόγκα και διαλογισμό, γήπεδα τένις και καλαθόσφαιρας, μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, παιδότοποι, υπαίθριο αμφιθέατρο, καθώς και ένας πλούσιος βοτανόκηπος.

Ποιες οι ιδιαιτερότητες της περιοχής και της τοποθεσίας του;

Το έργο έχει επιλεγεί να αναπτυχθεί σε μια περιοχή που για περισσότερα από 80 χρόνια πρόσφερε με γενναιοδωρία στην τοπική κοινότητα και στην Κύπρο γενικότερα. Αμπελουργικά προϊόντα, ελιές, μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα και αργότερα εσπεριδοειδή, καλλιεργούνταν και διατίθεντο στην κυπριακή αγορά για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα σημαντική ήταν και η εξαγωγική δραστηριότητα. Με τη φθίνουσα πορεία που ακολούθησε η γεωργική δραστηριότητα στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση της γης στην ευρύτερη περιοχή άλλαξε, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Σήμερα, μέρος αυτής της γης θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό έργο, που θα προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει επαγγελματικό γήπεδο γκολφ και κατοικίες, ενώ παράλληλα θα προστατεύεται το περιβάλλον που έχει φροντίσει την κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια. Θα αποτελεί ένα μοναδικό και ειδυλλιακό περιβάλλον για τους επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να ζήσουν μια ζωή σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Limassol Greens είναι και η τοποθεσία του. Συγκεκριμένα, το έργο βρίσκεται δίπλα στην αμμώδη παραλία του Lady’s Mile και σε μικρή απόσταση από μια σειρά από παραλίες, που τους έχουν απονεμηθεί γαλάζιες σημαίες, ενώ προσφέρει εύκολη πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο, σε γραφικά χωριά της περιοχής, στο βουνό, σε τοπικά οινοποιεία και ιδιωτικά σχολεία. Το Limassol Greens γειτνιάζει επίσης, με το μεγαλύτερο καζίνο -θέρετρο της Μεσογείου, ενώ η Μαρίνα Λεμεσού, το σημείο -ορόσημο της πόλης αλλά και το κοσμοπολίτικο κέντρο της απέχουν μόλις 10 λεπτά, οδικώς.

Μια σειρά από πλεονεκτήματα

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν στην ανάπτυξή του;

Η εταιρεία Lanitis Golf Public Co., που έχει αναλάβει να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να λειτουργήσει το Limassol Greens, ανήκει στον Όμιλο Λανίτη και σε μια μαλτέζικη κοινοπραξία, της οποίας ηγείται ο κύριος Alec Mizzi της Alf Mizzi & Sons. Η συγκεκριμένη συνεργασία των πιο πάνω οργανισμών καταγράφει συνολική εμπειρία πέραν των 250 χρόνων πρωτοπορίας και καινοτομίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς, όπως αυτών των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, των γκολφ, της ανάπτυξης και διαχείρισης μαρίνων, της ενέργειας και της γεωργίας. Με λίγα λόγια η ανάπτυξη του πρότυπου και καινοτόμου αυτού έργου στηρίζεται σε ένα τεράστιο πλούτο εμπειρογνωμοσύνης και επαγγελματισμού. 

Η εταιρεία Lanitis Golf Public Co. έχει ήδη εισαχθεί στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και έχει λάβει τις τελικές επίσημες αδειοδοτήσεις για το εν λόγω αναπτυξιακό έργο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα Lucciano Mazza, Director of Hospitality Design του διεθνούς εμβέλειας αρχιτεκτονικού γραφείου HKS, ενώ τις πωλήσεις του ανέλαβε αποκλειστικά η Cybarco Development.

Στην Κύπρο, είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της αγοράς ακινήτων πολυτελείας.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα των αγοραστών του Limassol Greens;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ένα πλεονέκτημα, αλλά μια σειρά πλεονεκτημάτων που καθιστούν το έργο ως μια από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές επιλογές του τομέα των ακινήτων. Εκτός από το γεγονός ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Limassol Greens το καθιστούν ένα πρότυπο έργο, μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, διαθέτει επίσης, ως πλεονεκτήματα την προνομιακή του τοποθεσία, την ευρύτερη ανάπτυξη μιας πράσινης όασης σε μια κοσμοπολίτικη πόλη, την ευρύτητα και την ποικιλία των υπηρεσιών που θα προσφέρει.

Ακόμα, τις υψηλές προδιαγραφές των εγκαταστάσεών του και κυρίως την ποιότητα ζωής που θα προσφέρει τόσο στους κατοίκους της κοινότητας που θα ζει μέσα στα όρια του έργου όσο και στην ευρύτερη κοινότητα που θα εξυπηρετείται άμεσα ή  έμμεσα από το έργο αυτό. Δημιουργούμε δηλαδή, τις προδιαγραφές για ένα έργο, μοναδικό στο είδος του στην κυπριακή αγορά, που όταν ξεκίνησε να σχεδιάζεται θέλαμε να ξεπεράσουμε τα συμβατικά όρια, προσφέροντας μια ξεχωριστή επενδυτική ευκαιρία και ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στην πόλη, που θα προσφέρει ένα μοναδικό τρόπο ζωής.

Πιστεύουμε ότι ο πρώτος στόχος του σωστού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού έχει επιτευχθεί και είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός καταπληκτικού, καταπράσινου τοπίου, σε ένα χαλαρωτικό σκηνικό που απέχει μόλις λίγα λεπτά από την ολοζώντανη και γεμάτη ενέργεια κουλτούρα του κέντρου της πόλης της Λεμεσού και βρίσκεται πολύ κοντά στη θαλάσσια ακτογραμμή της. Με λίγα λόγια ένα τρόπο ζωής που συνοψίζεται σε μια φράση: Life in Perfect Balance.

 

 Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του;

Το έργο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες άδειες για το master plan και οι χωματουργικές εργασίες για το γκολφ είναι ήδη σε εξέλιξη εδώ και ένα περίπου χρόνο, ενώ από τον Απρίλιο αυτού του έτους έχουν ξεκινήσει οι εργασίες υποδομής και των εσωτερικών δρόμων του resort. 

Οι κύριες φάσεις των υποδομών, δρόμων και γηπέδου, είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν το 2024 παράλληλα με τις πρώτες κατοικίες και το Limassol Greens Resort στην ολότητα των υποδομών και κοινόχρηστων κτιρίων του θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος 2025. 

Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι άρχισαν οι πωλήσεις των ακινήτων του έργου. Πώς προχωρά η διαδικασία πώλησης μέχρι στιγμής; 

Ξεκινήσαμε με τις πωλήσεις περιορισμένου αριθμού οικοπέδων στο Limassol Greens στις αρχές του έτους. Η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ θετική και έτσι καταφέραμε να πουλήσουμε όλα τα οικόπεδα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα, βρισκόμαστε στο pre-launch στάδιο πωλήσεων για τα διαμερίσματα του έργου, για τα οποία υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός κρατήσεων, που θα μετατραπούν σε πωλήσεις με την εξασφάλιση των τελικών πολεοδομικών αδειών για τα διαμερίσματα, κάτι που αναμένουμε να συμβεί πολύ σύντομα. 

Πιστεύετε ότι η αγορά ακινήτων στην Κύπρο είναι κορεσμένη; Ποιες οι προβλέψεις σας για το άμεσο μέλλον;

Δεν πιστεύουμε ότι η αγορά ακινήτων στην Κύπρο είναι κορεσμένη. Υπάρχει ένα κομμάτι της αγοράς ξένων επενδυτών που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επενδύσεις στα σωστά ακίνητα, τα οποία διαθέτουν μοναδικότητα και προοπτική παρόλη την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος. Το ενδιαφέρον για εξειδικευμένα έργα, όπως το Limassol Greens, παραμένει ψηλό τόσο από ξένους επενδυτές όσο και από την τοπική αγορά.

Η Κύπρος θα έχει πάντα πολλά πλεονεκτήματα που θα την κάνουν να ξεχωρίζει όπως ο τρόπος και το επίπεδο ζωής, η σταθερότητα, το καλό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες, το καλό σύστημα μεταφορών, οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, οι πανέμορφες παραλίες, το ψηλό επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών και άλλα.

Είμαστε βέβαιοι ότι όταν οι συνθήκες της πανδημίας επιτρέψουν τη σταθεροποίηση, θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μεγαλύτερο αριθμό ξένων πελατών, οι οποίοι θα θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία ή να επενδύσουν σε ακίνητα στην Κύπρο. Επίσης, η επικείμενη λειτουργία του Casino Resort, καθώς και η τάση μεγάλων ξένων εταιρειών να επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα τους, θα βοηθήσουν τόσο τον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων όσο και την οικονομία του τόπου γενικότερα.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024