Real Estate: Αισιοδοξία φέρνουν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές παρουσιάζονται οι προοπτικές του τομέα ακινήτων στην Κύπρο για την επόμενη περίοδο και μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2021, παρά τη σημαντική μείωση που καταγράφηκε στις πωλήσεις ακινήτων κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, λόγω κυρίως των επιπτώσεων που επέβαλε η πανδημία στον κλάδο.
 

Το 2020, ο συνολικός αριθμός πωλήσεων ακινήτων ανήλθε στις 7,968, καταγράφοντας ετήσια μείωση της τάξης του 23%. Σύμφωνα με ανάλυση της LionGlobal Advisors, η συγκεκριμένη πτώση φαίνεται να οφείλεται κυρίως στο μειωμένο αριθμό πωλητήριων εγγράφων σε ξένους αγοραστές, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν, ο τερματισμός του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος και το γενικό κλίμα αβεβαιότητας που επικρατούσε διεθνώς, κράτησε τις πωλήσεις ακινήτων αρκετά πιο κάτω από τους υψηλούς αριθμούς που καταγράφηκαν το 2019. Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις του κλάδου την προηγούμενη χρονιά θεωρούνται ικανοποιητικές, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και η ανθεκτικότητα της κυπριακής αγοράς ακινήτων, μετρίασαν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η αγορά ακινήτων ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Ακόμη πιο ενθαρρυντικά παρουσιάζονται τα στοιχεία της αγοράς για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, έχουν διεκπεραιωθεί 4,501 πωλητήρια έγγραφα, καταγράφοντας αύξηση πέραν του 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, παρόλο που ο αριθμός πωλητήριων εγγράφων παραμένει πιο κάτω από αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2019, οι πωλήσεις που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν το μέσο όρο των πωλήσεων που καταγράφηκαν κατά τις περιόδους Ιανουαρίου - Ιουνίου των ετών 2016 – 2019, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τις πωλήσεις της  αντίστοιχης περιόδου του 2018.
 

 

Στα άκρως θετικά στοιχεία για τον κλάδο, καταγράφεται η αύξηση της εγχώριας ζήτησης που ενισχύθηκε με τη σειρά κινήτρων που παρείχε η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η επιδότηση επιτοκίων για οικιστικά δάνεια καθώς επίσης και το σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών. Ειδικότερα, η Λευκωσία η οποία βασίζεται παραδοσιακά σε ντόπιους αγοραστές, σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς οι πωλήσεις που καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα το  πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπέρασαν κατά πολύ ακόμη και τις πωλήσεις που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (1,336 έναντι 1,013).

 

Μια ακόμη θετική ένδειξη για το μέλλον του Real Estate στην χώρα μας αποτελεί το αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει θετικά τόσο στην αγορά γραφειακών χώρων όσο και στα οικιστικά ακίνητα.

Επιπρόσθετα, καθώς η τάση της εξ αποστάσεως εργασίας εδραιώνεται στην μετά-COVID εποχή, η Κύπρος παρουσιάζεται να πληροί όλα τα κριτήρια ούτως ώστε να καταστεί ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδεύουν και να εργάζονται χωρίς σταθερή επαγγελματική έδρα.

Συνοψίζοντας, οι επιδόσεις του κλάδου κατά την διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς η ζήτηση ακινήτων έχει αναθερμανθεί.  Επιπλέον οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται τόσο διεθνώς όσο και στην κυπριακή αγορά ακινήτων, ενισχύουν τις ελπίδες για πλήρη ανάκαμψη του κλάδου την επόμενη περίοδο.

Η LionGlobal Advisors ως συμβουλευτική εταιρία στον τομέα των ακινήτων, προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες όπως συμβουλευτική επενδύσεων, ανάλυση επενδυτικών ευκαιριών, ανάλυση αγοράς, διαχείριση έργων, διαχείριση ακινήτων κλπ. Η LGA είχε ενεργό συμμετοχή σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση