Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Η ανάθεση και υλοποίηση δημοσίων συμβάσεων σε συνάντηση ΕΤΕΚ - Γενικού Ελεγκτή

Οι μέθοδοι ανάθεσης και υλοποίησης των δημοσίων έργων, με έμφαση στην ανάγκη για κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού από την πολιτεία για τον έγκαιρο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την υλοποίησή τους, ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΕΤΕΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Κωνσταντή, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την Διευθύντρια Τεχνικού Ελέγχου, Στάλω Αριστείδου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΤΕΚ, επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε επίσης η αξιοποίηση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Σύντομης Διάρκειας για την υλοποίηση δημόσιων έργων, με στόχο την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος των πόλεων μας, την εξασφάλιση της ποιότητας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των έργων, αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας και συμμετοχικότητας.

Έμφαση δόθηκε στη συζήτηση με ποιους τρόπους ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μπορεί να αξιοποιηθεί συνδυαστικά με τις διαθέσιμες μεθόδους υλοποίησης των έργων, ώστε να διασφαλίζεται το βέλτιστο αποτέλεσμα σε σχέση με την ποιότητα, το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης των έργων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επίσης το θέμα της αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών μηχανικής επιστήμης και του κύρους του μηχανικού μέσω της διασφάλισης ενός υγιούς και διαφανούς περιβάλλοντος προκήρυξης διαγωνισμών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην εφαρμογή της Εγκυκλίου ΓΛ/ΑΑΔΣ 104 «Υπηρεσίες Συμβούλων Μελετητών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων» κατά την προκήρυξη έργων του δημοσίου με μελετητικά συμβόλαια να κατακυρώνονται σε προσφορές που αποκλίνουν κατά πολύ της εκτιμημένης αξίας της σύμβασης.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησής των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΕΜΕΔ) μέσω της ενσωμάτωσης σχετικής ρήτρας στα κατασκευαστικά συμβόλαια έργων του δημοσίου, με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφορών που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των έργων. Ο Γενικός Ελεγκτής, αναφέρεται, συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΕΤΕΚ για το θέμα και υποστηρίζει τις ΕΜΕΔ και τη συμπερίληψη της Κριτικής Διαδικασίας στα συμβόλαια του δημοσίου με τρόπο που να ικανοποιεί το δημόσιο και την οικοδομική βιομηχανία.

Το Επιμελητήριο έθεσε επίσης το θέμα ενεργοποίησης της νομοθετικής πρόνοιας για το τέλος πολεοδομικής αναβάθμισης.

Κοινή διαφάνηκε να είναι η αντίληψη ΕΤΕΚ-Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ανάγκη μιας γενικής και όχι ειδικής πολιτικής για το θέμα, ως επίσης και η αδήριτη ανάγκη επιστροφής στην κοινωνία μέρους του οφέλους που δημιουργείται, καταλήγει το Επιμελητήριο.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης