Διευκρινίσεις Νουρή για τους πύργους στο πρώην Hilton

InBusinessNews  27/04/2021 13:52
Διευκρινίσεις Νουρή για τους πύργους στο πρώην Hilton

Διευκρινίσεις Νουρή για τους πύργους στο πρώην Hilton

InBusinessNews  27/04/2021 13:52

Το τεμάχιο στο οποίο κτίσθηκε το 1967 το ξενοδοχείο Hilton και στο οποίο αναμένεται να ανεγερθούν δύο πολυώροφα κτήρια, δεν είναι κρατικό, με βάση τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν προσκομισθεί στον Δήμο Λευκωσίας ως αρμόδια Πολεοδομική Αρχή.

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής τόνισε ότι για το συγκεκριμένο τεμάχιο έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα τρεις αιτήσεις για άδειες.

Η πρώτη αφορούσε αίτηση για άδεια κατεδάφισης τμήματος του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ (δυτική αίθουσα δεξιώσεων), η οποία έχει ήδη εκδοθεί.

Η δεύτερη αφορούσε αίτηση πολεοδομικής άδειας για αναβάθμιση του υφιστάμενου ξενοδοχείου και την ανέγερση υπόγειου χώρου στάθμευσης σε δύο επίπεδα για την ικανοποίηση αναγκών του ξενοδοχείου. 

Διαβάστε ακόμα

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας

Τζίρος €2 δισ. για δέκα μεγάλες εταιρείες της Κύπρου

Οικονομία, lockdown και η Ανάσταση που δεν φαίνεται στον ορίζοντα

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, έχουν γίνει διαβουλεύσεις των αιτητών μαζί με την Υπηρεσία του Δήμου σε σχέση ειδικότερα με την τοπιοτέχνηση και το πράσινο.
 
Παράλληλα, οι αιτητές έχουν υποβάλει νέα σχέδια, τα οποία στην παρούσα φάση εξετάζονται.  

Τονίζεται ότι, μαζί με την αίτησή τους, οι επενδυτές έχουν υποβάλει έκθεση πληροφοριών για έργα του 2ου παραρτήματος, σύμφωνα με τον Περί Εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον Νόμο, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τις απόψεις τους.  

Διευκρινίζεται, ότι το εν λόγω παράρτημα αφορά έργα για τα οποία υποβάλλονται πληροφορίες και για τα οποία η περιβαλλοντική αρχή εκδίδει “αιτιολογημένη διαπίστωση”.  Πρόσθετα και πέραν των απόψεων του Τμήματος Περιβάλλοντος, αναμένονται και οι απόψεις άλλων Υπηρεσιών (Πυροσβεστικής, Υφυπουργείο Τουρισμού κ.λπ.).

landmarkpyrgoi

Οικιστική και γραφειακή ανάπτυξη
Η τρίτη αίτηση αφορά την ανέγερση δύο πολυώροφων οικοδομών, μίας οικιστικής και μίας γραφειακής χρήσης.  

Όπως εξήγησε στην απάντησή του προς τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, έχει υποβληθεί από τους αιτητές μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, σύμφωνα με το Παράρτημα 1 του Περί Εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον Νόμο, η οποία έχει κοινοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τις απόψεις τους.  

Διευκρινίζεται, ότι για έργα που περιλαμβάνονται στο πρώτο παράρτημα του Νόμου υποβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη, στην οποία η περιβαλλοντική Αρχή εκδίδει περιβαλλοντική έγκριση.

Σημειώνεται επίσης, ότι πρόσφατα οι αιτητές, μετά και την αγορά παρακείμενου τεμαχίου, έχουν υποβάλει αναθεωρημένα σχέδια, τα οποία στην παρούσα φάση εξετάζονται.  

Σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται αναθεώρηση της υποβληθείσας μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον θα ζητηθεί υποβολή νέας μελέτης, προσθέτει σχετικά ο ΥΠΕΣ.

Πέραν των πιο πάνω σημειώνεται, ότι έχει υποβληθεί μελέτη σε σχέση με κυκλοφοριακές επιπτώσεις, η οποία θα προωθηθεί προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τον Φορέα Ρύθμισης Κυκλοφοριακών θεμάτων για τις απόψεις τους.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, θα διατυπώσει, σε περίπτωση που ερωτηθεί από την Πολεοδομική Αρχή, τις απόψεις του για τυχόν πολυώροφη οικοδομή (με υπέρβαση πέραν των δύο από τον μέγιστο επιτρεπόμενο με βάση το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας).

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας