Μ. Χατζηπαναγιώτου: Μύθος ότι επηρεάστηκαν μόνο οι πύργοι

Τις πολιτικές δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις ώστε να δοθούν τα κατάλληλα εφόδια σε όλους τους τομείς της οικονομίας με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μετά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, κάλεσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου.

Διαβάστε ακόμα: Neo Plaza: Πάει Ιούνιο το άνοιγμα λόγω πανδημίας

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, υπογράμμισε ότι ο τερματισμός του επενδυτικού προγράμματος έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο την αγορά ακινήτων όσο και πολλούς άλλους κλάδους, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι “ο μόνος τομέας που έχει επηρεαστεί είναι οι πύργοι ή οι πολυτελείς κατοικίες”.

Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική για διαβατήρια: Καταθέτουν Σαρρής και Σταυράκης

Δίνοντας τις δικές του προβλέψεις για την αγορά ακινήτων το 2021, εξήγησε ότι η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των εγχώριων επενδυτών αναμένεται μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση με την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Πουλά πολυτελέστατη έπαυλη κοντά στο ΓΣΠ

Ωστόσο, όπως είπε, επί του παρόντος καταγράφεται ζήτηση για γραφειακούς χώρους, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος ξένων εταιρειών για μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο.

 

Πώς αναμένεται να κινηθεί η αγορά ακινήτων το 2021;

Αυτή την στιγμή λόγω της πανδημίας επικρατεί αβεβαιότητα. Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο εξαρτάται εξίσου από εγχώριους και από ξένους αγοραστές. Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι σήμερα αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες, αναμένεται μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση με την πανδημία στην Κύπρο. Από την άλλη, η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης είναι άμεσα συνυφασμένη με την απρόσκοπτη λειτουργία των αεροδρομίων και τη συνέχιση των αεροπορικών πτήσεων. Αξίζει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να σημειωθεί ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλοί ξένοι επενδυτές αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει κανείς ένα ακίνητο στο εξωτερικό στο οποίο μπορεί να καταφύγει όποτε το επιθυμεί. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους αναμένουμε ενδιαφέρον για τα παραλιακά ακίνητα.

 

Ζήτηση για γραφεία και ανάγκη για προσιτές κατοικίες

 

Ποιες τάσεις έχουν διαμορφωθεί από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές;
Η εμπιστοσύνη στην αγορά και τις τιμές αποτελεί βασική προϋπόθεση για τους αγοραστές, οι οποίοι αξιολογούν πάντα τις επιλογές που έχουν ενώπιόν τους. Η αύξηση των συναλλαγών θα επέλθει με τη σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά πάντως φαίνεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση για γραφειακούς χώρους, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος ξένων εταιρειών για τη μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι θα υπάρχει περισσότερη ανάγκη για προσιτές οικονομικά οικιστικές μονάδες σε συγκεκριμένες περιοχές.


Χάθηκε σημαντικό εργαλείο για προσέλκυση μεγάλων επενδυτών

 

Ποιες οι επιπτώσεις από την κατάργηση του ΚΕΠ;
Είναι ξεκάθαρο πως ο τερματισμός του επενδυτικού προγράμματος έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά ακινήτων, όπως και πολλούς άλλους κλάδους, και αποτελεί μύθο ο ισχυρισμός ότι “ο μόνος τομέας που έχει επηρεαστεί είναι οι πύργοι ή οι πολυτελείς κατοικίες”.

 

Αντιθέτως μάλιστα, το καθεστώς του τομέα των ακινήτων ως μια σημαντική πηγή επενδύσεων δεν υφίσταται πλέον, καθώς η κυπριακή οικονομία έχει απωλέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδυτών μεγάλου βεληνεκούς, την ώρα που άλλες χώρες ενισχύουν τα προγράμματα προσέλκυσης επενδύσεων τους.

 

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να ασκήσουν πιέσεις ώστε να δοθούν τα κατάλληλα εφόδια σε όλους τους τομείς της οικονομίας με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η διατήρηση θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για όλους τους πολιτικούς.

 

Παρόλο που ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει τη λειτουργία του εν μέσω lockdown, έχουν διαπιστωθεί ή αναμένονται οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις πωλήσεις ακινήτων;
Τα περιοριστικά μέτρα θέτουν σημαντικά εμπόδια και δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο μας, όπως για παράδειγμα η αύξηση των εξόδων και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εισαγωγή υλικών.

Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Βεβαίως, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα συνεχίσουν να επηρεάζονται μέχρι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον COVID-19.

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο