Έπεσαν οι υπογραφές με Cyfield για ευφυές σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας

InBusinessNews  10/12/2020 15:15
Έπεσαν οι υπογραφές με Cyfield για ευφυές σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας

Έπεσαν οι υπογραφές με Cyfield για ευφυές σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας

InBusinessNews  10/12/2020 15:15
Υπογράφτηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Συμβόλαιο για την εγκατάσταση ευφυούς συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας και φωτεινής σηματοδότησης στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό.  

Το Συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Σωκράτης Ζαπίτης, και εκ μέρους της Εταιρείας «Cyfield Construction Ltd», ο Διευθυντής της Εταιρείας κ. Γεώργιος Χρυσοχός, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννη Καρούσου.

Η υλοποίηση του Έργου αναμένεται να αμβλύνει τα διαχρονικά προβλήματα που αφορούν στις καθυστερήσεις, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και στις μεγάλες ουρές οχημάτων που παρατηρούνται στους κυκλικούς κόμβους του παρακαμπτήριου Λεμεσού κατά τις ώρες αιχμής τα οποία ταλαιπωρούν τους διερχόμενους οδηγούς και ιδίως όσους διακινούνται στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως.
 
kykloforiascyfield2

Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό τόσο τον Δήμο Λεμεσού, όσο και το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και έχουν γίνει μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Στο πλαίσιο της ανάγκης εξεύρεσης μιας βραχυπρόθεσμης, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με οδηγίες του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προχώρησε σε κυκλοφοριακή μελέτη για διαπίστωση κατά πόσο η εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα αυτό. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε συνεργασία με ιδιώτη μελετητή προχώρησε σε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του κυκλικού κόμβου και σε προσομοίωση της λειτουργίας του.  Στόχος της προσομοίωσης ήταν να εξεταστεί κατά πόσον, στην περίπτωση που οι οχηματικές διακινήσεις στον κυκλικό κόμβο ελέγχονται με ευφυή συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας κατά την πρωινή, τη μεσημεριανή και την απογευματινή ώρα αιχμής, θα μπορούσε να βελτιώσει την κυκλοφοριακή ροή. Από την αξιολόγηση έχει διαφανεί ότι η λύση αυτή αναμένεται να μειώσει τους χρόνους των διαδρομών μέχρι και 57%. Η πρόταση η οποία έχει υποβληθεί και συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί αφορά την:
•    εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης μερικής λειτουργίας (part–time),
•    εφαρμογή ευφυούς συστήματος τοπικού ελέγχου κυκλοφορίας MOVA (Microprocessor Optimised Vehicle Actuation),
•    λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης στο δυτικό και το βόρειο σκέλος την πρωινή περίοδο αιχμής,
•    λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης στο δυτικό και το ανατολικό σκέλος τη μεσημβρινή και απογευματινή περίοδο αιχμής και
•    τοποθέτηση προειδοποιητικών ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (variable message sign, VMS) κατά την προσέγγιση των οχημάτων στον κόμβο.
kykloforiascyfield3

Το Έργο, το οποίο ανέρχεται στις €372.337,50 συν ΦΠΑ, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάϊο του 2021 περιλαμβάνει, πέραν από την  εγκατάσταση, ρύθμιση και λειτουργία του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο περιοδικής συντήρησης του κυκλικού κόμβου Αγίας Φυλάξεως.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος ανά το παγκύπριο, τον Απρίλιο του 2021 θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος περιφερειακού ελέγχου της κυκλοφορίας στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Σημειώνεται ότι το λογισμικό του ευφυούς συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας και φωτεινής σηματοδότησης θα είναι συμβατό για αξιοποίησή του σε οποιαδήποτε πόλη της Κύπρου κριθεί αναγκαίο.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας