Μετρημένες στα δάχτυλα οι πωλήσεις high end οικιστικών ακινήτων

Μάριος Ιωάννου  21/11/2020 07:05
Μετρημένες στα δάχτυλα οι πωλήσεις high end οικιστικών ακινήτων

Μετρημένες στα δάχτυλα οι πωλήσεις high end οικιστικών ακινήτων

Μάριος Ιωάννου  21/11/2020 07:05
Τις πιο έντονες επιπτώσεις δέχθηκε η αγορά οικιστικών ακινήτων υψηλού επιπέδου το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τις πωλήσεις, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πρώτο lockdown, να μετριούνται στα δάχτυλα, την ώρα που η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου δημιουργεί τριγμούς σε ένα άλλοτε άκρως επικερδές κομμάτι της κυπριακής κτηματαγοράς.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, όπως προκύπτει από το πρόσφατο Cyprus Real Estate Market, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συναλλαγές σε κατοικίες αξίας πέραν του €1.5 εκατ. κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση 78%, φτάνοντας στις 51 σε σύγκριση με 234 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.
highend1
 
Η ίδια ακριβώς τεράστια πτώση καταγράφηκε και στην αξία των πράξεων που έγιναν την πρώτη εξαμηνία του 2020, η οποία μειώθηκε στα €117 εκατ. έναντι €530 εκατ. την πρώτη εξαμηνία του 2019.
highendaxia


Οι πωλήσεις εν μέσω lockdown
Από την ανάλυση της PwC, προκύπτει ότι συνολικά, μετά την εφαρμογή του lockdown στα μέσα Μαρτίου, πωλήθηκαν μόνο 17 οικιστικές μονάδες πέραν του €1.5 εκατ. κατά τη διάρκεια τριών μηνών (Απριλίου – Ιουνίου 2020), με συνολική αξία €44 εκατ.
highendlockdown

Συγκεκριμένα, ενώ τον Μάρτιο πωλήθηκαν 11 κατοικίες συνολικά €25 εκατ., τον Απρίλιο πωλήθηκαν τέσσερα οικιστικά ακίνητα €11 εκατ., τον Μάιο έξι κατοικίες €18 εκατ. και τον Ιούνιο επτά κατοικίες €15 εκατ.

Πρωταγωνιστούν Λεμεσός και Πάφος
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πωλήσεις κατοικιών πέραν του €1.5 εκατ. αντιπροσώπευαν μόλις το 10% της συνολικής αξίας των συναλλαγών για ακίνητα στην Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 αποτελούσαν το 20%.
highend10


Από τις 51 πράξεις που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο, περίπου οι μισές, δηλαδή 25 ή ποσοστό 49% αφορούσαν τη Λεμεσό, με την Πάφο να ακολουθεί με 21 ή ποσοστό 41%.
highendlemesos


Το 8% των συναλλαγών έγιναν στη Λάρνακα, ενώ το 2% στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Εξάλλου, από τα €117 εκατ. συναλλαγές στις high end κατοιίες, το 53% σχετιζόταν με τη Λεμεσό και το 40% με την Πάφο.

Προτιμούν επαύλεις
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα σπίτια φάνηκαν να είναι ο προτιμώμενος τύπος κατοικίας που φτάνει το 63% των συνολικών συναλλαγών σε high end σε ολόκληρη την Κύπρο έναντι 37% που ήταν οι συναλλαγές σε διαμερίσματα.
highendspitiadiamrismata


Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οι εύποροι αγοραστές προτίμησαν με 53% τα πολυτελή διαμερίσματα από 47% τα πολυτελή σπίτια.

€2 εκατ. - €3 εκατ. οι μισές πράξεις
Οι περισσότερες από τις συναλλαγές στην κατηγορία κατοικιών υψηλού επιπέδου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 κυμαίνονταν μεταξύ €2 εκατ. και €3 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 55% των συνολικών πράξεων στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Οι συναλλαγές σε όλες τις κατηγορίες τιμών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
highendekattt


Τονίζεται ότι την πρώτη εξαμηνία πωλήθηκε μόλις μία κατοικία με αξία που ξεπερνά τα €5 εκατ.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 28 συναλλαγές σε οικιστικά ακίνητα αξίας €2 εκατ. έως €3 εκατ., 17 συναλλαγές σε οικιστικά ακίνητα €1.5 εκατ. έως €2 εκατ. και πέντε συναλλαγές σε οικιστικά ακίνητα €3 εκατ. έως €5 εκατ.

Ανάγκη για restart μετά το τέλος του ΚΕΠ
Δεδομένου ότι η αγορά high end οικιστικών ακινήτων συνδέεται σχεδόν άμεσα με τους αγοραστές που προκύπτουν από το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, η αναστολή του προγράμματος δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον αυτού του τμήματος της αγοράς ακινήτων.
 
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην έκθεση της PwC, εντείνεται η ανάγκη επανακαθορισμού και μετασχηματισμού των αναπτύξεων που προορίζονταν για αυτό το κομμάτι της αγοράς.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας