Η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό (photos)

InBusinessNews  12/10/2020 08:31
Η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό (photos)

Η καρδιά της Λευκωσίας αποκτά παλμό (photos)

InBusinessNews  12/10/2020 08:31
Η Λευκωσία αλλάζει. Η καρδιά της αποκτά παλμό. Το αστικό κέντρο της πρωτεύουσας εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται, ανανεώνεται.

Η Α’ φάση του έργου της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Γ’ – Στασικράτους - Ευαγόρου εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020.
 
Τα εγκαίνια των οδών Στασικράτους, Ζήνας Κάνθερ, Θεοφάνη Θεοδότου και τμήματος της Μνασιάδου πραγματοποίησε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος.
 

 
Στον χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός έκανε λόγο για ένα έργο που πέρα από τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της οδικής ασφάλειας συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της προσέλκυσης επισκεπτών και ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, με θετικές επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία.
 
lefkosiaegkainia

 
Τόνισε επιπρόσθετα πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αποσκοπεί στη συνολική αναδιαμόρφωση του χώρου με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ταυτότητας και χαρακτήρα σύγχρονου αστικού εμπορικού κέντρου, όπως αρμόζει στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας. 
lefkosiaegkainia3

 
«Τα κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού που υιοθετήθηκαν στο εν λόγω έργο, συνάδουν απόλυτα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» είπε. Υπέδειξε δε ότι το έργο βασίζεται στις εισηγήσεις του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία» και του Σχεδίου Περιοχής Κεντρικής Λευκωσίας.
 
lefkosiaegkainia2
 
«Η Λευκωσία αλλάζει, η καρδιά της αποκτά παλμό. Εκσυγχρονίζεται, αναζωογονείται, γεμίζει ζωντάνια και ζωή» τόνισε στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Σημείωσε πως στόχος του συνολικού έργου, το οποίο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας, είναι να καταστεί το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
 
«Με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου αισθητικά και λειτουργικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, ένα εξωτερικό εμπορικό κέντρο», ανέφερε.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γιωρκάτζης στις κυκλοφοριακές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί οι οποίες υποχρεώνουν τα τροχοφόρα οχήματα να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και δίνουν προβάδισμα στην άνετη και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και ποδηλατών. Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα ενιαία και μεγάλα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί επιτρέπουν στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) να διακινούνται χωρίς προβλήματα.
lefkosiaegkainia5

 
Μνεία έκανε ο Δήμαρχος Λευκωσίας και στην πολιτική πρασίνου του Δήμου αναφέροντας ενδεικτικά ότι μόνο στις οδούς Στασικράτους, Μνασιάδου, Ζήνας Κάνθερ και Θεοφάνη Θεοδότου έχουν φυτευτεί 270 νέα δέντρα.
 
Ανοικτή πρόσκληση στο κοινό να επισκεφτεί για τα ψώνια και τη ψυχαγωγία του τη νέα Στασικράτους απηύθυνε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Στασικράτους Μαρία Παπακωνσταντίνου. Οι καταστηματάρχες της περιοχής, όπως είπε, πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στην αναγκαιότητα του έργου «και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό». Μετέφερε τέλος την αισιοδοξία των καταστηματαρχών καθώς η επισκεψιμότητα στη περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά.
lefkosiaegkainia4

 
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:
To έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020.

Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Aνταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 -2020

Ειδικός στόχος: Βελτίωση της κινητικότητας κυρίως στην αστική περιοχή Λευκωσίας. Άξονας 5: Προώθηση Βιώσιμων Μεταφορών και Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΕΡΣΛ)
Υπεύθυνη Γραφείου Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας: Αθηνά Παπαδοπούλου   
                                         
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΕΡΣΛ):
Υπεύθυνη Αρχιτέκτονας: Μαρίνα Τύμβιου Κανάρη
Αρχιτέκτονες: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Σώζου
Πολιτικός Μηχανικός: Φρόσω Αντωνίου
Συγκοινωνιολόγοι: Aθανάσιος Κολυβάς, Χριστίνα Χριστοδούλου
Τεχνικοί: Λίνα Σεβαστίδου, Δημήτρης Παρασκευά, Δέσπω Φαίδωνος
Λειτουργός Επικοινωνίας και προϊστάμενος ΓΕΠΔ: Mάκης Νικολαΐδης                               
 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Μελέτη «Περιβαλλοντικός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη»: Φλουρέντζος Φλουρέντζου Estia - SA
Προμελέτη Αστικού Σχεδιασμού: MARTA GABAS GONZALO
Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί:  A.K. ANDREOU, ADVANCED JV                                                                                                      
Φωτισμός (Προμελέτη-Concept):  PAUL TRAYNOR
Επιμετρητές Ποσοτήτων: MDA (CYPRUS) L.L.C.
Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας: FLOROS PANTELI
L.L.C: ASSOCIATES
Υποδομή Έξυπνης Πόλης:  DEXTERA CONSULTING LTD
Εργολάβος: CYBARCO - A.PANAYIDES 91/2005 JV
ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΙ: A. ERACLEOUS, ELECTRICAL INSTALLATIONS LTD (Ηλεκτρολογικά), A. S. AIRCONTROL LTD (Μηχανολογικά)
Συντριβάνια:  MARANCO WATER TECHNIQUES LΤD
Eργολάβος πρασίνου: G.CH.K.OUTDOOR CREATIONS LTD
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΑΗΚ,
Τηλεπικοινωνίες: CYTA, CABLENET, EPIC, PRIMETEL
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας