Ν. Νουρής: Η κρίση να γίνει ευκαιρία για την ανάπτυξη

 Το μήνυμα «η κρίση να γίνει ευκαιρία» προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης μικρών αλλά και μεγαλύτερων αναπτύξεων έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Μιλώντας από το βήμα του 14ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης, ο κ. Νουρής τόνισε ότι σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία, κατά την οποία η οικονομία δοκιμάζεται ξανά, ο τομέας της ανάπτυξης έχει να διαδραματίσει για άλλη μια φορά τον δικό του ρόλο.
 
«Δική μας πρόθεση και αποστολή σαν ΥΠΕΣ είναι μεταξύ άλλων να προωθήσουμε την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα μέσω μιας ολοκληρωμένης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νουρής, παραθέτοντας αναλυτικά τα προγράμματα και τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για διευκόλυνση και μείωση του απαιτούμενου χρόνου για αδειοδότηση τόσο μεγάλων όσο και μικρότερων αναπτύξεων. Επίκεντρο, υπογράμμισε ο ΥΠΕΣ, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αδειοδότησης ώστε να επιταχυνθούν οι μηχανισμοί ανάπτυξης γης ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη χρονικά στιγμή λόγω και της πανδημίας.
 
Η ισόρροπη και επιτυχής προαγωγή της ανάπτυξης γη, σημείωσε ο Νίκος Νουρής εδράζεται σε δυο κύριους άξονες πολιτικής του πολεοδομικού συστήματος που αφορούν:
Α. το πλαίσιο αδειοδότησης και τα πολεοδομικά κίνητρα ή και μέτρα.
Β. Τον χωροταξικό και πολεοδομικό προγραμματισμό και σχεδιασμό της ανάπτυξης.
 
Αναφέρθηκε αναλυτικά στη  νέα διαδικασία πολεοδομικής αδειοδότησης για ανέγερση κατοικιών ή διπλοκατοικιών, η οποία τίθεται σε αφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2020, οι αιτητές θα μπορούν να υποβάλουν σε όλες τις πολεοδομικές αρχές της χώρας (επαρχιακά γραφεία πολεοδομίας και στους 4 μεγάλους δήμους) πολεοδομικές αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται και εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις  θα εκδίδονται πολεοδομικές άδειες εντός 10 ημερών εφόσον τα σχετικά έγγραφα κατατεθούν ηλεκτρονικά και εντός 20 ημερών εφόσον τα χαρτιά κατατεθούν σε έντυπη μορφή. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, η εν λόγω ρύθμιση στοχεύει στο να ξεπεραστούν οι δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα για έκδοση πολεοδομικών αδειών για οικογενειακές κατοικίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νουρής, σχεδόν το 62% των πολεοδομικών αιτήσεων σήμερα αφορούν αιτήσεις απλών πολιτών (και όχι επενδυτών) για ανέγερση μέχρι διπλοκατοικίας. Για τη συγκεκριμένη, λοιπόν, μορφή αδειοδότησης, κατά μέσο όρο σήμερα απαιτείται περίοδος σχεδόν 18 μηνών.
 
Επενδυτικός νόμος
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο στη Βουλή με τίτλο «Ο περί διευκόλυνσης των επενδύσεων νόμος του 2019», που σκοπό έχει την προσέλκυση επενδύσεων διευκολύνοντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδότησης μεγάλων και στρατηγικών αναπτύξεων. Στόχος η αδειοδότηση εντός 12 μηνών με την υιοθέτηση σημαντικών καινοτομιών, όπως η εισαγωγή του θεσμού του project manager του έργου, ο οποίος θα είμαι το μόνο σημείο επαφής του επενδυτή με τις υπηρεσίες.
 
Προσιτή κατοικία
Εξάλλου, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην εισαγωγή του μηχανισμού προσφοράς κοινωνικής στέγης και προσιτής κατοικίας που συμβάλλει ενεργά μέσω της εμπλοκής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή και προσφορά προσιτής στέγης με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης του πληθυσμού με χαμηλά εισοδηματικά στρώματα σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση. «Για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για υλοποίηση της εν λόγω πολιτικής, παραχωρείται κίνητρο αύξησης του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης κατά 25% με όρο ότι το 10% να αφορά δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας» τόνισε ο ΥΠΕΣ.
Επίσης, συμπλήρωσε, η στεγαστική πολιτική συμπληρώνεται με δυο ακόμα στεγαστικά κίνητρα όπως την αύξησή του συντελεστή δόμησης κατά 45% σε μεγαλύτερης έκτασης τεμάχια με όρο ότι το 20% θα αφορά δημιουργία μονάδων προσιτής κατοικίας αλλά και αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 25% για δημιουργία οικιστικών αναπτύξεων προσιτού ενοικίου (φοιτητικές εστίες, εργατικές οικίες) με όρο ότι η ενοικίαση θα διαρκεί για ελάχιστη περίοδο οκτώ ετών.
Αυτές οι προτάσεις, σημείωσε ο κ. Νουρής, αντιματωπίζονται θετικά από την κατασκευαστική βιομηχανία.
 
Το επενδυτικό πρόγραμμα
Κλείνοντας, ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο επενδυτικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ότι έχει προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη και την οικοδομική βιομηχανία και έχει συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και των ΜΕΔ.  «Αυτό που συμβαίνει τελευταία είναι μια προσπάθεια να πληγεί το πρόγραμμα, μια προσπάθεια που έχει δημιουργήσει και κάποιες ζημιές που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες» σημείωσε ο ΥΠΕΣ. Εξέφρασε την ελπίδα πως με τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στη Βουλή θα υπάρξει ένας τερματισμός των ατελείωτων δημόσιων συζητήσεων, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της αρμόδιας επιτροπής. «Θέλω να κρατήσω τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων ότι έγνοια τους είναι να στηριχθεί το πρόγραμμα στη βάση σωστών πραγματικοτήτων και εφαρμόζοντας τις πρόσφατες τροποποιήσεις», κατέληξε ο ΥΠΕΣ.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας