ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ DOMENICA: 60 χρόνια ανεβαίνουμε

O Όμιλος Εταιρειών Domenica ιδρύθηκε το 1961. Είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη οικογενειακή επιχείρηση δεύτερης γενιάς, που βρίσκεται στις επάλξεις της οικοδομικής βιομηχανίας εδώ και έξι δεκαετίες, βάζοντας τη δική της σφραγίδα στην οικονομία της χώρας. Για τον όμιλο, που δραστηριοποιείται, κυρίως, στον κατασκευαστικό τομέα και στον κλάδο ανάπτυξης γης από το 1967, αλλά στην πορεία των ετών και με άλλους, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, μας μιλά ο πρόεδρός του, Χριστάκης Χαραλάμπους.

Ο Όμιλος Εταιρειών Domenica ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια από τον Γεώργιο Χατζηδημοσθένους. «Με μπροστάρη και κύριο καθοδηγητή μας τον ίδιο, ο όμιλός μας ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή της οικοδομικής ανάπτυξης του νησιού. Στα δύσκολα χρόνια, μετά την Τουρκική Εισβολή, ανέλαβε να οικοδομήσει έργα που απαιτούσε η εποχή, όπως, συνοικισμούς και σχολεία. Από το 1961 μέχρι σήμερα έχουμε αποπερατώσει εκατοντάδες αναπτύξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους.

Το 1997 ο όμιλος επέκτεινε τις εργασίες του στον τουριστικό τομέα. Στην ιδιοκτησία του βρίσκεται αριθμός ξενοδοχείων και σύντομα θα προστεθεί σ’ αυτά ένα ακόμα. Επίσης, λειτουργεί εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, που είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών σε κάθε επενδυτή.

Ταυτόχρονα, το ταξιδιωτικό γραφείο του ομίλου προσφέρει εκδρομές και υπηρεσίες για αναψυχή, αλλά και για επαγγελματικούς σκοπούς, κυρίως, για επενδύσεις. Στο σύνολο ο Όμιλος Εταιρειών Domenica αποτελείται από εννέα διαφορετικές εταιρείες, έχοντας πλάνα διαρκούς ανανέωσης, με τον κλάδο της ενέργειας, στον οποίο έχει ήδη ενταχθεί, να είναι το νέο μεγάλο στοίχημα!
 
 
Σε άνοδο οι κατασκευές
Κύριε Χαραλάμπους, εκτιμάτε ότι ο τομέας των κατασκευών σημειώνει άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί άνοδος στον τομέα των κατασκευών. Η Κύπρος μας, με σωστούς σχεδιασμούς τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, έχει καταφέρει να προσελκύσει πλήθος επενδυτών από το εξωτερικό. Υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για επενδύσεις στους τομείς των ακινήτων και των ξενοδοχειακών μονάδων. Δειλά - δειλά επιστρέφουν και οι παραδοσιακοί μας πελάτες για παραθεριστική κατοικία και για ιδιοκατοίκηση.

Παρατηρείτε αυξημένο ενδιαφέρον και από τους Κύπριους;
Μάλιστα, η ζήτηση από την εγχώρια αγορά έχει, επίσης, αυξηθεί. Τα χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων, ώθησαν πολλούς ντόπιους και ειδικότερα νεαρά ζευγάρια στην αγορά μόνιμης κατοικίας. Κατά την άποψή μου αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στους δύσκολους μήνες που διανύουμε, αφού η πανδημία επηρέασε σημαντικά την αγορά και την έλευση αγοραστών από το εξωτερικό.

Ο όμιλός μας είχε ανέκαθεν πληθώρα επιλογών τόσο για ξένους επενδυτές όσο και για ντόπιους, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη ζήτηση που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες από Κύπριους αγοραστές.
Γενικά, θεωρώ ότι ο κλάδος έμαθε από τα λάθη της κρίσης του 2013, κτίστηκε πάνω σε πιο στέρεες βάσεις, με μεγαλύτερο επαγγελματισμό και σαφώς μικρότερους δανεισμούς και έτσι, παρά την πανδημία, παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον.
 
 
Η εταιρεία ανεβαίνει
Τα νέα μεγάλα έργα στην Κύπρο χρειάζονται εξειδίκευση σε προσωπικό και μηχανήματα. Πώς χειρίζεται η εταιρεία σας αυτό το ζήτημα;
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας και ταυτόχρονα θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα άλματα που έχει κάνει η Κύπρος μας στον τομέα των κατασκευών τα τελευταία χρόνια. Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό και σωστό προγραμματισμό, ακόμα και αν τον συγκρίνω με τη χρυσή εποχή του 2005 - 2010.

Από τη μεριά μας, ως Όμιλος Domenica έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε είδους κατασκευαστική πρόκληση. Προσπαθούμε πάντα να συμβαδίζουμε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να χρησιμοποιούμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους κατασκευής. Η αρχή της επιτυχίας, βεβαίως, είναι να αποδέχεσαι τις όποιες αδυναμίες ή ελλείψεις έχεις. Έτσι, όποτε χρειάζεται, προχωρούμε στην πρόσληψη κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού ή αγοράζουμε υπηρεσίες από εξειδικευμένες εταιρείες. Ευτυχώς, η κυπριακή κατασκευαστική βιομηχανία και η ευρωπαϊκή γενικότερα έχει πολλούς σωστούς επαγγελματίες.

Πόσο σημαντική είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η ποιότητα σε ένα έργο;
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η ποιότητα και η συνέπεια αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας στον κλάδο μας. Είναι τα διαπιστευτήρια για τον επόμενο πελάτη.

Μετά από 60, σχεδόν, χρόνια συνεχούς παρουσίας στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές βιομηχανίες του τουρισμού, της ανάπτυξης γης και των κατασκευών είμαστε περήφανοι για τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των πελατών μας. Δεν είναι τυχαίο που ο πιο σημαντικός όγκος των πωλήσεών μας γίνεται μέσω παλιών πελατών.

Θεωρώ ότι ο σεβασμός που επιδεικνύουμε προς αυτούς, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και το ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών που προσφέρουμε μέσα από τις εννέα εταιρείες του ομίλου μας διατηρούν ανταγωνιστικούς τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές.
 
 
Όλα τα άλλαξε ο covid-19
Πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητα στον χώρο εργασίας λόγω του covid-19;
Η καθημερινότητα στον εργασιακό χώρο έχει αλλάξει ριζικά. Υιοθετήθηκαν νέες μέθοδοι και πρακτικές, οι οποίες αν και πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα, θεωρώ πως ήρθαν για να μείνουν.

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία στάθηκε αρωγός για πολλές επιχειρήσεις παγκόσμια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και για τον όμιλό μας. Πιστεύω ότι πλέον έχει γίνει καταφανής η ανάγκη για ψηφιακή και τεχνολογική μεταρρύθμιση για οποιαδήποτε επιχείρηση και για την κρατική μηχανή.

Πώς εσείς διαχειριστήκατε τις αλλαγές και τι προβλέπετε για το αύριο;
Το θετικό για τον όμιλο Domenica ήταν ότι η πανδημία μας βρήκε έτοιμους όσον αφορά τη δυνατότητα τηλεργασίας και τηλεδιασκέψεων, καθώς και τη διενέργεια σεμιναρίων μέσω διαδικτύου, στο υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού και ποιότητας.

Η απόφαση μας πριν από μερικά χρόνια να εμπιστευτούμε θέσεις - κλειδιά σε νέους ανθρώπους αποδείχτηκε προφητική και σωστή. Οφείλω να παραδεχτώ ότι αυτό βοήθησε πολύ στην ψηφιακή μας αναβάθμιση, στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε μέσω διαδικτύου σε πελάτες και συνεργάτες και φυσικά μας βρήκε έτοιμους να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία.
 

 
 
Νέα μεγάλα έργα του ομίλου
Divino Mare
Το Divino Mare αποτελείται από επαύλεις τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων πάνω στο κύμα και είναι µία από τις πλέον σημαντικές επενδύσεις του ομίλου. Η τοποθεσία του συγκροτήματος είναι όντως μοναδική, καθώς απέχει λίγα µόλις μέτρα από την υπερσύγχρονη μαρίνα που σύντομα θα αποκτήσει η Πάφος και μερικά λεπτά από την περίφημη οργανωμένη παραλία Coral Bay, που θεωρείται µια από τις ωραιότερες ολόκληρης της Κύπρου. Το έργο έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην κομψότητα, σε αρμονική συνύπαρξη με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στους τομείς της ασφαλείας και του smart home, ενώ ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το σύγχρονο κεντρικό συστήματος υποδαπέδιας θέρμανσης. Πισίνα, γυμναστήριο, υδρομασάζ, σάουνα, κάβα και roof garden είναι μερικά από τα βασικά του πλεονεκτήματα. Το Divino Mare αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για μόνιμη κατοικία όσο και για επένδυση στην πιο επιχειρηματικά υποσχόμενη περιοχή της Πάφου.
 
Waterside by Domenica
Πρόκειται για μια μοναδική οικιστική ανάπτυξη, που έχει στόχο να αναδείξει την πολυτελή πλευρά της Πάφου και τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της.

Το Waterside by Domenica βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής παραθαλάσσιας περιοχής της Κάτω Πάφου και σε απόσταση αναπνοής από τα δημοφιλή εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα της περιοχής, ενώ το μεσαιωνικό κάστρο, αλλά και το γραφικό λιμάνι, βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα μακριά.

Για τους λάτρεις της κολύμβησης στη θάλασσα, η βραβευμένη με μπλε σημαία παραλία της Κάτω Πάφου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 μέτρων, προσφέροντας παράλληλα και την επιλογή της κοινόχρηστης πισίνας για τους ενοίκους. Κάθε κατοικία - όλες τριών υπνοδωματίων - έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα, ενώ το έργο διαθέτει και roof garden για στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης με αγαπημένα πρόσωπα.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι ιδιαίτερα ευρύχωροι και χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια. Η μοναδική τοποθεσία, η αξεπέραστη θέα και οι πολλές ανέσεις για τους ενοίκους καθιστούν το Waterside by Domenica την ιδανική επένδυση είτε για τουριστική εκμετάλλευση είτε για καλοκαιρινό προορισμό χαλάρωσης.
 
Universal Holiday Residences
Το Universal Holiday Residences αποτελεί μια από τις σημαντικότερες νέες επενδύσεις του ομίλου Domenica στον κλάδο του τουρισμού. Βρίσκεται στην πλέον δημοφιλή περιοχή για βραχυπρόθεσμες τουριστικές ενοικιάσεις στην Κύπρο, στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής Universal στην Πάφο, μόλις επτά λεπτά με τα πόδια από την παραλία και πέντε λεπτά από το Pafos Mall.

Το λιμάνι της Πάφου, το μεσαιωνικό κάστρο με τους αρχαιολογικούς του χώρους, καθώς και όλες οι υπηρεσίες και τα καταστήματα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.

Το έργο, το οποίο χαρακτηρίζει η πολυτέλεια, αποτελείται από διαμερίσματα ενός και δύο υπνοδωματίων, πλήρως εξοπλισμένα. Η μεγάλη γκάμα ανέσεων, όπως κοινόχρηστες πισίνες, γυμναστήριο, σάουνα, παιδική χαρά, εσωτερικός χώρος ψυχαγωγίας για παιδιά, εξωτερικό κι εσωτερικό μπαρ, χώροι πρασίνου και εγκαταστάσεις υποδοχής καθιστούν το Universal Holiday Residences ιδανικό τόσο για μόνιμη κατοικία όσο και για τουριστική εκμετάλλευση. Επιστέγασμα της επένδυσης αποτελεί το τεράστιο roof garden, που προσφέρει στους ενοίκους στιγμές χαλάρωσης με μοναδική θέα στη θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

Δειτε Επισης

Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου
ETEK: Κορυφή του παγόβουνου οι πλημμυρισμένες φαρμακευτικές αποθήκες
Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition