Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Καρούσος: Ετοιμάζουν προσφορές για «έξυπνα» φώτα τροχαίας

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από την μία μέρα στην άλλη όμως το Υπουργείο Μεταφορών υλοποιεί μια σειρά δράσεων και έργων που τα επόμενα χρόνια θα βελτιώσουν την κατάσταση που υπάρχει, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Καρούσος, έπειτα από συνάντηση και συζήτηση του θέματος με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, την οποία χαρακτήρισε παραγωγική και εποικοδομητική.
 
Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Υπουργός μίλησε για τα μεγάλα έργα προς υλοποίηση, όπως ο περιμετρικός δρόμος της Λευκωσίας που σύμφωνα με μελέτες θα αποσυμφορήσει την είσοδο της Λευκωσίας κατά 25% τουλάχιστον την κίνηση των οχημάτων που συγκεντρώνονται κάθε μέρα στην είσοδο της Λευκωσίας. «Είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιούμε σήμερα σαν Υπουργείο Μεταφορών και έχουμε εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση για την β’ φάση του περιμετρικού. Η α’ φάση είναι στα 72 εκ ευρώ, η β’ φάση στα 20 εκ ευρώ».
 
Ετοιμάζουν, πρόσθεσε, να προκηρύξουν τη β' φάση του έργου αυτού, σημειώνοντας ότι και οι δύο φάσεις του έργου θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023 καθώς πρόκειται για συγχηματοδοτούμενο έργο. Ταυτόχρονα, ανάφερε, έχουν εξασφαλίσει και την έγκριση της ΕΕ για την γ’ φάση του περιμετρικού, την επόμενη προγραμματική περίοδο, ένα έργο πέραν των 70 εκ ευρώ το οποίο θα υλοποιηθεί αμέσως μόλις τελειώσει η β’ φάση. Η α’ φάση του περιμετρικού Λευκωσίας, πρόσθεσε, υλοποιείται με αρκετά γοργούς ρυθμούς.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε σε έργα που αφορούν την αξιοποίηση της τεχνολογίας «όπως θα έπρεπε και όπως γίνεται σε άλλες χώρες στον κόσμο, όπου η διαχείριση της τροχαίας κίνησης γίνεται με έξυπνα συστήματα, με τεχνητή νοημοσύνη όπου αναλύονται όλα τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή και δίδεται η ανάλογη προτεραιότητα».
 
Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Καρούσος, ετοιμάζονται οι όροι προσφοράς για την προκήρυξη αγοράς ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης της τροχαίας κίνησης μέσω των φώτων τροχαίας τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Θα βελτιώσει σημαντικά και θα λύσει προβλήματα του κυκλοφοριακού, σημείωσε, λέγοντας ότι το σύστημα αυτό θα εγκατασταθεί σε 160 σημεία φώτων τροχαίας στη Λευκωσία και θα τυγχάνει διαχείρισης κεντρικά από ένα έξυπνο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δίδοντας προτεραιότητας εκεί και όπου πρέπει για βελτίωση της κίνησης κυρίως τις πρωϊνές και απογευματινές ώρες όπου υπάρχει πρόβλημα.
 
Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε ο κ. Καρούσος, θα προκηρύξουν επίσης τις προσφορές για την επικαιροποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας Λευκωσίας με πρώτο παραδοτέο τη μελέτη για την κατασκευή των λεωφορειολωρίδων τις οποίες "θεωρούμε προτεραιότητα για την ενίσχυση χρήσης του λεωφορείου».
 
Μια άλλη μελέτη που θα παραδοθεί στο πλαίσιο του σχεδίου κινητικότητας, συνέχισε, είναι η αλλαγή του ωραρίου εργασίας σε κάποιες υπηρεσίες ή σχολεία και θα δείξει κατά πόσο θα βελτιώσει, θα επηρεάσει το κυκλοφοριακό.  Η ΣΕΚ, είπε ο Υπουργός, του εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει αυτό το θέμα στο πλαίσιο μιας συζήτησης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
 
Στο Υπουργείο Μεταφορών τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο κ. Καρούσος, θα συζητήσουν την δημιουργία ενός park & ride στο χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ, ώστε κάποιοι να  μπορούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους εκεί και με μικρά λεωφορεία να μπορούν να μεταβαίνουν στην εργασία τους.
 
Αυτή τη στιγμή, είπε, είναι σε προσφορά το πρώτο έργο επίλυσης κυκλοφοριακού για την λεωφόρο Αγίας Φύλας όπου μετά τη μελέτη διαπίστωσαν πως αν τοποθετηθούν έξυπνα φώτα τροχαίας στον κυκλικό κόμβο θα βελτιωθεί το κυκλοφοριακό κατά 57% περίπου. Προκήρυξαν, είπε, το έργο και θα είναι το πρώτο που θα υλοποιηθεί όσον αφορά την επίλυση του κυκλοφοριακού.  «Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δείχνουμε ότι με  μια μικρή δράση  με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 300.000 ευρώ θα έχουμε τόση μεγάλη βελτίωση στο κυκλοφοριακό», είπε. Σημείωσε ότι τα στατιστικά αυτά προέκυψαν μετά από προσομοίωση στην συγκεκριμένη λύση.
 
Και άλλα τέτοια έξυπνα φώτα τροχαίας έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων για να επιλυθούν κι άλλα προβλήματα στο κυκλοφοριακό σε κυκλικούς κόμβους στη Λεμεσό, πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταφορών.
 
Ερωτηθείς για το θέμα των αλλαγών στα ωράρια εργασίας, ο κ. Καρούσος είπε ότι πρέπει να γίνει η μελέτη και μα βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τις επιπτώσεις που θα έχουν τυχόν αλλαγές σε αυτά, να γίνει η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους αν θα βρουν την χρυσή τομή, όπως είπε. Σημείωσε ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συνδυάσει το ωράριο εργασίας τους με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων και μέσω της συγκεκριμένης μελέτης θα δουν μέσω και προσομοίωσης, τί όφελος θα υπάρχει από τυχόν αλλαγή.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας είπε ότι στην συζήτηση που έγινε κατέθεσε προβληματισμούς και εισηγήσεις για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και ανέδειξαν, όπως είπε, ότι το κυκλοφοριακό επιβαρύνει πέραν από το περιβάλλον μέσω της ρύπανσής τους, και τους εργαζόμενους «που αναλώνουν μεγάλο χρόνο στην καθημερινότητά τους για μετάβαση στην εργασία και από εκεί στο σπίτι. Και επιφορτίζονται αρνητικά κάτι που επηρεάζει την αγορά εργασίας και την προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητας», είπε.
 
Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι έθεσαν θέμα βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και με ικανοποίηση ενημερώθηκαν για την πρόθεση αύξησης των λεωφορειολωρίδων ώστε τα ΜΜΜ να διακινούνται πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει, συνέχισε, σαφής πρόθεση από το Υπουργείο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε εναλλακτικές επιλογές όπως το τραμ, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δημιουργήθηκε, συμπλήρωσε, η δυνατότητα για εξάντληση των εναλλακτικών δυνατοτήτων που θα μπορέσουν να επιφέρουν θετικές επιδράσεις στην διαχείριση του προβλήματος σε ότι αφορά την λειτουργία της ίδιας της αγοράς εργασίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης