Πολεοδομική άδεια εντός 10 ημερών για κατοικίες

Νέα δεδομένα για τους πολίτες δημιουργεί η νέα διαδικασία πολεοδομικής αδειοδότησης που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και η οποία αφορά κατά κύριο λόγο αιτήσεις για ανέγερση κατοικιών ή διπλοκατοικιών.
 
Όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου ο κ. Νουρής, από την 1η Οκτωβρίου 2020 οι αιτητές θα μπορούν να υποβάλουν σε όλες τις πολεοδομικές αρχές της χώρας (επαρχιακά γραφεία πολεοδομίας και στους 4 μεγάλους δήμους) πολεοδομικές αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται και εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις  θα εκδίδονται πολεοδομικές άδειες εντός 10 ημερών εφόσον τα σχετικά έγγραφα κατατεθούν ηλεκτρονικά και εντός 20 ημερών εφόσον τα χαρτιά κατατεθούν σε έντυπη μορφή.
 
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, η εν λόγω ρύθμιση, η οποία εμπίπτει στο πλαίσιο ευρύτερης ολοκληρωμένης πολιτικής, στοχεύει στο να ξεπεραστούν οι δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα για έκδοση πολεοδομικών αδειών για οικογενειακές κατοικίες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νουρής, σχεδόν το 62% των πολεοδομικών αιτήσεων σήμερα αφορούν αιτήσεις απλών πολιτών (και όχι επενδυτών) για ανέγερση μέχρι διπλοκατοικίας. Για τη συγκεκριμένη, λοιπόν, μορφή αδειοδότησης, κατά μέσο όρο σήμερα απαιτείται περίοδος σχεδόν 18 μηνών.
 
«Αναγνωρίζοντας λοιπόν την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης προχωρήσαμε στην εκπόνηση της νέας πολιτικής αδειοδότησης που αφορά την ανέγερση μέχρι δύο μονάδων κατοικίας σε εγγεγραμμένο οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο», ανέφερε ο κ. Νουρής.
 
«Από 1η Οκτωβρίου 2020 λοιπόν τερματίζεται η χρονοβόρος διαδικασία έκδοσης των πολεοδομικών αδειών, τερματίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών, η αχρείαστη γραφειοκρατία, η αδιαφάνειας και τα δικαιολογημένα μουρμουρητά», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Πολεοδομική Άδεια σε 10 μέρες
Με τη νέα πολιτική Πολεοδομικής Αδειοδότησης, από την 1η Οκτωβρίου 2020 οι αιτητές θα μπορούν να υποβάλουν σε όλες τις πολεοδομικές αρχές της χώρας (Επαρχιακά Γραφεία και στους 4 μεγάλους Δήμους) πολεοδομικές αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται και εφόσον είναι πλήρεις θα εκδίδουν πολεοδομικές άδειες εντός 20 ημερών εάν αυτές κατατεθούν σε έντυπη μορφή.
 
Εάν οι αιτήσεις κατατεθούν σε ηλεκτρονική μορφή, κάτι που αυτή τη χρονική στιγμή θα μπορεί να γίνει μόνο στα Επαρχιακά Γραφεία της Πολεοδομίας, οι πολεοδομικές άδειες θα εκδίδονται σε 10 μόλις ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο αποφάσισε όπως από την 1η Ιανουαρίου 2022 όλες οι πολεοδομικές άδεις μέχρι δύο μονάδων κατοικίας θα εκδίδονται από όλες τις αρχές αδειοδότησης μέσα σε 10 μέρες κατά μέγιστο. Επίσης αποφασίστηκε ως καταληπτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων σε έντυπη μορφή η 31η Δεκεμβρίου 2021.
 
Ευθύνη στον αρχιτέκτονα
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής αποτέλεσε η συναίνεση των ιδιωτιών μελετητών (αρχιτεκτόνων)  που αναλαμβάνουν την ευθύνη της αίτησης του πελάτη τους. Αυτό συνεπάγεται την ταυτόχρονη κατάθεση έγγραφης δήλωσης ανάληψης ευθύνης αλλά και ασφαλιστικού συμβολαίου.
 
Άδεια οικοδομής σε 10 ημέρες
Με την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας, ο αιτητής θα πρέπει να επανέλθει για να εξασφαλίσει και την απαραίτητη για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών άδεια οικοδομής. Υπό το πρίσμα των νέων κανονισμών, ο αιτητής θα υποβάλλει στις οικοδομικές αρχές την αίτηση του στην απλουστευμένη της μορφή, ενώ σημαντικά απλοποιημένη έχει καταστεί και η λίστα των τελών που θα πρέπει να καταβάλλονται.
Κατά τον ίδιο λοιπόν τρόπο, εάν η κατάθεση της αίτησης είναι σε έντυπη μορφή, τότε ο χρόνο έκδοσης θα είναι και πάλι 20 ημέρες. Ωστόσο, στις επαρχιακές διοικήσεις από την 1η Οκτωβρίου οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση η άδεια οικοδομής θα εκδίδεται εντός 10 ημερών.
 
Ακολουθούν πολυκατοικίες και καταστήματα
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νουρής, για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης, το ΥΠΕΣ εκπόνησε ολοκληρωμένη πολιτική για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η ανάπτυξη.
 
Η πρώτη κατηγορία, που αφορά τους απλούς πολίτες και τις μονοκατοικίες (ποσοστό 62% των αιτήσεων), προχωρεί με τα όσα προαναφέρονται, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποφορτιστούν οι πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές.
 
Το επόμενο στάδιο, θα αφορά τη εφαρμογή νέα διαδικασίας αδειοδοτήσεων του υπόλοιπου 30% των αιτήσεων για μικρές πολυκατοικίες και καταστήματα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υπουργός, και εκεί θα επεκταθεί η ταχεία αδειοδότηση.
 
Οι μεγάλες αναπτύξεις
Σε ότι αφορά τη διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων/αναπτύξεων, ο κ. Νουρής σημείωσε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής σε νόμο, του νομοσχεδίου που κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βουλή με τίτλο «Επενδυτικός Νόμος».
 
Των επενδύσεων εκείνων, το κόστος των οποίων, ανέρχεται σε πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν ψηφιστεί σε Νόμο το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αδειοδότηση αυτών των ευεργετικών για τον τόπο επενδύσεων κατά μέγιστο σε 12 μήνες. Μεγάλη καινοτομία αυτού του Νομοσχεδίου, ανέφερε ο κ. Νουρής, αποτελεί η υιοθέτηση του θεσμού του project manager ώστε να διευκολύνεται ο επενδυτής αλλά και οι αδειοδοτούσες αρχές.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης