Αντιδράσεις λόγω νέων αλλαγών στους κανονισμούς για διαβατήρια

InBusinessNews  28/07/2020 18:47
Αντιδράσεις λόγω νέων αλλαγών στους κανονισμούς για διαβατήρια

Αντιδράσεις λόγω νέων αλλαγών στους κανονισμούς για διαβατήρια

InBusinessNews  28/07/2020 18:47
Αναστάτωση στους κύκλους όσων ασχολούνται με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα έχει προκαλέσει η πρόθεση κοινοβουλευτικών κομμάτων να προχωρήσουν σε νέα τροποποίηση  των υπό συζήτηση κανονισμών για το πρόγραμμα και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών. Με βάση την τελευταία τροποποίηση, η οποία φαίνεται να προωθείται από το ΑΚΕΛ με τη στήριξη και του ΔΗΚΟ, αλλάζουν τα οικονομικά κριτήρια για την εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών. Έτσι, το συνολικό ποσό της επένδυσης που απαιτείται από τον εν δυνάμει επενδυτή επί της ουσίας αυξάνεται από τα €2 εκατ στα €2,5 εκατ.
 
Ειδικότερα, το αναθεωρημένο κείμενο της Επιτροπής Εσωτερικών, το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή, εισηγείται διαφοροποίηση των κριτηρίων, ώστε η αξία του ακινήτου το οποίο αποκτάται για μόνιμη κατοικία να μην περιλαμβάνεται στο συνολικό ύψος της απαιτούμενης επένδυσης των €2 εκατ. (όπως προβλεπόταν προηγουμένως).
Έτσι, με τα νέα κριτήρια, ένας επενδυτής για να ενταχθεί στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει:
 
  • Ελάχιστο ποσό ύψους €500 χιλιάδων για αγορά μόνιμης κατοικίας
  • Ποσό €2 εκατ για επένδυση  
  • Δωρεά €75 χιλιάδων στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και επιπλέον €75 χιλιάδες στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τροποποιητικοί αυτοί κανονισμοί προβλέπουν και αναδρομικότητα. Δηλαδή, εφόσον ψηφιστούν, να ισχύουν από τις 19 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί δεν θα πληρούν τα κριτήρια, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
 
Σημειώνεται ότι η κίνηση εκ μέρους της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής έγινε με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να γίνονται επενδύσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας πέραν του real estate. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε διάφορους φορείς, οι οποίοι εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης που απαιτείται είναι υψηλό και συνεπώς το πρόγραμμα θα καταστεί απαγορευτικό για εν δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές.  Εξάλλου, τονίζουν, δημιουργείται και πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας μας λόγω των συνεχών αλλαγών επί των κανονισμών του σχεδίου.
Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και οι κανονισμοί θα οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας