Γ. Χρυσοχός: Οι στόχοι μας παραμένουν

Όπως και το 2013, έτσι και τώρα, ο όμιλός μας με σωστή στρατηγική και συντηρητικές προβλέψεις είχε τα απαραίτητα ταμειακά αποθέματα για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης, υπογραμμίζει ο Γιώργος Χρυσοχός Διευθύνων Σύμβουλος Cyfield Group of Companies.
 
Μειώθηκαν αισθητά οι πωλήσεις
Είναι γεγονός ότι εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας, που είδαμε να εφαρμόζονται, περιορίστηκε σημαντικά η μετακίνηση τόσο ντόπιων όσο και ξένων αγοραστών, με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι πωλήσεις ακινήτων. Με τη σταδιακή άρση των μέτρων, όμως, πολλές συσσωρευμένες ανάγκες ντόπιων και ξένων αγοραστών και επενδυτών υλοποιούνται, με σημαντικότερο παράγοντα τη δυνατότητα πληρωμής.

Δεν επηρεάστηκαν οι εργολαβίες
Εάν μέσα από τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αυξηθεί η ανεργία και οι τράπεζες συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των υποψήφιων πελατών τότε η αγορά μας δεν θα επηρεαστεί δραματικά. Επομένως, παρά τη μείωση των συναλλαγών στα ακίνητα τους τελευταίους μήνες, είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κύκλος εργασιών μας ναι μεν θα μειωθεί, αλλά σταδιακά θα ανακάμψει. Στο κομμάτι των εργολαβιών η εταιρεία μας δεν θα επηρεαστεί, αφού το κράτος ούτε ανέβαλε ούτε ακύρωσε έργα του δημοσίου.

Σωτήρια η εξεύρεση εμβολίου
Σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις, αναμένεται να έχουμε το εμβόλιο του covid-19 αρχές του 2021. Εάν αυτό επαληθευτεί, τότε η επόμενη χρονιά θα είναι κανονική. Ο κόσμος θα επανέλθει στις μετακινήσεις, θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση των επενδυτών και των αγορών και θα ανακάμψει η εμπιστοσύνη τους στον τομέα των ακινήτων. Στον τομέα των εργολαβιών αναμένουμε συνέχιση των αναπτυξιακών έργων από το δημόσιο και την ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς, δεν προβλέπονται σημαντικές διαφορές από φέτος στον κύκλο εργασιών μας.

Προχωρούμε σε προσλήψεις
Ο όμιλός μας, υπακούοντας στις κυβερνητικές οδηγίες για την προστασία των θέσεων εργασίας και την κρατική χορήγηση για κάλυψη των μισθών κατά τη διάρκεια των μέτρων, δεν προχώρησε σε απολύσεις. Από τη στιγμή που έχουμε επανέλθει πλήρως στην εργασία, τότε δεν προβλέπουμε ανάγκη για μείωση κόστους ή προσωπικού. Αντιθέτως, με τα νέα έργα που μας έχουν ανατεθεί προχωρούμε σε προσλήψεις.

Μετρημένη εταιρική στρατηγική
Όπως και το 2013, έτσι και τώρα, ο όμιλός μας με σωστή στρατηγική και συντηρητικές προβλέψεις είχε τα απαραίτητα ταμειακά αποθέματα για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Γενικά θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της ρευστότητάς τους, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις όποιες εξελίξεις. Επίσης, οι συντηρητικές επενδύσεις με σταθερό εισόδημα, όπως για παράδειγμα τα γραφεία με αξιόπιστους ενοικιαστές, είναι απαραίτητες για τη μακροχρόνια εξασφάλιση του ομίλου. Για άλλη μια φορά βλέπουμε τη σημασία της σωστής και συγκρατημένης μόχλευσης, καθώς η αναστολή δόσεων θα διαρκέσει μόνο εννέα μήνες.

Οι στόχοι μας παραμένουν
Οι στόχοι μας μένουν ακλόνητοι. Συνεχίζουμε με την ανάπτυξη του πρώτου συμβατικού ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στην Κύπρο, ο οποίος δεν επηρεάζεται από κρίσεις. Έχουμε δει μια αυξημένη ζήτηση για σπίτια, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς ο κόσμος εκτίμησε μεγαλύτερους χώρους με αυλή και γραφείο.

Ο όμιλός μας, όντας στην πρώτη γραμμή και με τη γνωστή ευελιξία στην προσαρμογή των νέων δεδομένων, θα αναπτύξει περισσότερες κατοικίες για τον ντόπιο αγοραστή.

Αξία στην ψηφιακή λειτουργία
Θα πρέπει να επισημάνω ότι η πανδημία μας έχει αναγκάσει να μεταφερθούμε σε ψηφιακή λειτουργία άμεσα. Ανακαλύψαμε ότι πολλές φορές είναι πιο ομαλή η λειτουργία της εταιρείας όταν γίνεται ψηφιακά, παρά πρόσωπο με πρόσωπο. Ήταν ευκαιρία, λόγω του μειωμένου όγκου εργασίας, να βελτιωθούν πολλές από τις εσωτερικές διαδικασίες μας, που είναι μια σημαντική επένδυση, η οποία θα αποδώσει άμεσα.

Κλιμακωτή ανάκαμψη τομέων
Μιλώντας γενικά, θα έλεγα ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται, ως επί το πλείστον, σε τρείς τομείς: Τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις κατασκευές. Οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών φαίνεται ότι θα ανακάμψουν άμεσα, ενώ εκείνος του τουρισμού θα πρέπει να περιμένει για το καλοκαίρι του 2021. Η επαναλειτουργία των εγχώριων αεροδρομίων δεν είναι αρκετή για να φέρει τουρίστες, καθώς πρέπει να ανοίξουν και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια χωρίς περιορισμούς και καραντίνα στην άφιξη των επιβατών.

Η οικονομία μας είναι εξωστρεφής, δηλαδή οι περισσότεροι τομείς της επηρεάζονται από διεθνείς αγορές, εταιρείες και επενδυτές, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα πρέπει το κράτος να διασφαλίσει τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους