Σ. Καραμοντάνης: Αλλάζει η προσέγγιση στον προγραμματισμό και το είδος των επενδύσεων

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας θα αποτελεί ιδανικό συνδυασμό λειτουργικότητας, ασφάλειας και πολυτελούς άνεσης. Και είναι αυτό το μήνυμα που εκπέμπουμε στο διεθνές και τοπικό μας περιβάλλον, σε συνδυασμό με την προώθηση του ναυτικού τουρισμού, τονίζει ο Σταύρος Καραμοντάνης Γενικός Διευθυντής M.M. Makronisos Marina.
 
Σοκ στην οικονομία
Η πανδημία ήδη έχει επηρεάσει τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, όπως και όλους. Το lockdown προκάλεσε σοκ στην οικονομία, ανέστειλε προγραμματισμένες εργασίες και άλλαξε χρονοδιαγράμματα. Και το σπουδαιότερο, επηρέασε τη νοοτροπία του κόσμου και τις καταναλωτικές του συνήθειες. Στον τομέα των ακινήτων οι εκτιμήσεις είναι αρνητικές, καθώς αναμένεται περιορισμός στις συναλλαγές τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία, κυρίως λόγω της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας. Επιπλέον, και λόγω των περιορισμών που ισχύουν στις διεθνείς μετακινήσεις, οι παράκτιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο, καθώς είχαν μεγαλύτερη εξάρτηση από ξένους αγοραστές. Και για τον τουρισμό μας όμως, θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αν και όπως φαίνεται, διαμορφώνεται θετικό κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων, κυρίως, τουριστικών πρακτόρων για την Κύπρο λόγω του αποτελεσματικού χειρισμού της πανδημίας και του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων. Οι προβλέψεις για το 2021 είναι επίσης, συγκρατημένες, αφού όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολύ αργότερα μέσα στη χρονιά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπόδειγμα ζωής
Στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Δίνοντας αυστηρή προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού και τηρώντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ξεκινήσαμε από τις αρχές Μαΐου τα έργα αποπεράτωσης της Μαρίνας, κυρίως της εμπορικής ζώνης και των οικιστικών μονάδων, καθώς έχουν ήδη παραδοθεί τα απαραίτητα για τη λειτουργία της κτίρια. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Μαρίνα Αγίας Νάπας, δεν θα είναι απλά ένας άρτιος και ελκυστικός χώρος διαμονής και διασκέδασης, αλλά υπόδειγμα ενός νέου και δημιουργικού τρόπου ζωής, κοντά στη θάλασσα και στον καθαρό αέρα. Ο ιδανικός συνδυασμός λειτουργικότητας, ασφάλειας και πολυτελούς άνεσης. Και είναι αυτό το μήνυμα που εκπέμπουμε στο διεθνές και τοπικό μας περιβάλλον, σε συνδυασμό με την προώθηση του ναυτικού τουρισμού, καθώς για φέτος, αλλά και σε ορίζοντα χρόνου, είναι το είδος τουρισμού που συγκαταλέγεται μεταξύ των ασφαλέστερων και πιο συναρπαστικών επιλογών θερινών και όχι μόνο διακοπών. Σαφώς η κρίση του κορωνοϊού δημιούργησε την ανάγκη να ξαναδούμε τα πλάνα, τα budgets μας και μας οδήγησε στην εφαρμογή νέων μεθόδων προσέγγισης των πελατών μας, εστιάζοντας κυρίως σε όσα μέσα μας προσφέρει η τεχνολογία και η digital επικοινωνία.

Το μέλλον
Το διεθνές οικονομικό σύστημα έχει επηρεαστεί και μαζί με αυτό και της Κύπρου. Αλλάζει η προσέγγιση στον προγραμματισμό και το είδος των επενδύσεων. Η διεθνής ασάφεια, αλλά και η καχυποψία που δημιουργήθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν τώρα. Θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση με σαφή κατεύθυνση για υποστήριξη της κυπριακής οικονομίας, συγκροτημένα και ακολουθώντας ψύχραιμη στρατηγική. Έργα όπως είναι οι Μαρίνες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως στρατηγικά έργα στήριξης της οικονομίας, πολύ περισσότερο, αφού ενισχύουν τόσο τον κατασκευαστικό τομέα όσο και τον τουρισμό. Γεγονός είναι ότι το συνολικό πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων - δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ρευστότητας - που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως, όλα θα διαμορφωθούν προς το θετικό όταν ανακοινωθεί επίσημα η ασφαλής χρήση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, διότι αυτό θα αλλάξει άμεσα την ψυχολογία μας και θα επανέλθουμε σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς όπως προηγουμένως. Θετικό είναι επίσης, ότι από αυτή την κρίση αναδείχθηκε ως κορυφαία, η χρήση των νέων τεχνολογιών, από τη μεγαλύτερη μερίδα του ενεργού πληθυσμού, γεγονός που αυξάνει την αποδοτικότητα στην εργασία και μειώνει το κόστος μετακινήσεων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Όμως η ανάκαμψη, σύμφωνα με ψύχραιμες εκτιμήσεις θα αρχίσει να συμβαίνει σταδιακά και με αβέβαιους ρυθμούς τόσο για τα τέλη του 2020 όσο και για το 2021.

Δειτε Επισης

Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών