Χρυσοχός: Δεν υπήρξε πτώση αλλά αναβολή στις αγοραπωλησίες

Πρωτοφανή χαρακτήρισε την ζήτηση που υπάρχει σήμερα στην τοπική αγορά ακίνητων ο Ιδρυτής του Ομίλου Cyfield. Μιλώντας στο Market Outlook Series: Ακίνητα και Ανάπτυξη Γης, ο Κυριάκος Χρυσοχός υπογράμμισε πως δεν υπήρξε πτώση στις αγοραπωλησίες αλλά αναβολή, προσθέτοντας πως η σημερινή κρίση δεν είναι όμοια με αυτή του 2013.
 
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία δεν υπάρχει ανεργία, οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα και είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν, ενώ η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προωθήσει και να στηρίξει την αναπτυξιακή της πολιτική.

Ο κ. Χρυσοχός τόνισε πως ο κόσμος δεν έχει χάσει τα εισοδήματα του και με την επιδότηση των επιτοκίων μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Σε ό,τι αφορά το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ανέφερε πως η πανδημία έχει αναζωπυρώσει την ανάγκη για απόκτηση δεύτερης κατοικίας και δεύτερης έδρας σε μία χώρα που παρέχει ποιότητα ζωής και ασφάλεια.
Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και αλλαγές από όλους τους εμπλεκόμενους που θα πρέπει κινούνται σε τρεις άξονες:

Πολεοδομικά κίνητρα – 10% αύξηση του συντελεστή δόμησης, πρόσθεση ενός ορόφου, πιο μεγάλοι και υγιής κοινόχρηστοι χώροι, οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην εμπλέκονται στην διαδικασία αδειοδότησης, να κρίνουν και να σταματούν αναπτύξεις. Άμεση έκδοση αδεών αλλά δεν πρέπει να περιοριστούν στις μικρές αναπτύξεις αλλά και στις μεγάλες.

Οικονομικά κίνητρα  - φοροαπαλλαγές επενδύσεων, μείωση τόκων επενδυτών. Αποτελεί οικονομική στρέβλωση η επιβολή κεφαλαιουχικού φόρου πριν από την έναρξη της ανάπτυξης.

Διαδικαστικές βελτιώσεις  - Πρέπει οι τράπεζες να πεισθούν να αποδεχθούν τα χρήματα των επενδυτών, καθώς οι επενδυτές πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Ενιαίος τρόπος αποδοχής και διαχείρισης των χρημάτων. Έκδοση διαβατηρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας