Χρυσοχός: Δεν υπήρξε πτώση αλλά αναβολή στις αγοραπωλησίες

InBusinessNews  19/06/2020 13:37
Χρυσοχός: Δεν υπήρξε πτώση αλλά αναβολή στις αγοραπωλησίες

Χρυσοχός: Δεν υπήρξε πτώση αλλά αναβολή στις αγοραπωλησίες

InBusinessNews  19/06/2020 13:37
Πρωτοφανή χαρακτήρισε την ζήτηση που υπάρχει σήμερα στην τοπική αγορά ακίνητων ο Ιδρυτής του Ομίλου Cyfield. Μιλώντας στο Market Outlook Series: Ακίνητα και Ανάπτυξη Γης, ο Κυριάκος Χρυσοχός υπογράμμισε πως δεν υπήρξε πτώση στις αγοραπωλησίες αλλά αναβολή, προσθέτοντας πως η σημερινή κρίση δεν είναι όμοια με αυτή του 2013.
 
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία δεν υπάρχει ανεργία, οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα και είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν, ενώ η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προωθήσει και να στηρίξει την αναπτυξιακή της πολιτική.

Ο κ. Χρυσοχός τόνισε πως ο κόσμος δεν έχει χάσει τα εισοδήματα του και με την επιδότηση των επιτοκίων μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Σε ό,τι αφορά το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ανέφερε πως η πανδημία έχει αναζωπυρώσει την ανάγκη για απόκτηση δεύτερης κατοικίας και δεύτερης έδρας σε μία χώρα που παρέχει ποιότητα ζωής και ασφάλεια.
Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και αλλαγές από όλους τους εμπλεκόμενους που θα πρέπει κινούνται σε τρεις άξονες:

Πολεοδομικά κίνητρα – 10% αύξηση του συντελεστή δόμησης, πρόσθεση ενός ορόφου, πιο μεγάλοι και υγιής κοινόχρηστοι χώροι, οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην εμπλέκονται στην διαδικασία αδειοδότησης, να κρίνουν και να σταματούν αναπτύξεις. Άμεση έκδοση αδεών αλλά δεν πρέπει να περιοριστούν στις μικρές αναπτύξεις αλλά και στις μεγάλες.

Οικονομικά κίνητρα  - φοροαπαλλαγές επενδύσεων, μείωση τόκων επενδυτών. Αποτελεί οικονομική στρέβλωση η επιβολή κεφαλαιουχικού φόρου πριν από την έναρξη της ανάπτυξης.

Διαδικαστικές βελτιώσεις  - Πρέπει οι τράπεζες να πεισθούν να αποδεχθούν τα χρήματα των επενδυτών, καθώς οι επενδυτές πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Ενιαίος τρόπος αποδοχής και διαχείρισης των χρημάτων. Έκδοση διαβατηρίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας