Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Θετικές ενδείξεις για την αγορά ακινήτων

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρήθηκε στην εγχώρια αγορά κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, με μειωμένη, ωστόσο, ζήτηση από ξένους επενδυτές
 
Πέραν των 300 προσφορών κατέγραψε η Altamira Real Estate, με διαμερίσματα, οικόπεδα και ιδιαίτερα τεμάχια γης στην ύπαιθρο και βιομηχανικά ακίνητα σε Λάρνακα και Λευκωσία να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον
 
Θετικές φαίνεται πως είναι οι πρώτες ενδείξεις για την αγορά ακινήτων λίγες εβδομάδες μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Σημειώνεται πως προηγήθηκε το άνοιγμα των εργοταξίων στις αρχές Μαΐου με τον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα να επιστρέφει επίσης σταδιακά στην ομαλότητα.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, παρά το γεγονός ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρήθηκε στασιμότητα στις πωλήσεις ακινήτων, η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, δίνοντας μία νότα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη της αγοράς ακινήτων. Όπως διαπιστώνουν, οι Κύπριοι συνεχίζουν να κατατάσσουν τα ακίνητα ανάμεσα στις ασφαλέστερες επενδύσεις για το μέλλον, και εκφράζεται η πεποίθηση ότι το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει σύντομα, μετά και από τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Εντούτοις, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως παραμένει ερώτημα η ανάκαμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, η οποία αυτή την περίοδο κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για επαναπροσέλκυση των ξένων επενδυτών.  

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να υπάρχει η πεποίθηση ότι η περίοδος που διανύουμε δεν μπορεί να συγκριθεί με την κρίση του 2013, κατά την οποία υπήρχε σημαντική έλλειψη ρευστότητας και μηδενικό ενδιαφέρον από τους Κύπριους αγοραστές. Εξάλλου, ο συνολικός αριθμός πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν ικανοποιητικός (2.701), αν και μειωμένος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στα μέσα Μαρτίου.

Altamira Real Estate: Αυξημένη η κινητικότητα τον Μάιο
Η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων διαφαίνεται και από την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στον κλάδο κατά τον μήνα Μάϊο. Σε αυτό φυσικά συνέτεινε και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ενδιαφερόμενων αγοραστών είχε παγοποιήσει τους επενδυτικούς του σχεδιασμούς εν μέσω της κρίσης που επήλθε λόγω του Covid-19, και άρχισε να επανέρχεται μετά τη θετική έκβαση των γεγονότων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ιστοσελίδας μας, η Altamira Real Estate, ένας εκ των κορυφαίων οργανισμών στον κλάδο της κυπριακής κτηματαγοράς – με περισσότερες από 2,000 συναλλαγές την περίοδο 2018-2020 – έλαβε πέραν των 300 προσφορών για ακίνητα που διατίθενται προς πώληση μέσω της ιστοσελίδας της, www.altamirarealestate.com.cy κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου.

Επιπρόσθετα, το γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού διαφαίνεται και από τα στοιχεία που αφορούν την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Ειδικότερα, ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση συγκριτικά με την εποχή προ Covid-19, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 50,000 την εβδομάδα κατά την εν λόγω περίοδο.  

Λευκωσία και Λάρνακα οι δημοφιλέστερες περιοχές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε εξασφαλίσει, αν και καταγράφηκε ζήτηση σε όλες οι επαρχίες, το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται σε Λευκωσία και Λάρνακα. Παράλληλα, φαίνεται ότι η τάση της αγοράς κατευθύνεται κατά κύριο λόγο σε διαμερίσματα, κατοικίες, τεμάχια με δυνατότητες ανάπτυξης, γεωργικά τεμάχια στην ύπαιθρο και βιομηχανικά κτήρια. Ειδικότερα, η ζήτηση για σπίτια και διαμερίσματα ήταν ικανοποιητική σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με την Λευκωσία να αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη επαρχία. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι επίσης, η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται για εξοχικές κατοικίες στην επαρχία Αμμοχώστου και την ορεινή Λεμεσό, καθώς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οι Κύπριοι αναζητούν ασφαλέστερες και συμφέρουσες λύσεις σε παραλιακές και ορεινές περιοχές του νησιού.

Επιπρόσθετα, αποθήκες και χώροι logistics καταγράφουν επιπλέον ζήτηση, εξαιτίας της αύξησης των διαδικτυακών αγορών, μία τάση που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο προσεχές μέλλον. Αξιοσημείωτος ήταν επίσης, και ο αριθμός προσφορών που λήφθηκαν για καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου αλλά και για οικιστικά οικόπεδα για σκοπούς επένδυσης και μελλοντικής αξιοποίησης.
 
Προσδοκίες για μεγαλύτερες εκπτώσεις έχει φέρει η κρίση
Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι οι Κύπριοι αγοραστές επικεντρώνονται σε μικρότερα ακίνητα (διαμερίσματα, οικόπεδα, εξοχικά, καλλιεργήσιμα χωράφια), ενώ διερευνούν παράλληλα, τη δυνατότητα για εξασφάλιση ακινήτων σε μειωμένη τιμή. Όπως μας ανέφεραν σε κάποιες περιπτώσεις η έκπτωση στις ζητούμενες τιμές που επιδιώκουν οι αγοραστές μπορεί να φθάσει μέχρι και το 40%, ωστόσο, κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, με την τοποθεσία και τη γενική εμπορευσιμότητα του ακινήτου να αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που καθορίζουν το ποσοστό της έκπτωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αποδίδουν επίσης, την αυξημένη κινητικότητα στη δυνατότητα που παρέχει η εταιρεία στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να υποβάλουν προσφορές σε χαμηλότερες από τις ζητούμενες τιμές μέσα από την ιστοσελίδα της Altamira Real Estate.

Άλλοι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της εταιρείας είναι, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η εμπιστοσύνη που έχει καταφέρει να κερδίσει η Altamira Real Estate στην εγχώρια αγορά, λόγω του επαγγελματισμού της ομάδας πωλήσεων καθώς επίσης και τις διαφανείς και ευέλικτες διαδικασίες πωλήσεων των ακινήτων που ακολουθεί η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, η εταιρεία διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο πωλήσεων, μεσιτών και αντιπροσώπων στην Κύπρο, με την ομάδα του Real Estate να αριθμεί περισσότερα από 85 εξειδικευμένα στελέχη, καθώς και ένα ευρύ και συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο συνεργατών και αντιπροσώπων ανά το παγκύπριο.

Την ώρα που στην ιστοσελίδα της συνεχίζουν να αναρτώνται κάθε Τρίτη νέα ακίνητα, η Altamira Real Estate προέβη σε στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να αναβαθμίσει την εμπειρία των επισκεπτών, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή της υπηρεσίας 3D Virtual Tour σε επιπλέον αριθμό ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, προσέφερε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να περιηγηθούν ψηφιακά, από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους, στους χώρους ακινήτων που διατίθενται προς πώληση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εταιρείας, ενώ το προσωπικό της εταιρείας εξυπηρέτησε όλα τα αιτήματα για αγορά ακινήτων μέσα σε μία μόνο εργάσιμη μέρα.

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα
Καθώς βρισκόμαστε μία ανάσα από την ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων, οι αρχικές ενδείξεις στον κλάδο των ακινήτων δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα μηνύματα της αγοράς από το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης για τόνωση της ρευστότητας, ιδιαίτερα η απόφαση για επιχορήγηση επιτοκίων για επιχειρηματικά και οικιστικά δάνεια Βάσει των πρώτων ενθαρρυντικών στοιχείων, τα στελέχη της εταιρείας εκφράζουν την πεποίθηση τους για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και γρήγορη επαναφορά της αγοράς στην κανονικότητα, εάν οι εξελίξεις σε σχέση με τον Covid-19 συνεχίσουν να είναι θετικές.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024