Μισιρλής: Οι νέες τάσεις και οι εξειδικευμένοι τομείς είναι το μέλλον των ακινήτων

Στην ενθαρρυντική εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο, όπως επίσης και στην προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων με αφορμή τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην τοπική αγορά, αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Imperio Γιάννης Μισιρλής.

Μιλώντας από το βήμα του γνωστού συνεδρίου του Economist που έλαβε χώρα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και είχε θέμα, «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Ενισχύοντας τους δεσμούς», σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ήταν αρκετό για τους επενδυτές να αγοράζουν ακίνητα σε μεγάλες αγορές (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο κτλ), ενώ η γενναιοδωρία των κεντρικών τραπεζών συνέβαλε στην εξασφάλιση ισχυρών αποδόσεων. 

«Η στροφή προς μία πιο ομαλοποιημένη νομισματική πολιτική σημαίνει ότι οι επενδυτικές στρατηγικές θα αλλάξουν, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στο εισόδημα, στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, στους εξειδικευμένους τομείς και στις ευκαιρίες ανάπτυξης, προκειμένου να εξασφαλίσουν υπεραπόδοση, αφού το κόστος του χρέους αυξάνεται», επεσήμανε σχειτκά ο κ. Μισιρλής.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στάθηκε ο Διευθυντής της Imperio, είναι το γεγονός πως με τα χαμηλά επιτόκια και μια πιο ασταθή παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά τα τελευταία χρόνια, τα οικιστικά ακίνητα – με τις σταθερές αποδόσεις τους και την αύξηση της αξίας - έχουν μετατραπεί σε μια εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία επενδύσεων και προέκυψαν για να παρέχουν κάποια προστασία από τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, καθώς θα είναι λιγότερο συσχετισμένες με τον οικονομικό κύκλο. 

Επίσης, αναφερόμενος στο παρόν της κυπριακής κτηματαγοράς, πρόσθεσε πως έχει γίνει πλέον πολύ ελκυστική για επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα με σκοπό να τα θέσουν προς ενοικίαση. 
 

 

Τεράστιο κενό στην αγορά επαγγελματικών-γραφειακών χώρων 
Αναφερόμενος στις αυξανόμενες ανάγκες εταιρειών για σύγχρονους, ευέλικτους και βιώσιμους χώρους εργασίας, ο Διευθυντής της Imperio έκανε λόγο για «τεράστιο κενό» στην αγορά επαγγελματικών-γραφειακών χώρων.

Αυτό δημιουργεί, όπως τόνισε, μια εξαιρετική ευκαιρία στους επενδυτές που αναζητούν τρόπους διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους με μακροπρόθεσμες και σταθερές επενδύσεις με παθητικό εισόδημα.

Έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών και λύση
«Η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών επισημαίνεται εδώ και χρόνια ως σοβαρό πρόβλημα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την Κύπρο και ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες πόλεις της, όπως η Λεμεσός. Με την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ο κλάδος ανταποκρίθηκε αναπτύσσοντας αυξανόμενα κεφάλαια σε διάφορες μορφές στεγαστικών δανείων. Μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η αύξηση της τάσης για co-living – δηλαδή μοντέλα στέγασης στα οποία οι κάτοικοι έχουν έναν ιδιωτικό χώρο στέγασης, ωστόσο έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από κοινόχρηστες εγκαταστάσεις όπως κοινούς χώρους διαβίωσης, χώρους εστίασης, γυμναστήρια, κήπους κτλ. Ο ιδιωτικός χώρος στέγασης μπορεί να είναι ένα αυτοσυντήρητο διαμέρισμα ή σπίτι, ή όπως πρόσφατα έχει προκύψει σε co-living κατοικίες στο εξωτερικό, μικρό στούντιο διαμέρισμα. Τα είδη κοινόχρηστων εγκαταστάσεων που διατίθενται θα μπορούσαν να ποικίλουν σημαντικά, προσαρμοσμένα στις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Για παράδειγμα, οι χαμηλότερης τιμής co-living κατοικίες ίσως να μην περιλαμβάνουν πολυτελείς εγκαταστάσεις όπως γυμναστήρια.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το co-living είναι η μεγάλη έμφαση στην διευκόλυνση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και η ενθάρρυνση αναπτύξεων στις οποίες οι άνθρωποι συνδέονται με τους γείτονές τους σε σταθερή βάση. 
Η αποτελεσματικότερη χρήση των χώρων διαβίωσης σημαίνει υψηλότερος αριθμός οικιστικών μονάδων σε μικρότερη έκταση, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και υψηλότερες αποδόσεις σε οικιστικά έργα», πρόσθεσε ο κ. Μισιρλής.



Επένδυση στη φοιτητική στέγαση
Σχετικά με επενδύσεις στην φοιτητική στέγαση, ο κ. Μισιρλής σημείωσε ότι οι επενδυτές κατατάσσουν την φοιτητική κατοικία ως έναν από τους δέκα κορυφαίους αναπτυξιακούς τομείς για το επόμενο έτος. Συνολικά, η επένδυση σε φοιτητικές εστίες, όχι μόνο αποφέρει κέρδος, αλλά εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό σκοπό που επιτρέπει στους σπουδαστές να βρουν πιο προσιτό ενοίκιο και να είναι μέρος ενός κοινωνικά ολοκληρωμένου φοιτητικού συνόλου.

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο παρατηρείται ένα τεράστιο κενό στην παροχή οργανωμένων φοιτητικών εστιών, καθώς υπάρχουν πέραν των 44,000 φοιτητών, και λιγότερες από 3,000 οργανωμένες εστίες που κτίστηκαν για αυτό το σκοπό και που παρέχουν τις απαραίτητες ανέσεις. 

Η προτεραιότητα της βιωσιμότητας
Αναφερόμενος στο σημαντικό θέμα της βιωσιμότητας των νέων οικιστικών και εμπορικών έργων, ο Διευθυντής της Imperio προέβλεψε ότι η προτεραιότητα της βιωσιμότητας στην αγορά ακινήτων θα αποτελέσει ένα συνδυασμό αυτορρύθμισης και νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν από πιθανούς ενοικιαστές και αγοραστές ακινήτων να αναζητούν περισσότερα, φιλικά προς το περιβάλλον, έργα τον ερχόμενο χρόνο.

Τέλος, ο κ. Μισιρλής τόνισε πως η αγορά ακινήτων είναι μοναδικά τοποθετημένη στο ευμετάβλητο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ενώ οι παραδοσιακές επενδύσεις σε ακίνητα, μαζί με όλους τους εξειδικευμένους τομείς και τις αναδυόμενες τάσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής σταθερού εισοδήματος και προστασίας από πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας