Ποια ακίνητα προσφέρουν τις καλύτερες επενδύσεις για ενοίκια

Μάριος Ιωάννου  09/12/2019 06:42
Ποια ακίνητα προσφέρουν τις καλύτερες επενδύσεις για ενοίκια

Ποια ακίνητα προσφέρουν τις καλύτερες επενδύσεις για ενοίκια

Μάριος Ιωάννου  09/12/2019 06:42

Τις δικές του εκτιμήσεις για τις αναμενόμενες αποδόσεις από εισοδήματα ενοικίων, βάσει της μακροχρόνιας εμπειρίας του από την αγορά ακινήτων αλλά και βάσει επίσημων στατιστικών, δίνει ο Chairman της Antonis Loizou & Associates Agency, Αντώνης Λοΐζου.

Διαβάστε ακόμα:
Super deal Tράπεζας Κύπρου-Rotos Group!
Marina Bay: Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα

Παράλληλα, συμβουλεύει τους επενδυτές ακινήτων να δίνουν περισσότερη σημασία στην ποιότητα του ενοικιαστή (παρά το ύψος του ενοικίου), που να μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις του ενοικιαστήριου εγγράφου.

Πού οφείλεται η ζήτηση
Σε καταχώρησή του στον Τύπο, εξηγεί ότι η συνεχής μείωση των καταθετικών επιτοκίων, που τώρα αγγίζουν το 0,5%-1%, αλλά και «τα σημάδια κατάθεσης με χρεώσεις και η κάπως αβέβαιη», όπως τη χαρακτηρίζει, «επιβίωση ορισμένων τοπικών τραπεζών», έστρεψε τους επενδυτές στην αγορά ακινήτων προς ενοικίαση/επένδυση.

Αυτό, φαίνεται να υποβοηθείται από την τελευταία αύξηση των ενοικίων, για τις πλείστες ενοικιάσεις, καθώς επίσης και η υπάρχουσα τάση για αύξηση της κεφαλαιουχικής αξίας στο μέλλον.

Εντωμεταξύ τα μέγιστα φαίνεται να βοηθά, σύμφωνα με τον Αντώνη Λοΐζου, «η πεποίθηση ότι κανένας δεν μπορεί να κατασχέσει την ακίνητη ιδιοκτησία, σε αντίθεση με τις καταθέσεις».

«Ο φόβος φύλαξης χρημάτων στον λάκκο της αυλής ή στο καζανάκι»
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Λοΐζου σε παλιά διαφήμιση του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, σύμφωνα με την οποία η πιο ασφαλής επένδυση, εκτός από το εν λόγω Ταμιευτήριο, ήταν η τοποθέτηση μετρητών σε κουτί σε λάκκο στην αυλή της κατοικίας. 

«Αν και η διαφήμιση ήταν υπό μορφή επιτυχημένου αστείου, τα δεδομένα σήμερα σε κάποιο βαθμό επιβεβαιώνουν τις φοβίες των επενδυτών για διατήρηση χρημάτων στο σπίτι και το τελευταίο παράδειγμα όπου ο ιδιοκτήτης τοποθέτησε τα χρήματά του σε αρβύλα και στο καζανάκι του αποχωρητηρίου, που τελικά κλάπηκαν, είναι μεν αστεία αλλά πραγματικά δεδομένα που αφορά τη φύλαξη/τοποθέτηση χρημάτων», εξηγεί σχετικά.

Σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα αναμένεται να οδηγήσει τόσο η αναμενόμενη ψήφιση της Βουλής για κακοπληρωτές ενοικιαστές όσο και οι προσπάθειες ρύθμισης των κοινοχρήστων, συμβάλλοντας στη μείωση του ρίσκου του επενδυτή σε ακίνητα προς ενοικίαση.

Οι αποδόσεις από τα ενοίκια
Το ακάθαρτο εισόδημα που προκύπτει από εισοδήματα ενοικίων σε σχέση με την αξία τους είναι το ακόλουθο, με βάση πίνακα που δημοσίευσε ο Chairman της Antonis Loizou & Associates Agency.
 

  Βάσει εμπειρίας Βάσει στατιστικών RICS
 
Οικιστικά διαμερίσματα 3% - 4% 4% - 5%

 
Κατοικίες 2% 2,5%
Καταστήματα 5% - 6% 5% - 7%
Γραφεία 5% - 7% 5%
Βιομηχανικές οικοδομές 4% 4%
 

Επενδύστε σε τουρισμό και ιατρικά κέντρα
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που το μέλλον του τουρισμού παραμένει κάπως αβέβαιο, εντούτοις οι τουριστικές μονάδες δείχνουν μία απόδοση της τάξης του 10%, σύμφωνα με έναν άνθρωπο που δείχνει να γνωρίζει καλά την αγορά των ακινήτων.

Ταυτόχρονα, άλλες επενδύσεις, όπως ιατρικά κέντρα (γύρω στα 500 τ.μ.), για ομάδες ιατρών λόγω του ΓεΣΥ, καθώς επίσης και η απόδοση για κέντρα αποκατάστασης που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δείχνουν μία απόδοση της τάξης του 8% - 10%, με την προσφορά και τη ζήτηση να αναμένεται ότι θα αυξηθούν.

Περιζήτητα τα διαμερίσματα κοντά σε πανεπιστήμια
Όσον αφορά τα οικιστικά διαμερίσματα, αυξητική απόδοση προέκυψε και σε μικρές μονάδες, κυρίως πλησίον σε τοπικά κολλέγια/πανεπιστήμια, όπου διαπιστώνεται έλλειψη. Ο κ. Λοΐζου προβλέπει ότι θα υπάρχει συνεχής αύξηση της προσφοράς, ενώ ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται με πιο γοργούς ρυθμούς.

Τα δε καταστήματα έχουν διαφοροποιημένη αξία ανάλογα με την εμπορικότητα των μονάδων και διαπιστώνεται αύξηση της αξίας τους ανάλογα με πόσο υψηλή είναι η εμπορικότητα της τοποθεσίας, ενώ για τα διαμερίσματα η πιο ψηλή ζήτηση που υπάρχει είναι (εκτός φοιτητικών μονάδων) για οικιστικές μονάδες των δύο υπνοδωματίων (70-90 τ.μ.) και τριών (100-120 τ.μ.).

Καταστήματα διπλού μεγέθους γύρω στα 70-80 τ.μ. βρίσκονται σε ψηλότερη ζήτηση λόγω της δυνατότητας χρήσης τους για διαφορετικές χρήσεις, όπως καφέ/take away, ενώ μονάδες με πλατύ ιδιωτικό πεζοδρόμιο φαίνεται να αποκτούν ένα σοβαρό προσόν.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λοΐζου επισημαίνει ότι η ζήτηση για γραφεία κατευθύνεται κυρίως για τα υψηλής ποιότητας με άνετους χώρους στάθμευσης με μέγεθος 150-200 τ.μ.

Αποδίδουν και τα Airbnb
Ανερχόμενη ζήτηση καταγράφεται και για ενοικιάσεις τύπου Airbnb, ιδιαίτερα εντός του κέντρου των πόλεων και πλησίον της παραλίας, την ώρα που μονάδες με δυνατότητα 3-4 υπνοδωματίων βρίσκονται στο αποκορύφωμα της ζήτησής τους. 

Όπως επισημαίνεται, αυτού τους είδους οι ενοικιάσεις μπορούν να αποφέρουν απόδοση μέχρι 10% και είναι κατάλληλες για επενδυτές που μπορούν να τις διαχειριστούν οι ίδιοι.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας