BidX1: O νέος παίκτης στην αγορά δημοπρασιών στην Κύπρο

Το λόγο που η πλατφόρμα αγοραπωλησίας ακινήτων BidX1 αποφάσισε να επεκτείνει τις εργασίες της στην Κύπρο, ανέλυσε σε συνέντευξη στο InBusinessNews o κ. Κρίτωνας Ονησιφόρου, Προϊστάμενος Σύμβουλος της στο νησί. Ο κ. Ονησιφόρου αναφέρθηκε στις διαφορές της κυπριακής αγοράς σε σύγκριση με άλλες αγορές όπου έχουν παρουσία και εξήγησε το πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δημοπρασίες που θα πραγματοποιούν κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμα: Airbnb: Φθηνότερη επιλογή αντί στο νοίκι στην Κύπρο;

Αναλυτικά η συνέντευξη:
 
Για ποιο λόγο η BidX1 επέλεξε να δραστηριοποιηθεί και στην κυπριακή αγορά;

Η επεκτατική μας στρατηγική επικεντρώνεται στο να πετύχουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας: να γίνουμε μια διεθνής πλατφόρμα αγοραπωλησίας ακινήτων. Μετά από ενδελεχή έρευνα, εντοπίσαμε μεγάλες δυνατότητες στην Κύπρο, μιας αγοράς με παρόμοιο νομικό σύστημα όπως του Ηνωμένου Βασίλειου, όπου η αγορά ακινήτων αποτελούσε πάντοτε μία ελκυστική επένδυση και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο τομέας των ακινήτων είχε μια ισχυρή ανάκαμψη και είχε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια καθώς και στα κίνητρα της κυβέρνησης.
 
Ποιες είναι οι διαφορές της κυπριακής αγοράς σε σύγκριση με άλλες χώρες όπου έχετε παρουσία;
Κάθε αγορά είναι μοναδική, παρουσιάζοντας διαφορετικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Η κυπριακή αγορά είναι εξαιρετικά δυναμική, με σημαντικό αριθμό διεθνών επενδυτών αλλά και τοπικούς αγοραστές και πωλητές. Στόχος μας είναι να κάνουμε την αγοραπωλησία ακινήτων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, παρέχοντας μεγαλύτερη πρόσβαση, ταχύτητα και - πάνω απ' όλα - διαφάνεια.

Διαβάστε ακόμα:Τρ.Κύπρου: Το ακριβότερο σπίτι που πωλεί στη Λευκωσία (Photos)
 
Πότε είναι προγραμματισμένη η πρώτη σας ηλεκτρονική δημοπρασία και πόσα ακίνητα περιλαμβάνονται;
Η πρώτη μας δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, και ο κατάλογος θα περιλαμβάνει 62 παρτίδες ακινήτων, ένα συνδυασμό οικιστικών και εμπορικών ακινήτων. 
Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στην δημοπρασία;
Όποιος επιθυμεί να πλειοδοτήσει σε ένα ακίνητο  θα πρέπει να εγγραφεί στην ιστοσελίδα μας, παρέχοντας στοιχεία ταυτότητας, απόδειξη διεύθυνσης, και να καταβάλει μια μικρή προκαταβολή σε σχέση με την επιφυλασσόμενη τιμή του ακινήτου, η οποία θα κρατηθεί μόνο εάν ο πλειοδότης είναι ο επιτυχών αγοραστής τη μέρα της δημοπρασίας. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η εγκυρότητα των πλειοδοτήσεων, γνωρίζοντας πως όλοι οι πλειοδότες έχουν περάσει από την ίδια διαδικασία εγγραφής. Τη μέρα της πώλησης, η δημοπρασία ξεκινά από την αναφερθείσα επιφυλασσόμενη τιμή. Κάθε προσφορά καταχωρείται και εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα. Οι πλειοδότες εμφανίζονται με τον αριθμό τους και όχι με το όνομά τους ώστε να διατηρείται η ανωνυμία τους. Οι επιτυχόντες αγοραστές είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν την αγορά, δηλαδή να μεταφέρουν ολόκληρο το ποσό στον δικηγόρο του πωλητή, εντός έξι με επτά εβδομάδων, όμως η ακριβής μέρα ολοκλήρωσης της πώλησης για κάθε ακίνητο αναγράφεται στο Αγοραπωλητήριο Έγγραφο, το οποίο είναι διαθέσιμο στα νομικά έγγραφα του κάθε ακινήτου στην ιστοσελίδα μας.
 
Tα ακίνητα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα σας είναι από ιδιώτες πελάτες ή από τράπεζες;
Ως ψηφιακή πλατφόρμα αγοραπωλησίας ακινήτων, πελάτες μας είναι ιδιώτες, κυβερνητικές αρχές, φιλανθρωπικά ιδρύματα, διαχειριστές αφερεγγυότητας, φορείς κοινωνικής κατοικίας, διαχειριστές ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων και επαγγελματίες ανάπτυξης γης.
 
Πόσο συχνά θα πραγματοποιείτε δημοπρασίες στην Κύπρο;
Προγραμματίζουμε να διεξάγουμε οκτώ δημοπρασίες ανά έτος.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα πωληθούν θα μπουν στις επόμενες δημοπρασίες σας;
Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Συνήθως, εάν το ακίνητο δεν πωληθεί, θα συζητήσουμε με τον πωλητή διάφορες επιλογές και θα αποφασίσουμε μαζί την καλύτερη στρατηγική για το ακίνητο. Η ευελιξία της ψηφιακής πλατφόρμας μας παρέχει επιλογές και εργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Tι γίνεται σε περιπτώσεις όπου κάποιος επιτυχών προσφοροδότης δεν εξασφαλίσει δανειοδότηση από τραπεζικό ίδρυμα;
Σε αντίθεση με τη διαδικασία ιδιωτικής συμφωνίας, η πώληση των ακινήτων δεν υπόκειται σε «συμφωνία», «χρηματοδότηση» ή «επιθεώρηση». Όταν ένα ακίνητο πωληθεί μέσω της πλατφόρμας, διαμορφώνεται ένα νομικό δεσμευτικό συμβόλαιο με βάση το οποίο ο επιτυχών πλειοδότης είναι νομικά δεσμευμένος να ολοκληρώσει την αγορά εντός έξι με επτά εβδομάδων (η εντός του χρονικού περιθωρίου που αναφέρει το συμβόλαιο). Γι’ αυτό τον λόγο συμβουλεύουμε ενδιαφερόμενους αγοραστές όπως μελετήσουν και κατανοήσουν όλα τα νομικά έγγραφα όπως επίσης και τους όρους και κανονισμούς πριν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία.
 

Δειτε Επισης

Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών