Construction: 13 βασικές εταιρείες του κλάδου

Τις μεγάλες κατασκευαστικές/εργοληπτικές εταιρείες της Κύπρου παρουσιάζει το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού IN Business.

Ταυτόχρονα, το μεγάλο αφιέρωμα/coverstory περιλαμβάνει συνέντευξη από τον CEO και τον Site manager των εταιρειών Cyfield, Cybarco, ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ και PCP Oikos Property Investments & Constructions Group. 

Με στόχο την ανάδειξη του κατασκευαστικού τομέα, παρουσιάζουμε αναλυτικά τις 13 βασικές εταιρείες του κλάδου.


ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΙΑΚΩΒΟΥ
Ο Όµιλος Εταιρειών Ιακώβου άρχισε τις εργασίες του ως συνεταιρισμός το 1953, αλλά ενεγράφη ως εταιρεία µε την επωνυμία Iacovou Brothers (Constructions) το 1978. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μια από τις πρωτοπόρες στον τομέα των κατασκευών. Φιλοσοφία της διοίκησης είναι: Αφοσίωση στην υπεροχή.
 
Ευρύ πορτφόλιο
Με δυναμική παρουσία στις κατασκευές για περισσότερο από 60 χρόνια, ο όμιλος έχει ταυτίσει το όνοµά του µε μεγάλα έργα σε Κύπρο, Ελλάδα, Βρετανία και χώρες της Μέσης Ανατολής. Το πλούσιο πορτφόλιό του περιλαμβάνει έργα δημόσιας χρήσης, όπως, αεροδρόμια, γέφυρες, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, φράγματα, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, συστήματα άρδευσης και υδροδότησης, κεντρικά αποχετευτικά και συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, σιλό, αεροπορικές βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και αλλού, βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, εκθεσιακούς χώρους, επαύλεις, ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα.

Η αυτονομία που έχει ο όμιλος, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε έργα μεγάλης, αλλά και μικρότερης κλίμακας, αποτελεί συγκριτικό του πλεονέκτημα. Κι αυτό γιατί διαθέτει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, το σκυρόδεμα, αλλά και τις αναγκαίες πρώτες ύλες που εξασφαλίζει από τα δικά του λατομεία και μεταλλεία.
 
The Icon
Ανάμεσα στα άλλα, ο όμιλος ανέλαβε από την εταιρεία Imperio την ανέγερση του πολυτελούς οικιστικού πύργου, The Icon, στη Λεμεσό, ο οποίος θα έχει ύψος 125 μέτρα, αποτελώντας το τέταρτο υψηλότερο κτίριο στην Κύπρο.
 

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα άνω των €7 εκατ. στο σφυρί από την Gordian Holdings


Διαβάστε ακόμα: Η Eurivex προφυλάσσει τις επιχειρήσεις από τον πιστωτικό κίνδυνο


Parklane
Επίσης, πρόσφατα ολοκλήρωσε µε επιτυχία ένα μεγάλο τμήματα του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Parklane στη Λεμεσό. Πρόκειται για μια εταιρεία που επενδύει στην καινοτομία, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που φαίνεται από τα αποτελέσματα και τις συνεργασίες της με εγνωσμένου κύρους επιχειρήσεις.

Με ασφάλεια
Η Iacovou Brothers (Constructions) φροντίζει να ακολουθεί τις ορθές πρακτικές, ώστε να µην επιβαρύνει το περιβάλλον κατά την εκτέλεση των εργασιών της. Πέρα από την ποιότητα στα έργα, δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, αλλά και των συνεργατών, που συμμετέχουν στις εργασίες της. 

Είναι εγγεγραμμένη στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών στην κατηγορία Α΄ οικοδομικών και τεχνικών έργων (απεριόριστη). Επίσης, κατέχει τα πιστοποιητικά ποιότητας CYS ΕΝ ISO 9001:2008, ασφάλειας και υγείας OHSAS 18001:2007 και περιβαλλοντικής διαχείρισης CYS ΕΝ ISO 14001:2004 για την κατασκευή και συντήρηση κτιρίων και τεχνικών έργων.

Group CEO: Γιώργος Ι. Ιακώβου
 
ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ
Οι ρίζες της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ χρονολογούνται στα 1937-38, όταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Αντ.Τουμαζής, μετά την αποφοίτησή του από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ίδρυσε στην Αμμόχωστο το πρώτο του τεχνικό γραφείο, με την ονομασία Τεχνικόν Γραφείον, Παν. Τουμαζής. Το 1942 ενέγραψε τον συνεταιρισμό Παντουμαζής Κατασκευαί, το 1957 την εταιρεία ΑΤΛΑΣ Κατασκευαί και το 1963 την Παντουμαζής.
 
Ο ιδρυτής
Από το 1960 έως και το 1974, ο Παναγιώτης Τουμαζής συνέβαλε ως πολιτικός μηχανικός στη θεαματική ανάπτυξη της Αμμοχώστου. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στην πολιτική, αφού διετέλεσε δέκα χρόνια βουλευτής και μετά Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων επί Προεδρίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.                                                  
Με την Τουρκική Εισβολή και την κατοχή της Αμμοχώστου, οι εργασίες των εταιρειών Παντουμαζής και ΑΤΛΑΣ Κατασκευαί σταμάτησαν. Το 1975 δημιουργήθηκε η Atlas Pantou Co, η οποία τις διαδέχθηκε.
 
Η διαδοχή
Το 1987, διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Τώνης Τουμαζής, γιος του Παναγιώτη Τουμαζή, σε ένα όμιλο με 15 εταιρείες και δράση στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ο ετήσιος του τζίρος αγγίζει σήμερα τα €100 εκατ. Ο Τώνης Τουμαζής σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο U.C.L. του Λονδίνου με μεταπτυχιακά στη δομική μηχανική από το Imperial College και στην αρχιτεκτονική από το Bartlett School of Architecture.
 
Μεγάλα έργα
Στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ περιλαμβάνεται μια μεγάλη ποικιλία  κατασκευαστικών και τεχνικών έργων:
 
Κατασκευαστικά
Πολυώροφα κτίρια με πολυτελή διαμερίσματα, συγκροτήματα κατοικιών και ανεξάρτητες βίλες, τουριστικά συγκροτήματα, ξενοδοχεία και θέρετρα, κτιριακά συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κτίρια και εμπορικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία και κλινικές.
 
Έργα πολιτικής μηχανικής και υποδομής
Αθλητικές εγκαταστάσεις, οδικά έργα και γέφυρες, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, αποχετευτικά δίκτυα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποχετευτικά, πολυτελείς επαύλεις ιδιωτών υψηλού προφίλ. Μερικά από αυτά τα έργα είναι το MyMall και το Olympic Residence στη Λεμεσό, το νέο νοσοκομείο Αμμοχώστου, το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία και το Columbia Beach Resort στο Πισσούρι.
 
Μεγάλες αναπτύξεις
Σε συνεργασία με εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ο όμιλος ανέλαβε πρόσφατα, μεταξύ άλλων, την ανέγερση δύο σημαντικών αναπτύξεων στη Λεμεσό και συγκεκριμένα του Limassol Del Mar για λογαριασμό της Cypeir Properties και του Sky Τower για την Prime Property Group.
CEO: Mάριος Λ. Ποντίκης
 
 
A. PANAYIDES CONTRACTING LIMITED (APC GROUP)
Δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα από το 1988, όταν ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παναγίδη, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλός της, από την ίδρυση της εταιρείας το 1988 μέχρι το 1992 που έφυγε από τη ζωή. Τα έργα που αναλαμβάνει καθοδηγούνται πάντοτε από τις αρχές της σοβαρότητας, της ευθύνης και της συνέπειας. Η φιλοσοφία της εταιρείας εστιάζεται στο ανθρώπινο πρόσωπο, την ομαδική εργασία, την τεχνογνωσία και την έμφαση στην ασφάλεια. Είναι πιστοποιημένη με ISO 9001, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα εργασίας σε κάθε της έργο.
 
Σημαντικά projects
Έχει αναλάβει ορισμένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα του δημόσιου τομέα και πολλά του ιδιωτικού, όπως, το νέο ΓΣΠ, η υπεραγορά Ορφανίδη, το μέγαρο Silvex όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, τα κεντρικά γραφεία της Arab Βank, το κλειστό αθλητικό κέντρο Ελευθερία, τα περιφερειακά γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, τον νέο υπεραστικό δρόμο Λεμεσού - Πάφου (τμήμα Άσπρος - Πέτρα του Ρωμιού) σε κοινοπραξία με ξένο οίκο και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε κοινοπραξία με κυπριακό οίκο.

Έχει παρουσία στην Ελλάδα (APC Hellas SA) και τη Ρουμανία (Osorio Holdings). Στον όμιλο ανήκει και το Λατομείο Φαρμακά.
 
Nεο ΓΣΠ και άλλα έργα
Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στο ΧΑΚ και εξειδικεύεται σε μια μεγάλη γκάμα έργων, όπως: Οικιστικές μονάδες, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, συγκροτήματα οργανωμένων διαμερισμάτων, τουριστικά χωριά, υπόγειους χώρους στάθμευσης και σχολεία. Προβαίνει, επίσης, σε διάφορες μορφές ανάπτυξης γης, όπως, διαχωρισμό οικοπέδων, ενιαία ανάπτυξη οικιστικών μονάδων, εμπορικά κτίρια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, γραφειακά συγκροτήματα και βιομηχανικές μονάδες.
Executive chairman: Σταύρος Θεοδοσίου
 
 
CYBARCO CONTRACTING
Η Cybarco Contracting ιδρύθηκε το 1945 και αποτελεί μια από τις μακροβιότερες ιστορικές εργοληπτικές εταιρείες της Κύπρου. Είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Λανίτη και κατέχει άδεια εργολήπτη κατηγορίας Α΄ σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, έχοντας το δικαίωμα να εκτελεί κατασκευαστικά projects απεριόριστης αξίας και μεγέθους.

Σημαντικά έργα
Το ταχέως αναπτυσσόμενο και μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον ενεθάρρυνε τη Cybarco να σχηματίσει διεθνείς στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, με σκοπό την είσοδο σε νέους τομείς δραστηριοτήτων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα ήταν και η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο εξωτερικό, με γραφεία στο Κατάρ, το Μπαχρέιν και την Ελλάδα. Εκεί, έχει εκτελέσει σημαντικά και βραβευμένα έργα, όπως το Εθνικό Θέατρο και την Ισλαμική Βιβλιοθήκη του Μπαχρέιν, το πολυτελές ξενοδοχείο Al Sharq, κτίρια και εγκαταστάσεις στο νέο αεροδρόμιο του Κατάρ.

Trilogy Limassol Seafront
Πολυτελής οικιστική και εμπορική ανάπτυξη ιδιαίτερου χαρακτήρα στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, αποτελούμενη από τρεις πύργους, τον δυτικό σε 39 ορόφους με 69 οικιστικά διαμερίσματα και 52 γραφεία, σπα και γυμναστήριο, τον ανατολικό σε 35 ορόφους με 127 διαμερίσματα, σπα και γυμναστήριο και τον βόρειο σε 36 ορόφους με 111 διαμερίσματα, σπα και γυμναστήριο. Στο επίπεδο της θάλασσας περιλαμβάνονται ιδιωτικοί χώροι για τους ενοίκους με πισίνες, μπαρ, γήπεδο τένις και παιδότοπο, ενώ στους ανοικτούς δημόσιους χώρους μπορεί οποιοσδήποτε να απολαύσει εστιατόρια, καφέ, μπαρ και καταστήματα. Η πρώτη φάση του έργου, που περιλαμβάνει τους δύο νότιους πύργους, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

OVAL
Κτίριο - ορόσημο για τη Λεμεσό, υψηλής τεχνολογίας, ύψους 75 μ. σε 16 ορόφους και δύο υπόγεια, σε σχήμα οβάλ το οποίο επιτυγχάνεται με ειδικό σκελετό και σύνθετη επικάλυψη (cladding), που καλύπτει το εξωτερικό μέρος. Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017.

Εθνικό Θέατρο Μπαχρέιν
Το κόστος του ανήλθε στα €35 εκατ. και ολοκληρώθηκε τέλη του 2012. Πρόκειται για ένα οικοδομικό συγκρότημα που βρίσκεται στη Μανάμα του Μπαχρέιν, δίπλα από το Εθνικό Μουσείο και αποτελείται από ένα κυρίως αμφιθέατρο 1.001 καθισμάτων και από ένα μικρότερο ευέλικτο θέατρο -στούντιο 150 θέσεων. Το θέατρο καλύπτει μια έκταση 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, κάτι που το καθιστά τρίτο μεγαλύτερο του είδους του στον Αραβικό Κόσμο. Το συγκρότημα περιλαμβάνει, επίσης, καφετέρια και εξωτερική αίθουσα με θέα στην παρακείμενη λίμνη. Το μοναδικό αρχιτεκτονικό του σχέδιο, με τους εσωτερικούς τοίχους να καλύπτονται από ξύλο και την οροφή να είναι καλυμμένη με χρυσό χρώμα, αντλεί έμπνευση από τις 1.001 αραβικές νύχτες.
 
Riffa Views
Το έργο αφορά ανάπτυξη πέραν των 1.000 πολυτελών οικιστικών μονάδων, μέρος τους από τη Cybarco, γύρω από το γήπεδο γκολφ Riffa Golf Club του Μπαχρέιν. Περιλαμβάνει, ακόμα, γκολφ clubhouse, ακαδημία γκολφ με πισίνα, υπόγειο χώρο στάθμευσης και υποδομές πρόσθετων υπηρεσιών. Λειτουργεί, επίσης, διεθνές σχολείο που αποτελείται από δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 24.800 τ.μ. με εγκαταστάσεις γυμναστηρίου και πισίνας.
CEO: Ηρακλής Πασσάδης
 
 
CYFIELD GROUP OF COMPANIES
Ο Όμιλος Cyfield είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην αγορά των κατασκευών. Ιδρύθηκε το 1990 και δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της κατηγορίας του, όπως, ανάπτυξη γης, δημόσια και ιδιωτικά έργα υποδομής, κατασκευή κι εμπορία εξειδικευμένων δομικών υλικών και παραγωγή ενέργειας. Εδώ και 29 χρόνια σχεδιάζει, κατασκευάζει και διαθέτει στην αγορά σύγχρονα και πρωτοποριακά κτίρια όλων των τύπων στις καλύτερες περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η καθιέρωσή του στην αγορά απορρέει από την καινοτομία των σχεδίων, την ποιότητα κατασκευής, την αξιοπιστία στην παράδοση των έργων, την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, καθώς και την ισχυρή οικονομική του βάση. Με την πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία του προσφέρει υψηλής ποιότητας οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, ενώ στις τοπικές Αρχές, καθώς και σε άλλους φορείς, έργα υποδομής, όπως, δρόμους, γέφυρες και φράγματα.
 
360
Σήμερα ο όμιλος ολοκληρώνει την κατασκευή του 360, του ψηλότερου κτιρίου στη Λευκωσία, το οποίο αποτελεί μια ξεχωριστή ανάπτυξη 34 ορόφων, μία από τις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις τόσο για Κύπριους όσο και για ξένους που επιθυμούν να αποκτήσουν στέγη στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επίσης, κατασκευάζει πολλά γραφειακά συγκροτήματα, προσφέροντας σύγχρονες και τελευταίας τεχνολογίας λειτουργικές λύσεις στις επιχειρήσεις. Ακόμα, επεκτεινόμενος και σε άλλους κλάδους, δραστηριοποιείται τώρα και στην αγορά της ενέργειας, έχοντας ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού σταθμού παραγωγής στην Κύπρο. Η Power Energy Cyprus (PEC.) είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισέρχεται δυναμικά στον ενεργειακό τομέα, με στόχο να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλότερου κόστους στους Κύπριους καταναλωτές.
CEO: Γιώργος Χρυσοχός
 
DTA GROUP
Ο όμιλος έχει μακρά ιστορία στην κυπριακή αγορά ακινήτων. Κατασκευάζει, ανακαινίζει και διαχειρίζεται πολυτελή κτίρια, καθώς και άλλα έργα, ενώ δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σε οδικές εργασίες και αναπτύξεις που αφορούν στη ναυτιλία, όπως και τους αναδυόμενους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Στον τομέα αγοράς και επένδυσης σε ακίνητα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας όμιλος ιδιαίτερα επιτυχημένος, που προσφέρει σχεδιασμό, κατασκευή μεμονωμένων επαύλεων ή μικρών συγκροτημάτων υψηλής ποιότητας για απαιτητικούς αγοραστές.
 
Το iHome
Το οικιστικό της έργο, iHome, βρίσκεται πολύ κοντά στον παραλιακό δρόμο, απέναντι από την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και πίσω από το κτίριο Limassol Pearl στη Λεμεσό. Οι εργασίες του ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2018. Η κατασκευή του πολυπεπίπεδου οικοδομήματος αποτελείται από δύο πύργους, ύψους 87 και 75 μέτρων αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το Tower A αποτελείται από έντεκα ορόφους, ενώ το Tower B από οκτώ. Το iHome διαθέτει διαμερίσματα 2,3 και 4 υπνοδωματίων, διπλά (duplex) καθώς και ρετιρέ, μόλις 100 μέτρα από τη θάλασσα. Απέχει μόνο ένα λεπτό από ξενοδοχεία της περιοχής, πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης, οκτώ από τη μαρίνα και 10 από το λιμάνι. Εκτείνεται σε 5.942 τετραγωνικά μέτρα, με τους υπόγειους χώρους στάθμευσης να καταλαμβάνουν έκταση 1.056 τ.μ. Πισίνα με διαστάσεις 32 Χ10 μ., pool bar, χώρος για παιδιά, σάουνα, γυμναστήριο, περίκλειστη είσοδος, apartment breakfast και food services, υπηρεσίες baby sitting, πλυντηρίου, κήπου και σουπερμάρκετ, αλλά και μπάτλερ σε κάθε πύργο, είναι μόνο μερικά από όσα προσφέρει το iHome, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει χώρο συναντήσεως, χαλάρωσης και διασκέδασης για κατοίκους και επισκέπτες. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι μεγάλες βεράντες των διαμερισμάτων, οι χώροι υποδοχής με ξεχωριστούς ανελκυστήρες για κάθε πύργο, καθώς κι οι υπηρεσίες boat trips και transport.
Πρόεδρος: Θανάσης Αθανασίου
 
 
J&P (JOANNOU & PARASKEVAIDES)
Η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης, γνωστή με τα αρχικά J&P, ιδρύθηκε από τους δύο κύριους μετόχους, Στέλιο Ιωάννου και Γεώργιο Παρασκευαΐδη, τη δεκαετία του 1940. Αναλαμβάνει έργα ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητά τους, περιλαμβανομένων ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και αναπτύξεις που απαιτούν χρηματοδότηση.

Διατηρεί μια ομάδα με προσοντούχους επαγγελματίες, όπως, μηχανικούς, επιθεωρητές έργων και έμπειρους τεχνικούς σε κάθε τομέα της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Με την πολύχρονη πείρα της των επτά δεκαετιών, τον σύγχρονο εξοπλισμό, τα μηχανήματα και το έμπειρο προσωπικό της εκτελεί έγκαιρα, εντός του προϋπολογισμού και των προδιαγραφών, τα έργα που της ανατίθενται.

Σε συνεργασία με εταιρείες διεθνούς εμβέλειας αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, και την εκτέλεση μεγάλων κατασκευαστικών αναπτύξεων σε διεθνές επίπεδο, εκπροσωπώντας επάξια την Κύπρο στο εξωτερικό.
 
Έργα - ορόσημα
Μαρίνα Λεμεσού

Μερικά από τα έργα - ορόσημα της εταιρείας στην Κύπρο είναι η κατασκευή της Μαρίνας Λεμεσού, που αποτελεί κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών, των Joannou & Paraskevaides Ltd, J&P-Avax S.A.,  Athena S.A. και Cybarco Limited.

Το έργο συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, όπως, τοποθεσία, άμεση πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης και την παραλία, απρόσκοπτη και εντυπωσιακή θέα, υψηλά επίπεδα ασφάλειας, εγγυημένη ποιότητα κατασκευής, μοναδικότητα και αρχιτεκτονική υψηλού αισθητικού επιπέδου. Η Μαρίνα Λεμεσού διαθέτει χώρο για ελλιμενισμό, συντήρηση και επισκευή πέραν των 660 σκαφών αναψυχής, από μικρά μέχρι υπερπολυτελείς θαλαμηγούς, μήκους μέχρι και 115 μέτρων. Το όλο έργο καλύπτει συνολική έκταση 40.000 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εστιατορίων, παραδοσιακών ταβερνών, εμπορικών μονάδων και χώρους για πολιτιστικές δραστηριότητες. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών υπάρχουν 700 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, άλλες για τουριστικά λεωφορεία αλλά και ποδήλατα.
 
Νέος αυτοκινητόδρομος Πάφου - Πόλεως
Αποτελεί κοινοπραξία των εταιρειών J&P Avax S.A., J&P and J&P (O) J.V., Vinci Cencessions S.A και Cybarco Plc. Το έργο περιλαμβάνει μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου από την Πάφο στην Πόλη, συνολικού μήκους 31 χιλιομέτρων. Η διάρκεια σύμβασης του έργου είναι 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των 54 μηνών της περιόδου μελέτης και κατασκευής.

Άλλα μεγάλα projects
Πέραν των πιο πάνω, μεγάλα έργα της εταιρείας αποτελούν οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί Δεκέλειας, Μονής και Βασιλικού, τα φράγματα Κούρη, Παλαιχωριού, Καλαβασού και Ασπρόκρεμμου, οι δρόμοι Λευκωσίας - Λεμεσού, Λευκωσίας - Λάρνακας και Λεμεσού - Πάφου, τα ξενοδοχεία Ζέφυρος στην Κερύνεια, Λήδρα (Φόρουμ) στη Λευκωσία και Meridien στη Λεμεσό, καθώς και οι κυκλικοί κόμβοι Πολεμιδιών, Αγίας Φύλας και Γερμασόγειας.

Κατά την τελευταία δεκαετία η J&P έχει διευρύνει τον τομέα των δραστηριοτήτων της, με την ανάληψη έργων ΒΟΤ, όπως η τρίτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Βασιλικό για την ΑΗΚ και το σύμπλεγμα για διαμονή στις Βρετανικές Βάσεις Επισκοπής. Δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα της ανάπτυξης γης, με πολυτελή διαμερίσματα, συγκροτήματα γραφείων και εμπορικών κέντρων, τουριστικά καταλύματα και άλλα, με στόχο την πλήρη ικανοποίηση των πελατών της τόσο σε ποιότητα όσο και σε ασφάλεια με την έκδοση τίτλων.
Group CEO: Γρηγόρης Χριστοφίδης
Γενικός διευθυντής Κύπρου: Ευθύβουλος Ιακωβίδης
Προσωπικό: 500 στην Κύπρο
 

LOIS BUILDERS
Από την ίδρυσή της το 1977, η Lois Builders έχει αναλάβει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό μερικά από τα πιο απαιτητικά κατασκευαστικά έργα, κάποια από τα οποία είναι σχεδιασμένα από παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες, όπως η Zaha Hadid και ο Jean Nouvel.

Είναι από τις πρώτες εργοληπτικές εταιρείες με πιστοποίηση ISO 9001 από το 1999. Η επιτυχία της έγκειται, κυρίως, στην πελατοκεντρική της προσέγγιση, αφού διαχρονικά ακολουθεί τις ίδιες αρχές υψηλής ποιότητας στην κατασκευή, διασφαλίζοντας παράλληλα το συμφωνημένο κόστος και τον χρόνο παράδοσης.

Χαρακτηρίζεται από τον επαγγελματισμό και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο της προσωπικό, την τολμηρή και διορατική της προσέγγιση στο να αναλάβει δύσκολα και πρωτοποριακά έργα. Έχει ολοκληρώσει πάνω από 220 απαιτητικές αναπτύξεις -  ορόσημα στην Κύπρο, ενώ παράλληλα διευρύνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει αναλάβει και ολοκληρώσει περισσότερα από 10 έργα - προκλήσεις στη Σαουδική Αραβία.
 
Τομείς και αναπτύξεις
Η Lois Builders δραστηριοποιείται στους πιο κάτω τομείς: Οικονομικά, εκπαιδευτικά και ιατρικά ιδρύματα, τουρισμός και βιομηχανία, εμπορικά και γραφειακά κτίρια, τοπιοτεχνίσεις, εξειδικευμένα, τεχνικά και βιομηχανικά έργα, ιδιωτικές κατοικίες, ανακαινίσεις, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων.
 
Έργα σε εξέλιξη
Πλατεία Ελευθερίας

Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα έργα που κατασκευάστηκαν ποτέ στη Κύπρο. Η Πλατεία Ελευθερίας, σημείο αναφοράς και τοπόσημο μεγάλης πολιτιστικής, ιστορικής, αλλά και οικονομικής αξίας, σχεδιάστηκε από το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects, με βάση το Λονδίνο και με τεράστια γκάμα έργων υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής ανά το παγκόσμιο.

Το όλο πάρκο καλύπτει συνολική έκταση, περίπου, 35.000 τ.μ. ανοικτού χώρου. Ο χώρος είναι ένας συνδυασμός δαπεδόστρωσης από γρανίτη, γρασιδιού και πουρί, τα όποια διαδέχονται το ένα το άλλο ακολουθώντας τον παραμετρικό σχεδιασμό του αρχιτέκτονα. Μέσα σε ανισόπεδους και ισόπεδους ανθώνες έχουν φυτευτεί πέραν των 200 δέντρων, ενώ στην τοπιοτέχνιση του έργου συμπεριλαμβάνονται αρκετά υφιστάμενα δέντρα. Δεκάδες υδάτινα στοιχεία και σιντριβάνια στις τάφρους, που διακοσμούνται από μοντέρνα μαρμάρινα γλυπτά - όλα κατασκευασμένα με ακρίβεια και υψηλή αισθητική-, μια παιδική χαρά και ένα μικρό αμφιθέατρο συμπληρώνουν το έργο.

Επιπλέον, υπάρχουν 4.500 τ.μ. εσωτερικών χώρων με πρωτοποριακή επίπλωση, τρεις δημόσιες τουαλέτες, δύο περίπτερα κι ένα περίπτερο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας, δύο χώροι εστίασης, μία καφετέρια κι ένα espresso bar κάτω από τη γέφυρα, καμαρίνια για την εξυπηρέτηση του αμφιθεάτρου, ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι υποστήριξης του έργου, δωμάτια ελέγχου των συστημάτων, κλιμακοστάσια και ράμπες διακίνησης πεζών εντός και εκτός των τάφρων. Ο χώρος της πλατείας στεγάζει, επίσης, υποσταθμό της ΑΗΚ που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα όχι μόνο την πλατεία, αλλά και την ευρύτερη γύρω περιοχή. Σε όλο το έργο κυριαρχεί το στοιχείο του άσπρου μονολιθικού σκυροδέματος, του λευκού μαρμάρου Θάσου και Διονύσου, του ανοξείδωτου χάλυβα και του γυαλιού, τα οποία ακολουθούν πολύπλοκες γεωμετρίες, που για την επεξεργασία και κατασκευή τους έγινε χρήση της τελευταίας 3D τεχνολογίας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας. Γλυπτά παγκάκια, ειδικά κατασκευασμένα σε σχήμα βότσαλου πολλαπλών γεωμετριών, είναι τοποθετημένα σε όλη την έκταση των ανοιχτών χώρων του έργου. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν υλικά και εξοπλισμός προηγμένης τεχνολογίας από 15 χώρες, ενώ σε συντονισμό με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας του κράτους έχουν αναβαθμιστεί και υπογειοποιηθεί οι υπηρεσίες πέριξ τις πλατείας. Τέλος, ο φωτισμός του έργου αποτελείται εξ ολοκλήρου από νέας τεχνολογίας led φωτιστικά, που εξοικονομούν ενέργεια και ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου φωτισμού, το οποίο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σεναρίων φωτισμού αναλόγως της περίστασης.
 
Νέα Δημοτική Αγορά και δημόσιος χώρος στάθμευσης Λάρνακας
Αυτή θα είναι η σύγχρονη εκδοχή μιας παραδοσιακής μεσογειακής αγοράς με στοά, εσωτερική αυλή και περίτεχνη στέγη, βάσει της αρχιτεκτονικήςς πρόταση των Δημήτρη Κωνσταντίνου, Γεώργιου Τσολάκη και Πέτρας Τσαμπίκου.

Το έργο βρίσκεται στον σημερινό δημόσιο χώρο στάθμευσης της οδού Ερμού. Η συνολική έκταση της αγοράς είναι 2.000 τ.μ., από τα οποία 1.200 τ.μ. θα είναι διαμορφωμένοι χώροι πρασίνου.

Οι εμπορικοί χώροι θα καλύπτουν, περίπου, 700 τ.μ. Το ισόγειο θα φιλοξενεί 20 καταστήματα, ενώ στον  ημιώροφο θα υπάρχουν τέσσερα σνακ μπαρ, μια μικρή γκαλερί και ένας εκθεσιακός χώρος.

Μια βεράντα με χώρους ανάπαυσης και ένας κήπος με αρωματικά φυτά θα δημιουργηθούν στην οροφή του κτιρίου, με τέσσερα υπαίθρια μπαρ και έναν εκθεσιακό χώρο. Το έργο περιλαμβάνει πολυώροφο χώρο στάθμευσης με 180, περίπου, θέσεις σε έξι επίπεδα, ενώ θα παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Saudi Aramco Fadhili Bachelor Camp
(Σαουδική Αραβία)

Η εταιρεία δραστηριοποιείται δυναμικά από το 2011 στη Σαουδική Αραβία και στην παρούσα φάση έχει αναλάβει σημαντικό μέρος του Fadhili Bachelor Camp, που κατασκευάζεται για να στεγάσει υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως τους 2.500 υπαλλήλους που θα εργάζονται στην τεράστια υπό κατασκευή μονάδα επεξεργασίας υγραερίου στο Fadhili.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή οικιστικών κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού 687.900 τ.μ. Θα περιλαμβάνει δεκατρία οικιστικά κτίρια, εστιατόρια, ένα τζαμί, μια κλινική, έναν πυροσβεστικό σταθμό, χώρους αναψυχής, καταστήματα, δρόμους, χώρους στάθμευσης και πολλά άλλα. Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό έργο τόσο από πλευράς ταχύτητας εκτέλεσης όσο και μεγέθους και για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του η Lois Builders πραγματοποιεί διεθνή εκστρατεία εργοδότησης, αφού θα χρειαστεί να απασχοληθούν πέραν των 1.300 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.
Ιδρυτής και πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου: Σώτος Λοής
Προσωπικό (Ιούλιος 2019): 350 άτομα
 
OIKOS GROUP
Η Oikos Group δραστηριοποιείται στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας και άλλων υπηρεσιών για ακίνητα από το 1973. Από οικογενειακή επιχείρηση έχει μετατραπεί σε έναν όμιλο εταιρειών που διαχειρίζεται σχεδιασμό, κατασκευή, πώληση, ενοικίαση και διαχείριση ακινήτων, προσφέροντας παράλληλα παρεμφερείς υπηρεσίες. Εργοδοτεί 50 άτομα και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες.

Ο όμιλος έχει έντονη παρουσία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και μέσα από αυτή είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους πιθανούς επενδυτές που επιθυμούν να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους κι έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, τον οποίο μπορεί να τους προσφέρει η χώρα μας.
 
Έργα και υπηρεσίες
Δραστηριοποιούμενη στον μεσιτικό και τον κατασκευαστικό τομέα, η εταιρεία επικεντρώνεται στα παραθαλάσσια ακίνητα. Συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής, κομψότητα και προσεγμένη ποιότητα, ο όμιλος θεωρείται σήμερα ειδικός στη δημιουργία premium κατοικιών.

Διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στις κατασκευές και τις ανακαινίσεις κτιρίων, ξενοδοχείων και κατοικιών, καθώς επίσης στη διαχείριση ακινήτων και την πώληση γης.

Πρόσφατα έργα της, τα οποία είτε βρίσκονται υπό ανέγερση είτε έχουν αποπερατωθεί, είναι τα βραβευμένα: Lombardi Resort - Blue Waves και Periyiali Residence Resort.
 
Blue Waves
Το έργο έχει αναπτυχθεί στην παραλία Περνέρας στον Πρωταρά. Διαθέτει επτά προνομιακές κατοικίες και όπως προδίδει το όνομά του η παραλία στην οποία βρίσκεται συγκαταλέγεται σ’ αυτές που έχουν λάβει πιστοποίηση με γαλάζια σημαία. Η χρυσή αμμουδιά, σε συνάρτηση με την ποιότητα των κατοικιών, αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα, όπως και το ότι εντάσσονται στην κατηγορία υψηλών προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης Α΄, διαθέτοντας αυτοματισμούς (smart house) και άλλα προηγμένα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά.
 
Periyiali
Residence Resort

Το ξεχωριστό στο είδος του θέρετρο με πολυτελείς κατοικίες - private villas residence resort - είναι ανεπτυγμένο στην προνομιακή περιοχή Κόννου. Πρόκειται για πράσινο έργο 41 κατοικιών, διαφόρων χαρακτηριστικών, ενεργειακής αποδόσεως Α΄, σε κάθε μια από τις οποίες θα τοποθετηθούν  φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας.

Θα προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας στους ενοίκους του όλο το 24ωρο και στο μεγαλύτερο μέρος του η διακίνηση των αυτοκίνητων θα γίνεται υπόγεια, δηλαδή, οι περισσότεροι ένοικοι θα μεταβαίνουν στην κατοικία τους μέσω τούνελ, αφού θα υπάρχει χώρος στάθμευσης εντός αυτής. Με τον τρόπο αυτό θα μειώνεται ο θόρυβος στον ισόγειο χώρο. 

Το έργο που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020, θα προσφέρει διάφορες ξενοδοχειακού τύπου εγκαταστάσεις και υπηρεσίες μέσω του Club House, το οποίο θα περιλαμβάνει εστιατόριο, καφετέρια, spa, χώρο υποδοχής, υπηρεσίες δωματίου και άλλες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Διευθύνων σύμβουλος: Πέτρος Πέτρου
 
QUALITY GROUP
Ο Όμιλος Quality ιδρύθηκε το1991. Ο πλουραλισμός των προϊόντων και υπηρεσιών του, αλλά και η ικανότητα του να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να διοικεί έργα υψηλών προδιαγραφών, τον καθιέρωσαν ανάμεσα στους πρωτοπόρους στον κλάδο ανάπτυξης γης και επενδύσεων. Μετρώντας μια λαμπρή πορεία πέραν των 28 χρόνων, εξυπηρετεί πελάτες από 60 και πλέον χώρες, έχοντας προσωπικό που μιλά 20 διαφορετικές γλώσσες.
 
Το χαρτοφυλάκιο
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται πέραν των 7.000 ακίνητων μέχρι σήμερα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη 1.300 διαθέσιμα στην αγορά και projects υπό εξέλιξη. Από τη μέρα ίδρυσής της ολοκλήρωσε 5.850 μονάδες  -ξενοδοχεία διαμερίσματα, γραφεία κ.ά. - 225 άλλα έργα και 1.500 δωμάτια ξενοδοχείων. 
 
Το όραμα 
Το όραμα της Quality Group είναι πρωτίστως να καθιερωθεί σε όλους τους πυλώνες εργασιών της - κατασκευαστικά, φιλοξενία και τουρισμός, εκπαίδευση και υγεία - συνεχίζοντας έτσι την ανθρωποκεντρική προσέγγιση για βιώσιμη ανάπτυξη και εκμοντερνισμό της Λάρνακας.
 
Σημαντικά projects
Τα έργα που θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες ανοίγουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης στην πόλη του Ζήνωνα, συνεισφέροντας παράλληλα στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
 
Kίτιον
Με την ολοκλήρωσή του, το Kίτιον θα είναι το ψηλότερο κτίριο στη Λάρνακα, στέκοντας εντυπωσιακά στους 23 ορόφους. Το έργο θα αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς της πόλης, καθώς θα βρίσκεται στην είσοδο των Φοινικούδων. Οίκοι πολυτέλειας, όπως Fendi, Versace και Zaha Hadid θα βάλουν τη δική τους πινελιά σ’ αυτό.
 
Executive Residency Zenon by Best Western
Είναι το πρώτο serviced apartment hotel του ομίλου Best Western στο νησί. Περιλαμβάνει 39 ευρύχωρα δωμάτια ενός και δύο υπνοδωματίων, σπα, εξωτερική πισίνα στον τέταρτο όροφο, καφετέρια, σνακ μπαρ και 42 χώρους στάθμευσης.
 
Blue Sky Villas
Το Blue Sky Villas βρίσκεται στα Περβόλια Λάρνακας. Πρόκειται για 16 υπερπολυτελείς επαύλεις των τεσσάρων και τριών υπνοδωματίων στην ήσυχη και όμορφη παραλία της περιοχής. Το έργο διαθέτει club house, infinity pools, ασανσέρ και άμεση πρόσβαση στην παραλία.
 
Habitat 1
Το Habitat 1 είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί απαιτητικές ανάγκες. Απευθύνεται, κυρίως, στην τοπική αγορά και προσφέρει μεγάλα κι άνετα διαμερίσματα. Αποτελείται από δύο οικιστικούς πύργους. Ο πύργος Α στέκεται στους 10 ορόφους και περιλαμβάνει 34 διαμερίσματα ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων. Ο πύργος Β είναι 12 ορόφων και έχει 48 διαμερίσματα ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων. Στους κοινούς χώρους υπάρχουν πισίνα, μπαρ, κουζίνα, παιδική χαρά και κέντρο ευεξίας.
CEO: Σάββας Κάκος
 
ROTOS GROUP
Η εταιρεία ξεκίνησε με την κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Στη συνέχεια, αφού καταξιώθηκε στον τομέα των κατασκευών, εισήλθε και στην ανάπτυξης γης. Έχει 30 άτομα προσωπικό κι είναι κατάλληλα στελεχωμένη, ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχεδιασμού και κατασκευής για κάθε κλίμακας έργα. Εξειδικεύεται, όμως, στην κατασκευή και διαχείριση φοιτητικών εστιών.
 
President & Uni Halls
Έργα της που ξεχωρίζουν για την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική τους είναι το κτίριο President που πωλήθηκε στην εταιρεία Wargaming, οι φοιτητικές εστίες uniHALLS premier στην Έγκωμη και uniHALLS Trinity στον Στρόβολο, δύο πολυτελείς κατασκευές ξενοδοχειακού χαρακτήρα αποκλειστικά για φοιτητές, όπως και οι εστίεςU Residences στην Έγκωμη. Παράλληλα, υπό ανέγερση βρίσκονται τρεις οικιστικές της μονάδες στη Λευκωσία, που αποτελούνται από σπίτια και διαμερίσματα.

Περαιτέρω, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί μεγαλεπήβολο έργο της σε προνομιακή περιοχή της Λευκωσίας, το οποίο θα διακρίνεται για τον καινοτόμο σχεδιασμό του, χαρακτηριστικό που αντιπροσωπεύει την εταιρεία.
CEO: Νίκος Ρωτός
 
 
TERNA GROUP
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 και από τότε συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ενός ευρέος φάσματος δημόσιων και ιδιωτικών έργων, όπως η κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων και αυτοκινητοδρόμων, γραφείων, νοσοκομείων, μουσείων, θερέτρων, υδροηλεκτρικών εργοστασίων, φραγμάτων, λιμανιών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Το 1999, η συγχώνευσή της με την GEK S.A. - μια εταιρεία με κυρίαρχη παρουσία στον κατασκευαστικό τομέα - και η δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου, απετέλεσε σημαντικό παράγοντα που συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της Terna.
 
Πολύπλοκα έργα
Σήμερα, αποτελεί την κατασκευαστική εταιρεία GEK Terna Group και συνεχίζει να αναπτύσσεται, υλοποιώντας μεγάλα έργα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση πολύπλοκων αναπτύξεων και ενισχύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Η εταιρεία δεσμεύεται για τη μείωση των επιπτώσεων της λειτουργίας της στο περιβάλλον, μέσω της εφαρμογής συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2015.
 
City of Dreams Mediterranean
Μετά από ένα ανταγωνιστικό διαγωνισμό και έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση, η Integrated Casino Resort Cyprus Ltd (ICR Cyprus) ανέθεσε την κατασκευή του πολυθεματικού καζίνου - θέρετρου, City of Dreams Mediterranean, στις εταιρείες Avax - Terna J.V. (προηγουμένως γνωστή ως κοινοπραξία J&P Avax - Terna J.V.). Η Avax συμμετέχει στην κοινοπραξία με 60% και η Terna με 40%. Οι εργασίες άρχισαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021. Το City of Dreams Mediterranean θα κατασκευαστεί στη Δυτική Λεμεσό σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα αειφορίας, ώστε να προσαρμοστεί αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον. Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελεί το μεγαλύτερο πολυθεματικό καζίνο - θέρετρο της ευρύτερης γύρω περιοχής και της Ευρώπης.

Θα περιλαμβάνει ως κεντρικό κτίριο ένα 16όροφο ξενοδοχείο με 500 δωμάτια και πολυτελείς σουίτες με θέα τη θάλασσα και μπαλκόνια με κήπο, εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους, τέσσερις μεγάλες εξωτερικές πισίνες, τζακούζι και παιδότοπο. Θα προσφέρει πέραν των 100 τραπεζιών και 1.000 παιγνιομηχανών τελευταίας τεχνολογίας. Μετά το δεύτερο έτος λειτουργίας του αναμένεται να συνεισφέρει κάπου 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην κυπριακή οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί στο 4%, περίπου, του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας μας.
 
Μαρίνα Αγίας Νάπας
Οι εταιρείες Terna S.A και Terna Overseas ανέλαβαν τις εργασίες της επόμενης φάσης του έργου της μαρίνας στην Αγία Νάπα. Το συμβόλαιο ανάθεσης υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018 και η συμφωνία αφορά στις οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις του έργου. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί το πιο σημαντικό έργο ανάπτυξης που πραγματοποιείται σήμερα σε όλη την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και ένα από τα πλέον φιλόδοξα του τόπου μας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τεχνητό νησί, το οποίο θα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της μαρίνας, θα φιλοξενεί δώδεκα πολυτελείς επαύλεις και θα συνδέεται με την υπόλοιπη ανάπτυξη μέσω γέφυρας.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. 
Πρόεδρος: Μιχαήλ Γκούρζης
 
 
ZEMCO CONSTRUCTION
Η Zemco Construction ιδρύθηκε το 1956 στη Λεμεσό από τον Γεώργιο Π. Ζαχαριάδη και εξαγοράστηκε από τον Αρτέμη Ιακώβου το 2006. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρείες στην Κύπρο και εργοδοτεί περισσότερους από 120 υπαλλήλους. Ο κύκλος εργασιών της για το 2018 έφτασε τα €40.000.000.

Ο όμιλος
Η Zemco Construction είναι μέλος του Zemco Group, που περιλαμβάνει, επίσης, τις εταιρείες: Zemco, που εξειδικεύεται στην εκτέλεση μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων, Zemco Transport, που καλύπτει τις μεταφορικές ανάγκες του ομίλου, Zemco Asphalt Works, που ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και τοποθέτηση ασφαλτικού σκυροδέματος και τη Z.Σ. Τσιμεντοτεχνική, που είναι βιομηχανία παραγωγής και διανομής προκατασκευασμένων προϊόντων από τσιμέντο. 
 
Η φιλοσοφία
Η φιλοσοφία της εταιρείας στηρίζεται στην ποιοτική και αποτελεσματική υλοποίηση κάθε έργου ανεξαρτήτως μεγέθους και χρονοδιαγράμματος. Στόχος της η αποπεράτωση έργων αρίστης ποιότητας και κατασκευής, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών της.
 
Το χαρτοφυλάκιο
Η εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των κατασκευών. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται οικοδομικά έργα, όπως, κατοικίες, κτίρια γραφείων, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια. Επίσης, αναλαμβάνει έργα υποδομής, όπως, αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, φράγματα, αποχετευτικά, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
Σημαντικά έργα
Σήμερα η Zemco Construction εκτελεί, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα έργα:
 
Labs Tower
Το Labs Tower στη Λευκωσία είναι κτίριο που προορίζεται για γραφεία. Θα στέκει στους 22 ορόφους, έχοντας τρία υπόγεια και συνολικό εμβαδόν 13.350 τ.μ. Το κόστος του θα φτάσει τα €21.250.000 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020.
 
Kensington Residences
Το Kensington Residences στη Λεμεσό είναι έργο οικιστικής ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τρία κτίρια και 42 διαμερίσματα. Το κόστος του θα φτάσει τα €10.250.000 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019.
CEO: Αρτέμης Ιακώβου

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια