Παραμονή στο ΑΞΙΚ ζητούν για το Φιλοξένια βουλευτές

Να τερματιστεί η διαδικασία προσφορών για το Φιλοξένια και αυτό να παραμείνει στο ΑΞΙΚ, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου θα υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο να αναβαθμιστεί και να καταστεί περιφερειακή σχολή για τα επισιτιστικά επαγγέλματα με τετραετείς τίτλους σπουδών, τονίστηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου από Βουλευτές, τη Διοίκηση και Διεύθυνση του Ινστιτούτου και τους φοιτητές. 
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε την Πέμπτη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετατροπή του Φιλοξένια σε κτήριο δικαστηρίων, σε συνάρτηση με τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου. Το θέμα ενέγραψαν προς συζήτηση οι Βουλευτές Γιώργος Λουκαΐδης, Στέφανος Στεφάνου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και Άννα Θεολόγου. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη στην παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών και του  Υφυπουργού Τουρισμού.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε την απόφαση για στέγαση Δικαστηρίων στο Φιλοξένια μέγα σφάλμα. Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή, ο κ. Λουκαϊδης είπε πως η καλύτερη αξιοποίηση του Φιλοξενία είναι να παραχωρηθεί για τους σκοπούς λειτουργίας του ΑΞΙΚ.
 
Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε πως από το ΑΞΙΚ παίρνουμε την ποιότητα ενός από τους κορμούς της κυπριακής οικονομίας και η υποβάθμιση του έχει συνακόλουθες συνέπειες. Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι με βάση ανάλογη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας το ΑΞΙΚ θα αναβαθμιστεί με συμπερίληψη στον Προϋπολογισμό σχετικής πρόνοιας.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας παρατήρησε ότι το Φιλοξένια έγινε για σκοπούς ΑΞΙΚ και διερωτήθηκε αν θα ξηλώσουμε ένα ξενοδοχείο για να το κάνουμε Δικαστήριο. Το σημαντικότερο όλων είναι να συντηρηθεί το ξενοδοχείο και να δοθεί στο ΑΞΙΚ, πρόσθεσε.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημερώνοντας την Επιτροπή είπε πως δεν έχει κάνει έκθεση για το θέμα, αλλά έχει συλλέξει κάποια στοιχεία.  Ανέφερε πως η πλήρης αντισεισμική αναβάθμιση και ανακαίνιση ήταν κοστοβόρα για αυτό και δεν ανακαινίστηκε όλο, αλλά μόνο το ισόγειο για τους σκοπούς της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.
 
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η στέγαση του εφετείου, με μεταφορά καταδίκων και όλα τα μέτρα ασφάλειας, δυνατόν να μην συνάδουν με τους σκοπούς και τη χρήση του Συνεδριακού Κέντρου.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως οι σχεδιασμοί για αξιοποίηση του χώρου μετά την Προεδρία περιλάμβαναν γνωματεύσεις για ανάθεση της αξιοποίησης σε ιδιώτη για τους ίδιους σκοπούς που έγινε η απαλλοτρίωση, προσθέτοντας πως υπάρχει γνωμάτευση του 2011 από τη Νομική Υπηρεσία.  Εξέφρασε επίσης την άποψη πως δεν φαίνεται να έγινε διαβούλευση με την Υπουργό Εργασίας πριν ληφθεί η απόφαση για τη στέγαση Δικαστηρίων στο Φιλοξένια.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης ανέφερε ότι η αρμοδιότητα για το ακίνητο δεν ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας αλλά στο Υπουργείο Εμπορίου, πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε η μεταφορά της αρμοδιότητας για το ΑΞΙΚ στο Υπουργείο Παιδείας από την 1η Ιανουαρίου 2020 και είπε πως η μεταφορά θα είναι στον Προϋπολογισμό του 2020.
Ο ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας εξήγησε επίσης πως η αρμοδιότητα για την προκήρυξη προσφορών είναι στο Τμήμα Δημοσίων Έργων ως αναθέτουσα αρχή.
 
Η λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας Σοφία Βασιλείου είπε πως με απόφαση του Υπουργικού το θέμα μεταστέγασης έκλεισε και το ΑΞΙΚ θα μείνει εκεί που είναι. Το Φιλοξενία λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και σε αυτό έκαναν πρακτική εκπαίδευση, συνέχισε προσθέτοντας ότι η λειτουργία του ξενοδοχείου τερματίστηκε το 1999.
 
Η Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) Μαίρη Κουτσελίνη ανέφερε ότι το Φιλοξενία, που διαχωρίζεται με γυψοσανίδα από το ΑΞΙΚ, δεν μπορεί να αλλάξει χρήση ενόψει και της πρόθεσης για αναβάθμιση του Ινστιτούτου με τετραετή προγράμματα σπουδών. Πρόσθεσε πως ο στόχος να καταστεί περιφερειακό κέντρο σπουδών απαιτεί υποδομές και το Φιλοξένια πρέπει να μείνει στο ΑΞΙΚ.
 
Η Χριστιάνα Ναζίρη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε πως το κτήριο του ΑΞΙΚ θα ανήκει στη δικαστική εξουσία και όχι στο Υπουργείο. Ο τέως Υπουργός με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέληξαν σε στέγαση των δύο νέων Δικαστηρίων, του εφετείου και του εμπορικού δικαστηρίου στο Φιλοξένια, συνέχισε, ως προσωρινή λύση για 5 χρόνια. Θα γίνουν αρκετές αίθουσες δικαστηρίων και προκηρύχθηκαν προσφορές με τη διαδικασία να λήγει 19 του μήνα. Το κτήριο ανήκει στον ΚΟΤ, εξήγησε προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Ενέργειας δεν έχει αντίρρηση στη στέγαση σε αυτό των δικαστηρίων φτάνει να μην ενοχλείται το συνεδριακό κέντρο.  
 
Η Διευθύντρια του ΑΞΙΚ Εύη Σωτηρίου είπε ότι  τερματίστηκε η συζήτηση για μετακίνηση του ΑΞΙΚ με απόφαση του Υπουργικού το 2018. Εξήγησε ακόμα πως η απαλλοτριωμένη γη είναι στο χώρο του Φιλοξένια, προσθέτοντας ότι το ΑΞΙΚ μπορεί να αξιοποιήσει το Φιλοξένια άμεσα.

"Άφησαν το ΑΞΙΚ να ερημώσει", συνέχισε λέγοντας ότι ζητούν τερματισμό των διαδικασιών προσφορών καθώς το Ινστιτούτο ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου. Για ένα συνέδριο του Υπουργείου Οικονομικών ανακαινίστηκε χώρος εν μία νυκτί, παρατήρησε προσθέτοντας ότι οι φοιτητές την ίδια ώρα είναι στοιβαγμένοι στις τάξεις, οι οποίοι έφθασαν τους 280 από 134, που ήταν το 2009.
 
Η κ. Σωτηρίου είπε τέλος ότι μέχρι το 2021 θα κατατεθεί πρόγραμμα πτυχίου για τετραετείς σπουδές.
 
Ο Λευτέρης Γεωργιάδης, ΓΓ της ΣΥΞΚΑ- ΠΕΟ, ανέφερε πως το ΑΞΙΚ ταλαιπωρείται με πολλά ζητήματα και πρόσθεσε πως θα ήταν λάθος να τεμαχιστεί ο χώρος.
 
Ο Κυριάκος Αγγελίδης της ΟΕΒ, είπε πως η ΟΕΒ στηρίζει την οντότητα του ΑΞΙΚ, προσθέτοντας ότι  θέλουμε να ακούσομε κάτι σε ό,τι αφορά το Εμπορικό Δικαστήριο και δεν θέλουμε να αφεθεί στις ελληνικές καλένδες.
 
Ο Αντιπρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του ΑΞΙΚ Παναγιώτης Καρατζιάς αναφέρθηκε στις συνθήκες της φοιτητικής εστίας και πρόσθεσε πως ως τριτοετής φοιτητής αναγκάζεται να φοιτά σε αίθουσα στην οποία στεγάζονται δύο τμήματα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας