Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αυτές οι εργοληπτικές διεκδικούν το έργο της νέας Βουλής

Σε κούρσα για δύο έχει εξελιχθεί η διεκδίκηση του έργου του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αρχαιολογικού Πάρκου στον Λόφο Αγίου Γεωργίου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, για τον διαγωνισμό που προκήρυξε προ μηνών το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αποκάλυψε το έμπρακτο ενδιαφέρον δύο εργοληπτικών εταιρειών- αν και υπήρχαν προσδοκίες για μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
 
Συγκεκριμένα, η Cyfield υπέβαλε προσφορά ύψους €119.777.000 και η TERNA J.V προσφορά ύψους €111.500.475.
 
Διαβάστε ακόμα: McDonald’s: Ριζικό λίφτινγκ στο ιστορικό εστιατόριο της Έγκωμης
 
Πρόκειται για ένα μεγάλο δημόσιο έργο, με υψηλές προδιαγραφές, ελέγχους και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, για το οποίο ο πήχης έχει τεθεί ψηλά και συνεπώς δεν είναι πολλές οι εργοληπτικές εταιρείες που βρίσκονται σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να διεκδικήσουν την υλοποίησή του.
 
Υπερβαίνουν κατά πολύ την εκτιμημένη αξία 
Το θέμα που προκύπτει, ωστόσο, είναι πως πρόκειται για προσφορές οι οποίες υπερβαίνουν κατά €30 εκατ. και €38 εκατ. αντίστοιχα την εκτιμημένη αξία του έργου, η οποία καθορίστηκε κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ειδικότερα, το κόστος κατασκευής της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αρχαιολογικού Πάρκου αλλά και της συντήρησής τους για 12 χρόνια, υπολογιζόταν να ανέλθει στα €82 εκατ. συν ΦΠΑ.
 
Στο Συμβούλιο Προσφορών η συνέχεια
Πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού, καθώς το ύψος των προσφορών που υποβλήθηκαν θεωρείται εξωπραγματικό από το υπουργείο Μεταφορών, αφού ξεφεύγει από το αναμενόμενο και αποδεκτό πλαίσιο- το οποίο ορίζεται μέχρι και το όριο των €90 εκατ..

Όπως αναφέρθηκε στο InBusinessNews από αρμόδια πηγή, το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα εξεταστούν οι προσφορές από το Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Μεταφορών και Έργων, με το ίδιο να λαμβάνει και τη τελική απόφαση, για το εάν θα ακυρώσει τον διαγωνισμό ή εάν θα προχωρήσει περαιτέρω τις διαδικασίες.
 
Διαβάστε ακόμα: Πράσινο σε 22ώροφο πύργο της Λάρνακας
 
Συνήθως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στις οποίες η απόκλιση της εκτιμημένης αξίας είναι τόσο μεγάλη από τις προσφορές, η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προχωρεί σε ακύρωση του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι, η νομοθεσία προνοεί πως εάν προσφορά έργου κρίνεται ως εξωπραγματική, τότε η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει το διαγωνισμό.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024