Αυτές οι εργοληπτικές διεκδικούν το έργο της νέας Βουλής

Αυτές οι εργοληπτικές διεκδικούν το έργο της νέας Βουλής

Αυτές οι εργοληπτικές διεκδικούν το έργο της νέας Βουλής

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, για τον διαγωνισμό που προκήρυξε προ μηνών το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αποκάλυψε το έμπρακτο ενδιαφέρον δύο εργοληπτικών εταιρειών- αν και υπήρχαν προσδοκίες για μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
 
Συγκεκριμένα, η Cyfield υπέβαλε προσφορά ύψους €119.777.000 και η TERNA J.V προσφορά ύψους €111.500.475.
 
 
Πρόκειται για ένα μεγάλο δημόσιο έργο, με υψηλές προδιαγραφές, ελέγχους και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, για το οποίο ο πήχης έχει τεθεί ψηλά και συνεπώς δεν είναι πολλές οι εργοληπτικές εταιρείες που βρίσκονται σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να διεκδικήσουν την υλοποίησή του.
 
Υπερβαίνουν κατά πολύ την εκτιμημένη αξία 
Το θέμα που προκύπτει, ωστόσο, είναι πως πρόκειται για προσφορές οι οποίες υπερβαίνουν κατά €30 εκατ. και €38 εκατ. αντίστοιχα την εκτιμημένη αξία του έργου, η οποία καθορίστηκε κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ειδικότερα, το κόστος κατασκευής της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αρχαιολογικού Πάρκου αλλά και της συντήρησής τους για 12 χρόνια, υπολογιζόταν να ανέλθει στα €82 εκατ. συν ΦΠΑ.
 
Στο Συμβούλιο Προσφορών η συνέχεια
Πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού, καθώς το ύψος των προσφορών που υποβλήθηκαν θεωρείται εξωπραγματικό από το υπουργείο Μεταφορών, αφού ξεφεύγει από το αναμενόμενο και αποδεκτό πλαίσιο- το οποίο ορίζεται μέχρι και το όριο των €90 εκατ..

Όπως αναφέρθηκε στο InBusinessNews από αρμόδια πηγή, το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα εξεταστούν οι προσφορές από το Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Μεταφορών και Έργων, με το ίδιο να λαμβάνει και τη τελική απόφαση, για το εάν θα ακυρώσει τον διαγωνισμό ή εάν θα προχωρήσει περαιτέρω τις διαδικασίες.
 
 
Συνήθως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στις οποίες η απόκλιση της εκτιμημένης αξίας είναι τόσο μεγάλη από τις προσφορές, η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προχωρεί σε ακύρωση του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι, η νομοθεσία προνοεί πως εάν προσφορά έργου κρίνεται ως εξωπραγματική, τότε η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει το διαγωνισμό.

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας