Αυτές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων

Αυτές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων

Αυτές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη που παρατηρείται στον τομέα των ακινήτων, με τις τιμές των κατοικιών να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο, διαγράφοντας συνεχόμενες αυξήσεις, οι οποίες καλύπτουν την καθοδική πορεία των χρόνων της οικονομικής κρίσης.     
 
Σύμφωνα με την έκθεση «Cyprus Real Estate Market» της PwC για το 2018, οι τιμές των κατοικιών σε ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίες καταγράφονται από δύο δείκτες, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) και του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), το τρίτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν αύξηση για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο σύμφωνα με τον δείκτη RICS και 9ο συνεχόμενο τρίμηνο σύμφωνα με το δείκτη της ΚΤΚ.

Διαβάστε ακόμα: Μεγαλώνει η αγορά του ICT στην Κύπρο

Διαβάστε ακόμα: Χ. Αναγιωτός: «Success stories» ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο

Διαβάστε ακόμα: ASOS: Θα χρεώνονται οι επιστροφές προϊόντων
 
Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την 8ετία 2010-2017 κατά την οποία οι δύο δείκτες τιμών κατέγραψαν άνοδο. Περαιτέρω αύξηση στις τιμές των κατοικιών καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 2018, με το δείκτη της ΚΤΚ να σημειώνει ετήσια αύξηση ύψους 2% (κατά το τρίτο τρίμηνο) και τον δείκτη RICS να παρουσιάζει ετήσια ανάπτυξη 7%.
Να σημειωθεί ότι η συνολική πτώση των τιμών την περίοδο 2008-2016, κατά τον δείκτη της ΚΤΚ, ήταν 31% ενώ κατά τον δείκτη RICS από το 2010- 2015 ήταν στο 33%.
 

Πετούν οι τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό
Οι τιμές για τα διαμερίσματα στη Λεμεσό αυξήθηκαν ετησίως κατά 8,6% το 2018 (ΚΤΚ), ξεπερνώντας όλες τις άλλες περιοχές της Κύπρου. Ακολουθούν τα διαμερίσματα σε Πάφο και Αμμόχωστο, με ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των δεικτών κατά 5,3% και 5% αντίστοιχα.

Άνοδο κατά 2,7% παρουσίασαν οι τιμές των διαμερισμάτων της Λάρνακας ενώ στην Λευκωσία υπήρξε ηπιότερη αύξηση κατά 1,2%.
 
 
Τιμές εμπορικών ακινήτων
Όσον αφορά τις τιμές των εμπορικών ακινήτων στην Κύπρο, αυτές καταγράφονται από το δείκτη τιμών RICS, ο οποίος καλύπτει τα καταστήματα λιανικής, τις αποθήκες και τους χώρους γραφείων. Το 2018 οι τιμές για τα γραφεία συνέχισαν να αυξάνονται, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 9%- αντανακλώντας κυρίως την αυξανόμενη ζήτηση για γραφειακό χώρο Βαθμού Α.

Οι τιμές αυξήθηκαν για 11ο, 12ο και 13ο συνεχόμενο τρίμηνο στα καταστήματα λιανικής, τις αποθήκες και τα γραφεία αντίστοιχα.
 
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας