Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ανησυχία Έλληνα Υφ. Περιβάλλοντος για τα ψηλά κτίρια στη Λεμεσό

Έκπληξη για τον τρόπο με τον οποίον φαίνεται να αναπτύσσεται το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού με τα ψηλά κτίρια, εξέφρασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Γιώργος Δημαράς, ο οποίος προειδοποίησε πως ένας "πολεοδομικός ανορθολογισμός" οδηγεί μονάχα "σε χαοτικές καταστάσεις". 

Ο κ. Δημαράς ήταν εκ των κύριων ομιλητών διάλεξης που οργάνωσε, το βράδυ της Πέμπτης, στη Λεμεσό, το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, με θέμα "Ψηλά Κτίρια – Μια σύγχρονη περιβαλλοντική πρόκληση", κατά τη διάρκεια της οποίας πολίτες και οργανωμένα σύνολα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους από την ανάπτυξη ψηλών κτιρίων στην πόλη.
 
"Έπεσα από τα σύννεφα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υφυπουργός, καθώς δεν γνώριζε για τους σχεδιασμούς που γίνονται για ανάπτυξη ψηλών κτιρίων στη Λεμεσό και πρόσθεσε: "σήμερα κυκλοφορούσα στη Λεμεσό και είδα πόσα κτίρια είναι στα θεμέλια, πόσες άδειες έχουν δοθεί, τα μεγέθη των κτιρίων, χωρίς υποδομές, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων".
 
"Αλλιώτικα σκέφτονται στην Ευρώπη, ακόμη και στην Ελλάδα θα έλεγα και εδώ μας ξεπεράσατε", είπε και συνέχισε "είμαστε πίσω από τις λειτουργίες της Ευρώπης, όπου γίνεται διαβούλευση, όπου υπάρχει συμμετοχή, αλλά εδώ αυτή την ταχύτητα δεν την περίμενα".
 
Υπέδειξε δε ότι δεν πρέπει το θέμα να αντιμετωπίζεται τοπικά αλλά να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό με γνώμονα ότι "δεν ζούμε μια συνήθη περίοδο στην ιστορία του πλανήτη, αλλά σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να σκεφτούμε με όρους επιβίωσης και ό,τι σχεδιάζουμε πρέπει να είναι σε αυτή τη λογική".
 
Από τη στιγμή, συνέχισε, που ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή, αυτός ο παράγοντας πρέπει να μπει στο συλλογισμό για το πως σχεδιάζουμε τις πόλεις και τα κτίρια μέσα σε αυτές.
 
Κατά τον ίδιο, κτίρια μεγαλύτερα των 12 ορόφων ξεφεύγουν από οποιεσδήποτε προβλέψεις σε θέματα πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας, και ιδιαίτερα "σε περιοχές που είναι τόσο πολύ ευάλωτες".
 
"Πρέπει να δούμε και ζητήματα στατικότητας, ανεμοπιέσεων, πως θα συμπεριφερθούν σε ένα σεισμό όταν το κέντρο βάρους είναι τόσο πολύ ψηλά και βεβαίως την ενεργειακή τους συμπεριφορά", είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τέτοια ψηλά κτίρια δεν μπορεί παρά να είναι ενεργοβόρα.
 
Ο Γιώργος Δημαράς έθιξε επίσης και την οικονομική πτυχή του θέματος, λέγοντας ότι αυτά τα ψηλά και πολυτελή κτίρια δεν κατασκευάζονται από μικρές επιχειρήσεις, "αλλά βοηθάνε στη συγκέντρωση του πλούτου σε πολύ λίγα χέρια", ενώ σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να αγνοούμε κι από που προέρχονται αυτά τα κεφάλαια".
 
Στην ομιλία του ανέφερε ακόμη πως μια ανισόρροπη ανάπτυξη θα ήταν καταστροφική και δημιουργεί έναν πολεοδομικό ανορθολογισμό, ο οποίος "δεν βγάζει πουθενά παρά μόνο σε χαοτικές καταστάσεις που οδηγούν σε καταρρεύσεις ακόμη και ολόκληρων πολιτισμών".
 
Καταλήγοντας, ο Έλληνας Υφυπουργός κάλεσε όλους να σκεφτούν σοβαρά το θέμα "να βάλουμε κάτω τη λογική, την ηθική και τις οικολογικές αξίες και αρχές".

Τις προκλήσεις γύρω από το θέμα ανέλυσε ο βουλευτής του Κινήματος, πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος αναφέρθηκε ξεχωριστά στα δεδομένα της κάθε πόλης.
 
Όπως τόνισε, ασχέτως των απόψεων του καθενός για τα ψηλά κτίρια, υπάρχει μια νομική διαδικασία για το πως πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις.
 
"Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έχουμε βάλει μέσω της ΕΕ τις σωστές διαδικασίες αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τις τηρεί", είπε, υπογραμμίζοντας πως, σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, στη συμμετοχή, αλλά και στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
 
Σύντομο χαιρετισμό στη διάλεξη απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στην όποια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ψηλών κτιρίων στον τόπο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»